bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,443.27 3.24%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,155.05 2.55%
bnb
BNB (BNB) $ 608.45 0.70%
solana
Solana (SOL) $ 146.58 6.40%
xrp
XRP (XRP) $ 0.527931 3.43%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.475488 5.21%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.151235 7.52%

Merkeziyetsiz Dijital Kimlik İnternetin Geleceği Mi?

eQHzh6rz7ETBHLjs0KzCl1Dooqp2 on93p7d

İnternet kimliğimizde bozulmalar meydana geldi. Ancak merak etmeyin, hala Amazon’dan alışveriş yapabilir ve sosyal medyada gezinebiliriz ama sorun şu ki, onu kullanmak için kişisel bilgilerimizi vermemiz gerekiyor. Lakin son zamanlarda, merkeziyetsizlikle internetin gerçek potansiyelini ortaya çıkarmaya başladık.

Merkeziyetsizlik Nedir?                                                      

jQ8L4NCfhpXMlAnF3yYoZfyZ57i2 3i935hr

Merkeziyetsizlik; hükümet, banka veya şirket gibi tek bir kuruluşun sahip olmadığı veya kontrol etmediği bir sistemi tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bunun yerine, ürün veya hizmet, küresel bir katılımcı ağı tarafından sağlanan bilgi işlem gücü kullanılarak çalıştırılır ve korunur.

Şimdi, Blockchain’in dijital kimliği gerçeğe dönüştürmek için nasıl kullanıldığını inceleyelim

Merkeziyetsiz Dijital Kimlik Nedir?

Merkeziyetsiz Dijital Kimlik, kullanıcıların herhangi bir üçüncü taraf hizmetine veya kimlik sağlayıcısına bağlı olmadan kendi kimliklerini oluşturmasına, yönetmesine ve kontrol etmesine olanak tanıyan, kendine ait bir kimlik yönetimi konseptidir.

Örnek vermek gerekirse, farklı web sitelerini ziyaret ediyorsunuz ve oturum açmak için bir kullanıcı adı ve şifre sağlıyorsunuz diyelim, bu da her web sitesinde farklı kimliğiniz olduğu anlamına geliyor. Ancak, Merkezi Olmayan Dijital Kimliğinizi ayarlarsanız, kimliğiniz web sitelerinde aynı kalır. Diyelim ki bir web sitesini ziyaret ettiniz ve Google’ı kullanarak giriş yaptınız. Bu durumda kimliğinizi Google yönetir, ancak kimliğinizi Blockchain’de ayarlarsanız kimliğinizi kendiniz yönetebilirsiniz.

Biraz derinlere inmeden önce, mevcut sistemdeki sorunun ne olduğunu görelim.

Merkezi Kimlik Yönetimi ile ilgili mevcut sorun, tek bir yayıncı tarafından sahip olunması ve sürdürülmesidir. Yayıncı tarafından sağlanan belirli hizmetlere erişim elde etmek için kullanılırlar. Yine de, diğer hizmet sağlayıcılarla birlikte kullanılamazlar.

Merkezi Kimliklere bir örnek, Facebook gibi web sitelerinde oturum açmaktır. Facebook hesabınızı silmeye karar verirseniz, kimliğiniz kaybolur.

Bazı E-ticaret ve sosyal medya platformları, verilerimizi bilgimiz olmadan çevrimiçi işletmelerle paylaşır, dolayısıyla kimliğimiz bu merkezi sağlayıcıların insafına kalır.

Merkeziyetsiz Dijital Kimlik Nasıl Çalışır?

overview of blockchain in identity management

Diyelim ki telefonunuzda merkeziyetsiz bir kimlik cüzdanı uygulaması var. Bu durumda bir kimlik oluşturmak için uygulamayı kullanırsanız, artık bu kimlik bilgilerini farklı web sitelerine sağlayabilirsiniz. Bu web siteleri kimlik bilgilerinizi doğrular ve size gerekli erişimi sağlar.

Güvenilirdir çünkü kimlik cüzdanı uygulaması kriptografik sistemleri kullanır. Kimlik oluşturulduktan sonra, cüzdan uygulaması kriptografik özel ve genel anahtarlar üretir. Uygulama daha sonra genel anahtarı, cüzdanınıza karşı benzersiz bir tanımlayıcı oluşturan Blockchain’e gönderir.

Biyometrik veriler veya yalnızca sizin bildiğiniz bir şifre, özel anahtarı güvence altına alacaktır. Özel anahtar, cihazınızda/kimlik cüzdanınızda kalır ve kimlik doğrulama sırasında kullanılır.

Ana avantajlardan biri, kimliğiniz bir kez sunulduğunda, herhangi bir noktada sadece tek bir tıklamayla iptal edebilmenizdir.

Kapanış

Merkezi olmayan kimlik ile, bir web sitesinde oturum açmak için kullanıcı adı ve şifre yerine sadece kriptografik anahtarlar gerekir ve yalnızca belirli bir hizmetle ilgili verileri paylaşırsınız. Merkezi olmayan kimlik, mükemmel bir kavram olsa da, teoride düşük düzeyde bir uyum söz konusudur.

Çoğu kullanıcı hala bu durumun farkında değil ve hükümetler merkezi olmayan kimliği geniş ölçekte nasıl kullanacaklarını bulmaya çalışıyor.

Genel olarak, merkezi olmayan kimlik, internette büyük bir paradigma değişikliğidir. Mevcut dijital kimlik sorunlarını çözdüğümüzde, Blockchain ile yapabileceğiniz diğer birçok şeye kapı açabilir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sinancan Öztürk

Sinancan Öztürk, 19 Nisan 2001 tarihinde İstanbul’da doğdu. Küçüklüğünde her kitabı ayrı bir evren olarak gören Sinancan, bir gün kendi evrenlerini yaratmaya karar verdi ve zihninde dolup taşan karakterleri sayfalara dökmeye başladı. Çizgi romanlara fazlasıyla sevgi gösterdi ve geceleri kozmoloji belgeselleri izlemekten büyük keyif duydu.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala