bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,430.99 2.62%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,116.96 2.87%
bnb
BNB (BNB) $ 607.63 0.95%
solana
Solana (SOL) $ 144.86 5.99%
xrp
XRP (XRP) $ 0.519227 1.86%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.467445 2.96%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.14964 3.72%

Stop Loss (Koşullu Emir) Nedir, Nasıl Yapılır?

stop loss

Stop-loss ya da ‘zarar durdurma emri’, hisse senedi belirli bir fiyata ulaştığında bir aracıya verilen ya da satan bir emirdir. Yatırımcıların kaybını sınırlı ölçüde tutmak için geliştirilmiştir.

Stop loss basit bir anlatımla, bir menkul kıymetin fiyatının daha önceden belirlenen bir seviyeye geldiğinde satmak üzere aracı kuruma iletilmiş emir işlemidir. Genellikle uzun pozisyonlarla bağdaştırılır. Uzun pozisyondaki bir yatırımcı bir menkul kıymete yatırım yapmış ve elinde tutmaktadır.

Fiyatın belirli bir düzeye düşmesi durumunda stop loss devreye girecek ve ilgili menkul kıymet satılarak pozisyon kapatılacaktır. Benzer şekilde stop loss kısa pozisyon için de kullanılabilir. Kısa pozisyon taşıyan bir yatırımcı ilgili menkul kıymetin fiyatının düşmesi sayesinde kazanacaktır. Ancak menkulün fiyatı yükselirse de kaybedeceğinden fiyatın belirli bir düzeye ulaşması durumunda zararının durdurmak için stop loss emri verebilir.

Sürekli şekilde değer kaybeden bir varlığa yatırım yapıldıysa, bu değer kaybından en hafif şekilde kurtulmayı sağlar.

Stop Loss Emri Nasıl Verilir?

Stop loss emri, kullanıcıların minimum kar miktarını ya da bir işlemde harcamayı veya kaybetmeyi göze alacağı maksimum tutarı belirlemesine olanak tanımaktadır. Bir stop loss emri verildiğinde çevrimdışı olunduğunda ya da oturum kapalı olsa bile bir limit emri otomatik olarak verilmektedir.

Untitled 1 2

Stop Loss Avantajları

Stop Loss avantajları şu şekildedir:

  • Uzun vadeli yatırım yapıldığında stop loss sayesinde sürekli grafik incelemeye gerek kalmaz.
  • Belirli bir stratejiye göre stop loss yapılır. Bu stratejiden şaşmayı ve duygusal işlem yapmayı engeller.
  • Stop loss emri sadece bir uyarı işareti olarak da kullanılabilir. Satış yapmak zorunlu değildir.
  • Stop loss, değer kaybeden yatırım varlıkların satışını gerçekleştirir ve böylece diğer yatırım varlıklarına yatırım yapma olanağı sağlar.

Stop Loss Riskleri Nelerdir?

Stop loss tamamen risksiz bir emir değildir. Emir noktasını çok iyi belirlemek gereklidir. Bu anlamda acemi yatırımcıların değil, deneyimli ve bilgili yatırımcıların bu emri kullanması riski azaltır.

Stop loss emrinin en büyük riski, çok hızlı yaşanan düşüşlerde emrin bazen gerçekleşmemesidir. Ayrıca bazı düşüşler stop loss emirlerini gerçekleştirdikten sonra durur ve bu varlık değer kazanır. Bu şekilde hiç gerek yokken stop-loss’un tetiklenmesiyle satış yapılmış olur ve yatırımcı zarar eder.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.






Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala