bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,728.07 0.42%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,056.46 0.34%
bnb
BNB (BNB) $ 555.91 0.80%
solana
Solana (SOL) $ 142.28 0.17%
xrp
XRP (XRP) $ 0.503767 0.28%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.468984 2.48%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.15407 1.45%

900 Milyar Dolarlık Sektöre Blockchain Nasıl Yardımcı Olabilir?

900 milyar dolarlik sektore blockchain nasil yardimci olabilir

900 milyar dolar büyüklüğe ulaşan havacılıkta Blockchain’i uçuş puanlarının kullanımı ve bagajlarının takibi gibi birçok alanda kullanmak mümkün

COVID-19’un ortaya çıkışından bu yana hastalığın insanî ve ekonomik boyutu her gün daha fazla görülmeye başlandı. Ekonomik yönden bakıldığındaysa bu hastalıktan en çok etkilenecek sektörlerin başında havacılık geliyor. Çeşitli araştırmaları değerlendirdiğimizde de bu yıl havacılık sektörünün kaybının 250 milyar dolara yakın bir gelir kaybından söz edildiğini görüyoruz.

Sektörün Büyüklüğü: 873 Milyar Dolar

Yukarıdaki tabloya bir kenara bırakıp küresel havacılık sektörünün durumunu incelediğimizde, ilk bakmamız gereken veriler Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nden (IATA) geliyor. IATA verileri 2019 yılı sonu verilerine göre, sektörün 873 milyar dolar büyüklüğe sahip olduğu tahmin ediliyor. Bununla birlikte dünya havayollarının 3 milyona yakın kişiyi istihdam ettiği de belirtiliyor. İki ilginç veri de havayollarının uçak yatırımları ve yakıt tüketimlerine dair: Buna göre, havayollarının filolarına 2 bin 206 yeni uçak eklemeleri ve bu uçaklara 123 milyar dolar ödeyecekleri öngörülüyor. Öte yandan, havayollarının harcayacakları paranın ise geçen yıl 188 milyar dolar olduğunu da not etmekte fayda var.

Yaklaşık 900 milyar dolar büyüklüğe yakın bir büyüklüğe sahip olan havacılık sektörü teknolojiyi de en çok kullanan sektörlerin başında geliyor. Bugün biletlemeden hava sahası kontrolüne, güvenlikten uçuşa değişen noktalarda teknolojiyi en yoğun bu sektör kullanıyor. Bu teknolojiler arasına son dönemde Blockchain de eklendi. Peki, havacılıkta Blockchain nasıl kullanılıyor?

Uçuş Puanlarında Blockchain Kullanımı

Blockchain’in havacılıkta kullanımına en yaygın örnek, uçuş puanlarının bu teknolojiye uygun hale getirilmesi. Blockchain, bu puanları dijital ve yaygın hale getirmek için tokenize ederek sık uçan yolcu puanlarının kazanılmasını, harcanmasını, hesaplanmasını ve mutabakatını önemli ölçüde kolaylaştırma yeteneğine sahip. Yolcu yük faktörlerinin sürekli yükselmesi iyi bir haber olmakla birlikte, havayolu şirketlerinin bilet puanlarının kullanılmasını ve bunları bilete dönüştürmesini zorlaştırdığını da not etmek gerekiyor.Bununla birlikte, Blockchain’in havacılıkta kullanımına diğer örnekleri bagaj, kargo ve yedek parçaların takibi, yolcu ve mürettebatın kimliklerinin doğrulanması şeklinde sıralamak mümkün.

Pegasus Hava Yolları, Blockchain’le Bilet Satarak Maliyetleri Düşürmeyi Hedefliyor

Pegasus Hava Yolları Bilgi Teknolojileri Direktörü Barış Fındık, havacılıkta Blockchain kullanımını GDS adı verilen global ağlar bilet satışı örneğiyle açıklıyor. Barış Fındık, “Dünyanın X bir noktasındaki acente, bu sayede Pegasus bileti satabiliyor. Ancak bu kanal bize satış fırsatı getirse de komisyonların oluşturduğu maliyet hayli yüksek” diyor. Fındık’a göre,  Blockchain teknolojisi, güvenli ve etkin veri paylaşımı imkânı sağlayabildiği için önümüzdeki yıllarda GDS kanalının çok önemli bir alternatifini oluşturabilir. Fındık ayrıca bu çalışmanın aktif katılımcısı ve destekçilerinden biri olduklarını kaydediyor.

“Seyahat Asistanı”: Pegasus’un Blockchain projesi

Barış Fındık’a kısa süre önce yürüttükleri Blockchain projesindeki son durumu da sorduk. Fındık, “Seyahat Asistanı” adındaki bu projedeki amaçlarının yolculuğun her adımında misafirlerini etkin şekilde bilgilendirmek olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Bu bilgileri mobil uygulamamız üzerinden kullanıcılara ulaştırıyoruz. Arka planda ise bir Blockchain altyapısı üzerinden havaalanı bilgileri Pegasus sistemlerine aktarılıyor.” Bu projeyle birlikte, uçak kapı bilgisi, yolcu güvenlik geçiş bilgileri, bagajın hangi banttan geleceği bilgisi işlenip yolcularımızla paylaşılıyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Kerem Fındık

Teknoloji alanında 10 yıldan fazla deneyime sahip bir gazetecidir. Okuma, araştırma ve yazmayı sevmekle beraber yeni teknolojiler, girişim ve girişimcilerle ilgili hikâyeler ilgisini çeker. Dijital ekonomiye yoğunlaşmanın yanı sıra cihazlar da ilgi alanına giriyor. İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunu olan Kerem Fındık, sinema ve tiyatroyla ilgileniyor.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala