bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 62,183.66 1.22%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,007.10 0.11%
bnb
BNB (BNB) $ 544.17 0.69%
solana
Solana (SOL) $ 139.02 3.61%
xrp
XRP (XRP) $ 0.488548 1.54%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.444287 1.52%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.147857 0.24%

NFT’lere Yatırım: Kaçınılması Gereken 8 Hata

Explainer How To Buy NFT

NFT’lere yatırım yapmak, portföyünüzü çeşitlendirmenin yeni ve heyecan verici bir yoludur. Ancak, herhangi bir varlık sınıfında olduğu gibi, NFT’lere yatırım yaparken yapmaktan kaçınmanız gereken şeyler vardır.

İşte yatırımcıların NFT’lere yatırım yapmayı seçerken yaptıkları bazı yaygın hatalar ve bu hatalardan nasıl kaçınabileceğinize dair bir genel bakış:

1. Likiditeyi dikkate almamak

Likidite, belirli bir varlığı hızlı ve kolay bir şekilde satma yeteneğidir. Bir NFT’ye yatırım yaparken dikkate alınması gereken en önemli faktörlerden biridir.

Bazı NFT’ler diğerlerinden daha likittir, ancak bunu etkileyen faktörleri göz önünde bulundurmak önemlidir. Likidite birkaç faktöre bağlıdır:

  • NFT’lerinizi kazandığınız oyunun/uygulamanın popülerliği
  • Bitcoin veya Ether gibi diğer varlıklarınız
  • Token’in doğası (ticaret dışında ne için kullanılabilir?)

2. Hizmet koşullarını ve gizlilik politikasını okumamak

Hizmet Şartlarını (ToS) ve Gizlilik Politikasını okumak bir zorunluluktur. Bu belgeler, verilerinizin nasıl kullanıldığını, bunlara kimlerin erişebileceğini ve token’lerin çalınması veya kaybolması durumunda dijital varlıklarınızın nasıl geri alınmasını bekleyebileceğinizi açıklar. Ayrıca, reklam verenler ve üçüncü taraflarla ne tür bilgilerin paylaşılacağını da ana hatlarıyla belirtirler.

Bu korumaları tasarımına sıfırdan dahil eden bir NFT istiyorsanız, güçlü bir gizlilik politikasına sahip bir NFT arayın.

3. Araştırma eksikliği

nft investing 900x605 1

NFT’lere yatırım yapmadan önce, biraz araştırma yapmanız gerekir. Bir token’in ne işe yaradığını, parasını nasıl kazandığını anlamadan bu işe girişmek istemezsiniz. NFT’lerin çoğu Ethereum veya diğer platformlarda oluşturulmuştur. Bu platformlar, yatırım yapmaya yeni başlayan herkesin başka bir şeye yatırım yapmaya başlamadan önce öğrenmesi gereken benzersiz ekosistemlere sahiptir.

İnsanların bir NFT’yi neden sevdiğini bilmiyorsanız ve özellikle de kulağa gerçek olamayacak kadar iyi geliyorsa, hakkındaki abartılı sözlere güvenmeyin.

4. NFT cüzdanı oluşturmamak

Bir NFT cüzdanı oluşturmanız çok önemlidir. Kripto varlıklarınızı asla bir borsada saklamamalısınız çünkü bu, borsa saldırıya uğrarsa hepsini kaybetme riskine sokar. Bunun yerine, bunları yalnızca sizin erişebileceğiniz ve başka hiçbir hesapla bağlantısı olmayan güvenli bir dijital cüzdanda saklamayı tercih etmelisiniz.

Bunu yapmanın en iyi yolu, bugün piyasadaki en güvenli seçenek olduğu için bir donanım cüzdanı kullanmaktır. Ayrıca, özel anahtarınızı asla internete bağlı veya bilgisayarınıza erişimi olan herhangi bir cihazda saklamamanız gerektiğini de belirtmekte fayda var.

5. NFT’lerin amacını anlamamak

NFT’lerin dijital sanat eserlerini veya nadir koleksiyon parçalarını toplamanın yeni bir yolu olduğunu düşünebilirsiniz. Durum böyle değil ve birçok farklı amaç için kullanılabilirler. Örneğin bunları video oyunlarında, sanal dünyalarda ve çevrimiçi oyunlarda kullanabilirsiniz. Bu öğeler değerlidir çünkü sahipleri onlar için gerçek para ödemeye hazırdır. Ancak NFT’lerinizi nakit olarak satın almak isteyen birini bulmanız biraz zaman alabilir.

Bir NFT’nin genellikle nadirliğine bağlı olduğunu anlamanız yardımcı olacaktır. Bu, belirli dijital varlık türlerinin zaman geçtikçe diğerlerinden daha değerli hale geleceği anlamına gelir. Başka bir deyişle: NFT’nizin zaman içinde değerini koruyacağının garantisi yoktur.

6. Alıcılarınızın kim olduğunu bilmemek

non fungible token 7252677 1280 870x622 1

NFT’lere yatırım yaparken, alıcılarınızın kim olduğunu bilmek önemlidir. Alıcılarınızı tanımak, pazarlama, geliştirme ve satış konularında yardımcı olacaktır. Harika bir ürüne sahip olmanın, insanların sizden otomatik olarak satın almalarını sağlamak için yeterli olacağını düşünüyorsanız, tekrar düşünün. Herhangi bir şeyi başarılı bir şekilde satmak için, onu kimin satın alacağını ve sizden bir şey satın almaya nasıl ikna edilebileceklerini açıkça anlamalısınız.

Platform tarafından doğrudan bu kullanıcı gruplarına hitap edecek ne tür ürün veya hizmetlerin sunulabileceğini de göz önünde bulundurmalısınız, bu, daha sonra bir uygulama içindeki premium özellikler gibi şeylere harcanabilecek ödül puanları gibi teşvikler sunmayı içerebilir.

7. Fikri mülkiyet haklarını talep etmemek

Fikri mülkiyet hakları, bir yazarın çalışmasını koruyan haklardır. Telif hakları, patentler ve ticari markaları içerir.

Bir NFT oluşturursanız, sahipliğini talep etme hakkınız vardır. Kreasyonlarınız resimlerden dijital sanata ve hatta şarkılara kadar her şey olabilir. NFT’niz yeterince orijinalse ve diğer kullanıcılar için yeterli değere sahipse, fikri mülkiyet olarak kategorize edilmelidir.

8. Blockchain yönetişimini göz ardı etmek

Blockchain yönetişimi, Blockchain’in geleceği hakkında karar verme şeklimizde devrim yaratabilecek güçlü bir kavramdır. Örneğin, bir NFT oluşturuyorsanız ve insanların bunu oyunlarında kullanmasını istiyorsanız, oyununuzun ne zaman bitmesini istedikleri konusunda oy verebilmelerini istersiniz. Bu nedenle, bir NFT’nin yatırımcısı veya yaratıcısı olarak, Blockchain yönetişiminin onu düzgün bir şekilde kullanmak ve hatalardan kaçınmak için nasıl çalıştığını anlamanız önemlidir.

Kapanış

Yukarıdaki ipuçları, başarılı bir NFT yatırım portföyü için doğru yolda olmanıza yardımcı olacaktır. Herhangi bir yatırım türünde başarı garantisi olmasa da, bu önerileri takip etmek ve yaygın hatalardan kaçınmak, başarısızlık riskini en aza indirebilir ve kar elde etme şansınızı en üst düzeye çıkarabilir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sinancan Öztürk

Sinancan Öztürk, 19 Nisan 2001 tarihinde İstanbul’da doğdu. Küçüklüğünde her kitabı ayrı bir evren olarak gören Sinancan, bir gün kendi evrenlerini yaratmaya karar verdi ve zihninde dolup taşan karakterleri sayfalara dökmeye başladı. Çizgi romanlara fazlasıyla sevgi gösterdi ve geceleri kozmoloji belgeselleri izlemekten büyük keyif duydu.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala