Ocak 2022’den itibaren, NFT pazarı, zirvesinden %97 düştü. Sanat eserleri ve koleksiyonların fiyatları büyük ölçüde milyonlarca dolardan ancak birkaç yüz dolara düştü, NFT satış hacimleri de Ocak ayındaki yaklaşık 20 milyar dolardan, NFT satışlarının çoğu için ortalama fiyat %92 düştüğü için Eylül ayında 466 milyon doların altına indi.
Tüm bu olaylar, NFT pazarının ölmekte olduğunun kanıtı gibi görünüyor, ancak gerçekte durum bu mu?
Cevap basit: NFT’ler ölmüyor, gelişiyor.
Konu artık Bored Apes’ın pahalı resimleriyle ilgili değil. NFT’ler artık farklı sektörlerdeki sorunlu noktaları çözebilecek ve şirketler için yeni fırsatlar yaratabilecek kullanışlı bir araca dönüşüyor.
NFT’ler ölmedi ve bunun için üç ana nedenimiz var:
1. 2022’de NFT’lere ve Web3’e büyük yatırım yapan endüstri devleri

Forum ve haber sitesi Reddit, Kasım 2022’de Vault adlı bir NFT pazar yeri entegre ederek 10,5 milyon doların üzerinde işlem hacmi oluşturdu. Ağustos ayında giyilebilir cihazlar ve ayakkabı üreticisi Nike, NFT’ler aracılığıyla ikincil piyasada yaklaşık 1 milyar dolar gelir elde etti.
Nike, NFT’ler ve dijital giysiler sunan Dolce & Gabbana, Tiffany & Co ve Gucci gibi büyüyen moda tasarımcıları listesinin bir parçasıdır. Moda devlerinin yanı sıra, kahve zinciri devi Starbucks, müşterilerin ve çalışanların NFT’lerle koleksiyon ürünleri şeklinde sadakat ödülleri kazanmalarına olanak tanıyan, merakla beklenen programı Odyssey’i açtı.
Pazarlama stratejilerini dönüştürmek için benzersiz token’lardan yararlanan büyük markalar, şirketlerin NFT’leri benzersiz şekillerde nasıl kullanabilecekleri konusunda çok fazla rekabet yarattı. Bu da, altta yatan teknolojide yeni gelişmelere yol açtı ve bu sektör hiç şüphesiz daha fazla evrim geçirmeye devam edecek.
2. NFT’ler, oyna-kazan oyunlar için mükemmel bir eşleşme

NFT’ler birçok insanın düşündüğünden daha çok yönlüdür. NFT’lerin kullanım durumları, moda, sağlık, tedarik zinciri ve oyun dahil olmak üzere geleneksel dünyada farklı sektörlerde kullanılabilecek yararlı araçlar olduklarından dijital koleksiyon ve sanatın ötesine geçiyor.
İkincisi, NFT’ler oyun için çok büyük bir dönüm noktası olabilir. Çünkü NFT’ler, ister bu oyunlar oyna-kazan oyunlar olsun, ister NFT’leri öğeler olarak dahil etmiş olsun, oyuncuların oyun oynayarak ve oyunlara zaman ayırarak gerçek dünyada değer kazanmalarına olanak tanır.
2021 verileri, ön planda Axie Infinity, The Sandbox, Illuvium ve League of Kingdoms gibi popüler oyunların yer aldığı oyna-kazan pazarının 800 milyon dolar gibi düşük bir değere sahip olduğunu gördü. Tahminlere göre pazarın 2028 yılına kadar 2,7 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
3. NFT’ler, özellikle hayır kurumları adına bağış toplamak için yararlı araçlardır

2021, abartılı projelerin ve bir gecede aşırı fiyatlı NFT’ler satarak servet kazanan ve genel izleyicide bir damga oluşturan fenomenlerin yılıydı. Bununla birlikte, artık NFT’ler orijinal çılgınlığın ötesine geçtiğine göre, hayır işleri de dahil olmak üzere bağış toplama için yeni trend haline geldiler.
Örneğin, geçen yıl ünlü dijital sanatçı Beeple’ın NFT çalışmalarından birini 6 milyon dolara sattığını ve ardından parayı iklim değişikliğiyle mücadele davasına bağışladığını gördük. Bugün, kar amacı gütmeyen kuruluşlara kripto fonları bağışlamak amacıyla NFT’lerden yararlanan bazı platformlar var.
NFT’lerin, diğerlerinin yanı sıra vahşi yaşamı koruma grupları üzerinde büyük bir etkisi oldu. Haziran 2022’de Avustralya Hayvanat Bahçesi, Haziran ayında çevre dostu Blockchain Algorand için bir NFT bağış toplama etkinliği düzenledi ve satışlar ülkedeki hayvan hastanelerine yöneldi.
Genel olarak, NFT müzayedelerini kullanmanın ana avantajı, kuruluşların bağışlarını yaptıktan sonra bağışçıları NFT’lerle ödüllendirmesine izin vermesidir. Bu NFT’ler, fiziksel malları, etkinliklere erişimi veya bağış toplama projesi doğrultusunda bir hisseyi teşvik etmek için kullanılabilir.
Son Düşünceler
Bugün NFT pazarı, değiştirilemez token’ların potansiyelini gösteren birçok kullanım durumunun ortaya çıktığına tanık olduğumuz aşamaya ulaştı. Bu, yalnızca şirketlerin ve endüstrilerin sıkıntılı noktaları çözmesi ve yeni gelir fırsatları yaratması için bir yol değildir. NFT’ler ayrıca vahşi yaşamı korumak, daha iyi hayır kurumları oluşturmak ve dünya çapında sanatçıları ve içerik oluşturucuları desteklemek için kullanılıyor.
Ayrıca hala büyümesi için çok yeri var. Küresel NFT pazarının 2030 yılına kadar 211 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Dijital sanata olan talep, bu büyümenin ana itici güçlerinden biri. Ancak bunun ötesinde sonuçlar elde etmek için NFT endüstrisinin dünya için değerini göstermesi gerekecek.