bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,125.91 0.37%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,078.65 1.04%
bnb
BNB (BNB) $ 580.99 0.77%
solana
Solana (SOL) $ 143.81 0.44%
xrp
XRP (XRP) $ 0.526737 0.62%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.453696 2.94%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.157223 4.78%

NFT’lerin yüzde 95’i çöp mü? Danışmanlık devi farklı düşünüyor

haftanin one cikan nft haberleri 5E

Geçtiğimiz haftalarda Rolling Stones dergisinde yayımlanan bir yazıda NFT’lerin yüzde 95’inin değersiz olduğu iddia edilmiş, söz konusu rakama kaynak olarak da DappGambl’ın konu hakkında düzenlediği rapor verilmişti. 

Ana akım medyadaki NFT’lerin çöp olduğuna dair argüman, NFT toplulukları tarafından tepki çekmişti. Ancak öyle görülüyor ki argümana karşı çıkanlar sadece küçük çaplı NFT yatırımcılarından ibaret değil. 

Danışmanlık devi KPMG’nin yakın zamanda yayımladığı rapor, Web3 sektörünü kesitler halinde inceliyor, analiz ve öngörülerini sıralıyor. KPMG Perspektifinden Web3 adındaki raporun NFT’lerin Ezber Bozan Benzersiz Potansiyeli ile Dönüşen Evrende Sürdürülebilir Değer Yaratmak bölümü oldukça dikkat çekici. 

Rapora göre, NFT piyasasının 2022 yılındaki işlem hacmi 24,7 milyar dolarken, bir önceki yıla (2021) göre işlem hacmindeki değişim sadece yüzde 1,6. Yine aynı dönemde toplam yapılan NFT işlem sayılarında ise yüzde 67’lik bir artış söz konusu. 

KPMG’nin raporu, 2022 yılında NFT kullanıcılarının sayısının yüzde 876’lık astronomik bir artışa imza attığını ortaya koyuyor. Ancak söz konusu raporun NFT’lere dair bakış açısı sayılardan çok daha fazlasını anlatıyor. 

“NFT piyasasının henüz çok yeni ve değişken olması birçok finansal riski beraberinde getirmektedir. Ayrıca kripto varlık pazarlarındaki dalgalanmaların da NFT pazarını etkilediği tespit edilmiştir. NFT’lerin değeri, kâra dayalı motivasyon ve çevresel sürdürülebilirlik hakkındaki endişeleri beraberinde getirmiştir” ifadelerinin yer aldığı rapor, NFT’lere uzun vadeli bakılmasını savunuyor.

“NFT’lerin uzun vadede değerlenmesi bekleniyor”

“Yeni ortaya çıkan herhangi bir teknoloji, bir ürün-pazar uyumu geliştirirken, değişkenlik ve döngüsellik dönemleri beklenen boyutlarda kalmaktadır. İleriye dönük olarak Web3 varlıklarının talebinin, NFT’lerin uzun vadeli değerini belirlemesi beklenmektedir” ifadelerinin yer aldığı rapor devam ediyor: “Ekonomik, hukuki, çevresel ve sosyal açıdan birçok avantaj ve dezavantaja sahip olan NFT teknolojisinin önümüzdeki yıllarda başta dijital dünyada içerik üreten veya dijital içerikleri odağına alan firmalar olmak üzere birçok firmanın stratejisinde önemli bir rol oynaması beklenmektedir. Bu sebeple firmaların NFT’nin doğasını, sunduğu fırsatları ve potansiyel kullanım alanlarını ana stratejilerine eklemeleri şirketlerinin sürdürülebilir değer yaratma hedeflerine destek olacaktır.”

“Türkiye’nin gelişen NFT piyasasındaki yüksek potansiyelinin farkındayız”

Raporda ayrıca Türkiye’deki NFT çalışmalarına da değiniliyor: “Türkiye’nin gelişen NFT piyasasındaki yüksek potansiyelinin farkındayız. Sağlık, tedarik zinciri, moda, sanat ve teknoloji gibi pek çok farklı sektörlerde kullanım alanlarına sahip NFT’lerin yakın gelecekte Türkiye’de daha da popülerleşmesi beklenmektedir.” 

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Alp Börü

Haftalık ekonomi yayını Bloomberg Businessweek Türkiye'de dokuz yıllık teknoloji muhabirliğinin ardından Coindesk Türkiye'de editörlük görevini üstlenen Alp Börü, 2023 Ekim ayından beri Kriptomeda'nın yazı işleri müdürlüğünü sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala