bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 61,727.54 4.37%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,074.22 2.66%
bnb
BNB (BNB) $ 579.74 3.19%
solana
Solana (SOL) $ 141.76 2.41%
xrp
XRP (XRP) $ 0.526408 1.37%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.466222 2.60%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.139767 4.89%

Türkiye’deki kripto yatırımcısı geleceğe iyimser bakıyor

Turkiye kripto yatirimci profil

Türk lirasındaki önlenemez değer kaybı ve enflasyonist ortamın etkisiyle Türkiye’deki yatırımcıların kriptoya paralar gösterdiği yakın ilgi sır değil. Blokzincir veri platformu Chainanalysis’in 2023 yılına ilişkin kriptonun küresel benimsenmesi endeksinde Türkiye 12’nci sırada yer alıyor. 

Üstelik Ankara’da yaklaşık iki buçuk yıldır süregelen kripto varlık yasa tasarısına ilişkin çalışmalarda artık sona gelinmiş durumda. Kripto varlıkların yasal tanımının yapılacağı, kripto para borsalarına çeşitli düzenlemeler getirileceği ve yatırımcıların mağduriyetinin asgari seviyeye çekileceğine dair vaatler verilen yasa tasarısı kapıda. TBMM’ye yakın zamanda getirilmesi beklenen yasal düzenlemeye ilişkin sektörü beklentisiyse kriptonun ülke çapında geniş kitleler tarafından benimsenmesi. 

Patronlar Dünyası’nda yayımlanan bir araştırma, Türkiye’deki kripto yatırımcısının davranışlarını irdeliyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Pazarlama Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süphan Nâsır ve Araştırma Görevlisi Merve Kır tarafından yürütülen çalışmaya katılanların yüzde 45’i kripto paralardan en az birine sahip olduğunu söylüyor. Yüzde 15’i daha önce kripto satın aldığını, yüzde 40’ı ise hiç kripto para satın almadığını belirtiyor. 

BTC yine lider

903 kişinin katıldığı ve 831 geçerli yanıt elde edildiği araştırmada katılımcılara hangi kripto paralara yatırım yaptıkları soruluyor. Bitcoin (BTC) yüzde 74,3’le en çok tercih edilen kripto para olurken, yüzde 71,7’lik oranıyla Ether (ETH) ikinci sırada, Tether (USDT) ise yüzde 56,7’yle üçüncü sırada.  

Kripto para satın almadan önce ne tür araştırma yaptıklarına dair yöneltilen soruya katılımcıların en çok internet üzerinden genel bir araştırma yaptıklarını söylüyor. Araştırmada, kripto bilen arkadaşlara danışıldığı ve kriptoyla ilgili online platformlarda fikir alışverişi yaptıkları belirtiliyor.

Piyasanın geleceğine dair iyimser duruş

Katılımcıların piyasaya dair orta vadeli beklentisiyse oldukça pozitif. Önümüzdeki beş yıla dair öngörülerini paylaşan yatırımcıların yüzde 78’i piyasadan yükseliş bekliyor. Yatırımcı olmayanların piyasanın yukarı yönlü beklentisiyse yüzde 40.

Yıllardır dillerden düşmeyen “Bitcoin bir balon mu?” sorusu katılımcılara da yöneltilmiş vaziyette. Yatırımcı olmayanların yüzde 20’si ve yatırımcıların sadece yüzde 7’si kripto paraların bir balon olduğunu düşünüyor. 

Çalışmaya katılan yatırımcıların yüzde 39’u üç yıldan uzun süredir piyasada olduğunu söylüyor. Yüzde 31’i iki-üç yıl, yüzde 21’yse bir-iki yıldır yatırım yaptıklarını söylüyor. Bir yıldan az süredir yatırım yapanların oranıysa yüzde 9. 

“Hodl yapanlar” çoğunlukta

Araştırmanın en çok dikkat çeken bulgularından biriyse katılımcıların büyük bir çoğunluğunun ‘hodl’ yapması. Yatırım yaptıkları kripto paranın değerinin satın aldıkların fiyatın altına düştüğünde ne yaptıkları sorulduğunda, katılımcıların yüzde 44’ü harekete geçmediklerini ve portföylerini bozmadıklarını söylüyor. Yüzde 37’si bunu alım fırsatı olarak değerlendirdiğini ve yüzde 10’u ise hemen sattığını belirtiyor. Yatırımcıların yüzde 55’iyse portföyleri zararda ya da baş baş olmasına rağmen alım fırsatı arayışında. 

Portföyü kâr eden azınlıkta

Yatırımcıların sadece yüzde 37’si mevcut kripto portföylerinin kârlı durumda olduğunu söylerken, yüzde 43’ü ise zararda olduğunu ifade ediyor. 

“Neden kripto para alıyorsunuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 80’i daha fazla bilgi edinmek ya da deneyimlemek olduğunu söylüyor. Diğer finansal yatırım araçlarına alternatif olarak gördüğü için satın aldığını ifade edenler yüzde 70 oranındayken, fırsatları kaçırmak istemediklerini söyleyenlerin oranıysa yüzde 75. 

Yasal düzenleme yaygınlaşma getirecek kanısı

Kripto piyasasındaki regülasyon beklentisi araştırmaya da yansımış vaziyette. Kripto paraların yaygınlaşmasında yasal düzenlemelerin gerekli olduğunu düşünenlerin payı yüzde 83. Katılımcıların yüzde 58’iyse kripto paraların yasa dışı faaliyetleri kolaylaştırdığını söylüyor. 

Katılımcıların yüzde 51’i kripto para birimlerine güvendiğini, yüzde 48’i kripto para sistemlerinin ve ilgili hizmetlerinin güvenilir olduğunu düşündüğünü ve yüzde 40’ı kripto paralar tarafından sağlanan güvenlik önlemlerinin dolandırıcılığı engellediğine inanıyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Alp Börü

Haftalık ekonomi yayını Bloomberg Businessweek Türkiye'de dokuz yıllık teknoloji muhabirliğinin ardından Coindesk Türkiye'de editörlük görevini üstlenen Alp Börü, 2023 Ekim ayından beri Kriptomeda'nın yazı işleri müdürlüğünü sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala