bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,124.72 1.88%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,195.97 1.55%
bnb
BNB (BNB) $ 595.32 3.68%
solana
Solana (SOL) $ 154.37 3.36%
xrp
XRP (XRP) $ 0.535026 1.94%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.513297 3.27%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.160377 0.84%

Bir Blockchain Projesi İçin Nasıl Topluluk Oluşturulur?

bitcoin business as part economy 2

Bugünlerde, son heyecan dalgasından kurtulan Blockchain pazarı temelden değişiyor. Evet, piyasadaki türbülans sırasında kişilerin ilgisi, en iyi zamanlarındaki Bitcoin’in kendisinden daha kötü değildi. Ancak eğilim şimdiden fark ediliyor. Heyecan azaldıkça yeni gelenler kenara çekiliyor ve yalnızca gerçek kripto meraklıları kalıyor.

Kripto yolculuğuna 2014 veya 2017’de başlayan eski kullanıcılar hala serüvenlerine devam etmekte ve 2021’de ekosisteme katılan kripto meraklıları da onların arasında yerlerini alıyor. Ama artık şu bir gerçek ki, o eski heyecan yok.

“Piyasa oldukça yüksekken bile, heyecanın eksikliği oyunda pek çok değişiklik getirdi. Ayı piyasası sırasında bu değişiklikler daha radikal.”

Bu noktada, trafiği tek dokunuşla aktifleştirmenin ve yüksek etkileşim almanın pek mümkün olmadığını anlıyoruz. İmkansız değil, ancak şans çok yüksek değil. Farklı hareket etmelisiniz.

Şimdilerde, özellikle DeFi alanındaki herhangi bir kripto projesi, iki sihirli kelime etrafında inşa edilmeli; topluluk oluşturma. Neden mi? Aslında her şey bu kadar basittir. Topluluk, ürününüz için en önemli kaynaktır.

Topladığınız insanlar markanızı savunacaktır, projenizi nasıl geliştireceğinizi gösterecektir, sadece ürün hakkında konuşarak sizi tanıtacaktır.

Ek olarak, topluluk sizin bir numaralı gücünüz olacağından, markanız için ayağa kalkacak sadık bir kitleyi adım adım nasıl toplayacağınızı bilmeniz gerekir. Bu yazımızda ise yeni projelerin yaptığı ana hatalardan ve bunları düzeltmenin yollarından bahsedeceğiz.

Topluluk Oluşturmanın Amacını Tanımlayın

0 r 1wRuiu6hLtICCA

Hata: Her türlü “Kripto projesi başlatmak için yapılması gerekenler listesi”, bu kitleye neden ihtiyaç duyduğunuzu sorgulamadan, öncelikle yapmanız gereken tek şeyin bir sürü kanal kurmak ve bir bot kitlesi toplamak olduğunu söylüyor.

Bu kesinlikle yanlış bir yaklaşım. Her şeyden önce, neden bir topluluğa ihtiyacınız olduğunu anlamalısınız. Kendinize tek bir soru sorun: İnsanları ne amaçla topluyorsunuz? Soracağınız bu sihirli soru, aynı zamanda şu soruları da içerir: Onlarla nasıl iletişim kuracaksınız? Onları nereye götüreceksin? İletişim kanallarınızda karşılığını alacak mı? Projenize bakın ve insanları ne için sunduğunuzu düşünün. Mesele şu ki, topluluk çok çeşitli roller oynayabilir.

Örneğin, uygulamanızı test etmek için insanları toplayabilirsiniz. Belki de ürününüze kamu satışında veya özel satışta yatırım yapacak bir topluluğa ihtiyacınız vardır? Ya da belki bir müşteri geliştirme grubu oluşturmanız gerekiyordur? Belki de projenizin aynı anda her şey için bir topluluğa ihtiyacı olabilir. Bu da yaşanabilir. Her durumda, neden bir topluluk oluşturduğunuzu anlamanız gerekir. Çünkü bu kaynak, bütçe ve iletişim kanallarının seçimini etkileyecektir.

Topluluğunuzu Nereden Bulacaksınız?

Hata: “Deneyimli” Blockchain pazarlamacıları 2 aylık çalışmanın ardından ne diyor? Her yerde bir topluluk oluşturmanız gerekiyor. Facebook, Discord, Twitter, Telegram, Reddit, vb.

Neden? Çünkü diğer projeler de bunu yaptığı için mi? Bu gerçekleştiği taktirde, oluşturulan tüm grupları yönetecek zamanınız bulunmayacak. Hedef kitlenize farklı kanallardan, tamamen kopuk ve düzenli olarak içerik sağlamaya çalışırken köşeden köşeye koşuşturacaksınız.

Tek bir iletişim kanalıyla başlamak daha kolay, örneğin Twitter veya Telegram gibi. Peki hangisi ne tür fırsatları sağlıyorlar?

Twitter: harika bir platform ve ilk haftalarda yönetimi oldukça kolay. Toplulukla iletişim kurabilir ve haber akışları başlatabilirsiniz. Twitter platformu bir topluluk oluşturmak için tasarlanmıştır ve aynı zamanda bir blog işlevi de görebilir.

Telegram: Belirli bir amaç için bir kitle toplayacağınız bir Telegram sohbeti başlatabilirsiniz. Twitter için oluşturduğunuzdan biraz farklı türde içerik oluşturun. Genel olarak, her iletişim kanalında benzersiz içerik sağlayın ve izleyicileri birinden diğerine yönlendirin.

Topluluğunuza İnsanları Nasıl Davet Edebilirsiniz?    

Hata: Tüm iletişim kanallarını haber kaynağı olarak ve aynı içerik için kullanmak.

Neden yanlış?

İlk olarak, her kanalın, bu özel enstrümanın klasiklerini ve projenin ses tonunu birleştiren kendi karakteristik bir stili olmalı.

İkincisi, haberleri televizyona bırakın. Mesele şu ki, insanlar sizin hakkınızda daha fazla şey öğrenmek istiyor. Hedefleriniz, hayalleriniz ve pazarda nasıl tanıtım yapmayı ve hareket etmeyi planladığınızla ilgileniyorlar. Bu nedenle, en iyisi seçenek haber yayınlamak değil, hedef kitlenizin gerçekte ne görmek istediğini kendinize sormaktır.

Neden Tek Hedef Kitle Üzerinde Çalışmalısınız?

Bitcoin

Hata: Hemen etrafa bakın, Asya ve Avrupa gibi birçok ülkeden hedef kitlesi belirleyin.        

Peki, doğru yol ne? Tabii ki bir coğrafya ile başlamak.

Örneğin, hedef kitlenizin çoğunlukla Asya’da olduğunu düşünüyorsanız, hemen Avrupa’ya gitmeyin. Topluluğunuzun güçlü, bütün ve uyumlu olması için yaklaşık olarak aynı zihniyete sahip insanları bir araya getirerek tek bir hedef kitlesi üzerinde çalışın. Aksi takdirde bu insanları projeniz etrafında toplamanız çok zor olacaktır.

Kitlenizle Nasıl İletişim Kurmalısınız?

Hata: Bir topluluk oluşturduktan sonra, insanlarla pragmatik ve kuru bir şekilde iletişim kuran kişileri davet edersiniz. Bu oldukça kötü.

Nasıl doğru yapılır: En iyi seçenek, kurucuların insanlarla iletişim kurması olarak kabul edilir. Bir düşünün, bir proje oluşturdunuz, küçük bir kitleniz var ve kimse onlarla sizden daha iyi iletişim kuramaz. Sohbet edin, paylaşımlar yayınlayın, yorum yapın, video çekin. Ama bu sadece şimdilik. Kitleyi hisseder hissetmez ve onunla nasıl iletişim kuracağınızı anlar anlamaz, derhal topluluk yöneticisini eğitin ve iletişimin %90’ından uzaklaşın. Sonuçta halletmeniz gereken çok fazla iş var.

En önemlisi, topluluk yöneticilerinizden asla dış kaynak sağlamayın. Sadece takım içinden görevlendirin. Ayrıca bir topluluk yöneticisini uzun süre ve verimli bir şekilde yetiştirmeniz, ona fikirlerinizi ve hırsınızı bulaştırmanız gerekir. Ancak o zaman izleyicilerinizle doğru bir şekilde iletişim kurabilecek ve felsefenizi onlara yayabilecektir. Dışarıdan biri projenizi asla ekibinizden biri kadar anlamayacak ve sevmeyecektir.

Özet                                                                                                                                    

Küçük, samimi topluluklar oluşturun. Hemen milyonları kovalamayın. 1.000 kişilik küçük projelerin yatırım turlarını yarım milyon dolara kapattığı birçok vaka bulunuyor. Bu nasıl mı oldu? İnsanların bilgi paylaştığı, projeyi desteklediği ve çok sevdiği sadık topluluklar sayesinde.

2017’deki işe yaramaz yapılacaklar listelerini unutun, artık çalışmıyorlar. Kitlenizle iletişim kurun, fikirlerinizle onları harekete geçirin ve her zaman kanallarınızda ne görmek istediklerini sorun.

Herhangi bir girişimcinin tüm bütçesini yanlış hedef peşinde harcama olasılığı elbette bulunuyor. Sektörde uygun deneyime sahip olmayan herkes böyle bir durumla karşılaşabilir. Bunu önlemek için daha önce bu işlemi yaptırmış deneyimli bir profesyonelden yardım alabilirsiniz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sinancan Öztürk

Sinancan Öztürk, 19 Nisan 2001 tarihinde İstanbul’da doğdu. Küçüklüğünde her kitabı ayrı bir evren olarak gören Sinancan, bir gün kendi evrenlerini yaratmaya karar verdi ve zihninde dolup taşan karakterleri sayfalara dökmeye başladı. Çizgi romanlara fazlasıyla sevgi gösterdi ve geceleri kozmoloji belgeselleri izlemekten büyük keyif duydu.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala