bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,338.97 4.32%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,115.85 4.47%
bnb
BNB (BNB) $ 605.84 0.51%
solana
Solana (SOL) $ 144.19 8.29%
xrp
XRP (XRP) $ 0.517137 4.36%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.466454 5.63%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.149108 6.93%

Fakeout Nedir?

fakeout nedir

Fakeout, teknik analizde yatırımcıların bir beklentiyle açtığı pozisyonlarda beklentinin gerçekleşmemesi durumudur. Yatırımcıların bir sinyal veya beklentiyle işleme girmesi ve akabinde piyasanın tam tersi yönde hareket etmesi, teknik analiz jargonunda “fakeout” olarak adlandırılır.

Genel anlamda fakeout, fiyatın alım satım beklentisinin veya sinyalinin tam tersi yönde ilerlediği durumları ifade etmek için kullanılır. Fakeout aynı zamanda fake breakout şeklinde de ifade edilebilir.

fakeout nedir

Fakeout yatırımcılarda ciddi kayıplara yol açabilir. Teknik analistler, mükemmel bir formasyon bulabilir ve bu formasyon beklentilerle doğru orantılı şekilde çalışıyor gibi görünebilir. Ancak dış etkenler nedeniyle işler her zaman bir anda tersine dönebilir. Bu da söz konusu formasyondan yola çıkarak işleme girenlerin büyük bir zarar etmesiyle sonuçlanabilir. Bu nedenle birçok yatırımcı, işleme girmeden önce fakeout ihtimalini de göz önünde bulundurarak stratejilerini planlar. Örneğin zarar durdur (stop-loss) emirleri buna bir örnektir. Aslında stop-loss, kripto para piyasasında yatırımcılar tarafından sıklıkla kullanılan temel risk yönetimi stratejisidir.

Olası bir fakeout ihtimaline karşı yatırımcılar işleme girmeden önce stop-loss ile riske attıkları sermaye miktarını sınırlar. Örneğin çoğu yatırımcı, varlıklarının %1’inden fazlasını riske etmez. Peki bu, yatırımcıların sermayelerinin %1’i ile mi işleme girdiği anlamına geliyor. Tabii ki hayır. Yatırımcılar stop-loss sayesinde, piyasanın tersine dönmesi durumunda işlemin stop-loss seviyesine ulaşması durumunda varlıklarının yalnızca %1’lik kısmını kaybedeceklerdir.

Fakeout ihtimaline karşı alınabilecek bir diğer önlem ise, işleme girmeden önce birkaç farklı teknik indikatörü göz önünde bulundurmak. Bu nedenle işleme girmeden önce tek bir indikatörü göz önünde bulundurmak yerine birden fazla indikatörün aynı şeyi söylemesi durumunda işleme girmek daha akıllıca olacaktır.

Son olarak şunu da belirtelim. Özellikle kripto para piyasası gibi fiyat dalgalanmalarının yüksek olduğu piyasalar söz konusu olduğunda her an işlerin bir anda tam tersine dönebileceğini unutmayın.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala