Blockchain Ağları ve Kullanım Alanları

Blockchain Aglari ve Kullanim Alanlari

Blockchain teknolojisi günümüzde hemen hemen her yerde karşımıza çıkıyor. Bir taraftan yeni nesil teknolojiler geliştirilirken, diğer taraftan kurulu sistemler yeni Blockchain teknolojileri ile entegre hâle getiriliyor. Blockchain ağları da geniş kullanım alanı nedeniyle bazı spesifik alanlara kayabiliyor. Bu noktada bazı ağlar özel konularda özellikleri öne çıkarabiliyorlar. Gelin Blockchain ağları ve odaklandıkları spesifik alanlara bir göz atalım. Öncelikle:

Blockchain Aglari ve Kullanim Alanlari

Bitcoin Blockchain Ağı

Blockchain ağlarının yer aldığı bir yazı kaleme alırken Bitcoin’i başa almamak sanıyoruz ki saygısızlık olur. 2008’de yayımlanan whitepaper’ı ile birlikte oldukça büyük bir sektöre kapı aralayan Bitcoin, yarattığı BTC varlığı ile birlikte devasa bir yatırım aracının da temelini oluşturdu. Bitcoin’in kaynak kodları ile birçok alternatif proje oluşturulurken, günümüzde altcoin’ler olarak anılan birçok projenin temelleri atılmış oldu. Bu projeler Bitcoin ağındaki eksiklikleri, farklılıkları ve mekanizmalar üzerindeki değişiklikleri kendi sistemlerine uyarlayarak farklı odak noktalarına kaydılar. Bunun belki de en aktif örneği Ethereum oldu.

Ethereum Blockchain Ağı

Ethereum Blockchain ağı, Bitcoin’in basit bir şekilde sunduğu ancak Nick Szabo’nun kafasında tasarladığı üzere kullanılabilecek akıllı sözleşmeleri Blockchain felsefesi ile birleştirdi. Böylelikle günümüz NFT, DeFi ve diğer birçok ekosistemin temelleri atılmış oldu. Bu noktada Bitcoin ve Ethereum arasındaki en büyük farklılıklardan biri de şüphesiz bu akıllı sözleşme kullanımıydı. Bitcoin sadece basit işlemlere izin verirken, Ethereum esnek yapısı sayesinde farklı kontratlar ile kullanılabiliyordu. Çok da uzak olmayan bir geçmişe kadar Proof of York konsensüs yapısını kullanan Ethereum, Proof of Stake’e geçerek atası diyebileceğimiz Bitcoin’den iyice kopmuş oldu.

Günümüzde bünyesinde binlerce alt proje, token, NFT koleksiyonu, DeFi projesi, akıllı sözleşme ve DAO bulunduran Ethereum, Blockchain ağı diyince akla ilk gelen ağlardan birisi. Bununla birlikte Ethereum’un öne çıktığı bir diğer konu ise şüphesiz merkezinde bulundurduğu Solidty dili. Akıllı sözleşmelerin ve Blockchain projelerinin yazılması için spesifik olarak geliştirilen Solidity, gelişim açısından Ethereum mihenk taşlarından biri olma özelliğine sahip. Öyle ki bu dil üzerinden birçok layer 2 projesi de geliştirilmiş durumda.

BNB Smart Chain

İlk olarak Binance tarafından piyasaya sürülen, ancak devamında kendi başına ayrı bir yapılanmaya giden BNB Smart Chain, bünyesinde çok büyük bir ekosistem barındırıyor. Başta Binance’in kendi yerel token’ı olarak Ethereum ağı üzerinde başlatılan BNB, devamında BNB Smart Chain‘in geliştirilmesi ile birlikte Ethereum ağında yakıldı ve BNB Smart Chain’e taşındı. Bu noktada sadece token akıllı sözleşmeleri değil GameFi, DeFi, DAO ve çok aha fazlasına olanak tanıyan BNB Smart Chain, günümüzde en aktif kullanılan Blockchain ağları arasında yer alıyor.

Blockchain Aglari ve Kullanim Alanlari 23

Avalanche Blockchain Ağı

Kendisini sektördeki en hızlı akıllı sözleşme ağlarından biri olarak adlandıran Avalanche, kullanıcılara merkeziyetsiz uygulamaları hızlı ve ucuz bir şekilde oluşturma yeteneği veriyor. Birçok alt yapıya sahip olan Avalanche, ana kullanım alanı söz konusu olduğunda oldukça stratejik bir yol izliyor. Subchain olarak adlandırılan alt ağlar ile kişiselleştirilebilen özel yapılar oluşturmanızı sağlayan Avalanche, ister kripto para, ister DeFi ister GameFi olsun her ihtiyaca uygun şekilde sistemin yapılanmasına olanak sağlıyor. Merkezinde bulunan Showman konsensüs protokolü ile en başarılı ölçeklenebilirlik sistemlerinden birini sahip olan Avalanche, kurumsal müşterilere de odaklanan Blockchain ağları arasında yer alıyor.

Cardano Blockchain Ağı

2016 yılından beri sessiz sedasız geliştirme çalıştırmaları yapan Cardano (ADA) akademik çalışmalar ve araştırmalar sonucu oluşturdukları konseptleri blockchain ağlarına geçirerek birçok yazılımcının ilgisini çekmeye başladı. Ama 2021 yılına gelindiği zaman birçok yatırımcının ilgisini çekmeye başlayan Cardano, günden güne geliştirdiği ekosistemi ile giderek büyüdü.

Solana Blockchain ağı

Solana, Anatoly Yakovenko tarafından 2017 yılında geliştirmeye başladı ve kendisi Solana’yı geliştirirken Qualcomm’da yazılımcı olarak çalışıyordu. Kendisi Qualcomm’da çalışmadan önce Dropbox’taki tecrübesinden dolayı sıkıştırma algoritmaları hakkında bilgi sahibiydi. Bu da orataya oldukça hızlı, ölçeklenebilirliği yüksek ve hızlı bir ağ çıkarmasına yardımcı oldu. Çoğunlukla kripto paralar üzerinden ilerleyen Solana, NFT’lerin de sisteme dahil olması ile oldukça popülarite kazandı. Ancak bu durumun aynı zamanda onun zor zamanlar yaşamasına da neden oldu. Öyle ki Solana, fazla yükler sonrası sık sık duraksadı. Diğer tarafından aktif yapısı sayesinde hızlı bir şekilde düzeltilerek işlemlerine devam etti.

Ripple Blockchain Ağı

Her ne kadar adını genellikle SEC ile olan davası ile duysak da oldukça aktif Blockchain ağlarından biri olan Ripple, çoğunlukla kurumsal odaklı bir yapıya sahip. Ripple ağı, bilinen mutabakat algoritmaları ile çalışmadığı için farklılık oluşturuyor. Aksine, işlemler mutabakat protokolüne dayanır ve protokol ise hesap miktarlarını ve işlemleri onaylamak için kullanılır. Mutabakat algoritması ise Ripple sisteminde çift harcama sorununun çözümü için hayati önem taşır. Ripple kullanıcıları birden fazla köprü kullanabilir ama sadece ilk işlemi geçerlilik kazanır. Ripple ağındaki node’lar ise çoğunluğa göre hareker ederler ve onaylama işlemi genelde 5 saniyedir. Ripple ağı merkezsiz olduğu için kararlar node’lar tarafından verilir.

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi artan Cem, bu konular hakkında okuma ve araştırmalar yaparken Wikipedia’da oldukça fazla zaman geçirdi. Ardından Wikipedia vakfının bir üyesi olarak birçok madde yazdı ve düzenledi. 500'den fazla maddeyi Türkçe’ye kazandırdı ve 6.000'in üzerinde katkıda bulundu. Böylelikle yazarlık kariyerine Wikipedia’da başladı. Liseyi Gaziantep'te Özel Bilişim Koleji'nde bitiren Cem, Biyoloji ve teknoloji alanında da birçok yarışma ve etkinliğe katıldı. IGSIS adlı koku simülatörü projesiyle bir Tübitak yarışmasında ilk 10'a girdi. Şu anda İstanbul'da yazılım üzerine Üniversite eğitimine devam ederken kendisini yazılım alanında geliştiriyor. Son dönemde ise özellikle Blockchain, kripto para ve NFT alanına odaklanan Cem, bu konuda araştırmalar yapıp içerik üretiyor ve projeler hazırlıyor. Genel olarak bilim kurgu ve teknoloji kitapları ile birlikte güncel bilimsel makaleleri okumayı seviyor. Anatomi ve unrealist çizimler yapmaktan hoşlanıyor. Seçici bir sinefil olan Cem, bilim kurgu, fantastik ve kısa filmleri takip ediyor. Arkadaş grubu ile birlikte 5.000’den fazla üyeye sahip 12 Telegram yazılım grubunun Admin'liğini yapıyor ve Blockchain geliştiricileri için Türkçe platform oluşturmayı ve etkinlikler düzenlemeyi hedefliyor. Bitcoin ile ilk defa DarkWeb ortamını araştırırken tanışan Cem, Bitcoin’i geleceğin ‘Altını’ olarak görüyor. Blockchain teknolojisini oldukça önemsiyor ve kendi projelerini geliştirmek için çalışıyor. Ek olarak birçok Blockchain ve kripto para projesini araştırıyor ve bu projeler hakkında incelemeler yazıyor. Kripto paraların geleceğin ekonomisinde oldukça önemli olduğunu düşünüyor. Kripto paralara yatırım yapıyor ve varlıklarının %90’ını soğuk cüzdanlarında tutmayı tercih ediyor. Dünyayı gezme hayali olan Cem, farklı kültürlerin insanlarını tanımayı ve mutfaklarını deneyimlemeyi seviyor. Gezi, blog ve bilgilendirici içerikleri okuyup izlemeyi seven Cem, Blockchain ve kripto para konusunda içerik üretirken kariyerine BTCHaber.com’da İçerik Editörü olarak devam ediyor.

Yanıt verin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Türkiye'nin Uzman Kadrolu Kripto Haber Platformu
bitcoinBTC/TRY
617.606,63 TL 0,33%
ethereumETH/TRY
42.775,77 TL 0,28%
tetherUSDT/TRY
23,30 TL 0,08%
bnbBNB/TRY
6.005,74 TL 1,31%
usd-coinUSDC/TRY
23,30 TL 0,11%
xrpXRP/TRY
12,25 TL 0,82%
staked-etherSTETH/TRY
42.749,21 TL 0,27%
cardanoADA/TRY
7,32 TL 4,08%
dogecoinDOGE/TRY
1,58 TL 0,11%
solanaSOL/TRY
432,93 TL 0,22%
Bağlantıyı kopyala