Blockchain verileri sahtekârlık ve hırsızlığa karşı korumak için en etkili araçlardan birini sunuyor. Bununla birlikte teknolojileri ne kadar gelişirse gelişsin, güvenlik konusundaki en büyük husus insan olmaya devam edecek.
IBM’in 2017’de küresel ölçekte 3 bin C seviyesi yöneticiyle gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre, şirketlerin yüzde 33’ü Blockchain’e planlarına eklemiş durumda veya aktif şekilde bu teknolojiyle ilgileniyor. İş liderlerinin yüzde 56’sı dolandırıcılık ve siber suçlara karşı Blockchain’in güvenliği artırması nedeniyle kuruluşlarında Blockchain kullanıyor ya da kullanmayı düşünüyor.
Blockchain teknolojisi, verileri sahtekârlık ve hırsızlığa karşı korumak için en etkili araçlardan birini sunuyor. Bunu da bilgisayar korsanlarının işini zorlaştırarak yapıyor. Bir Blockchain’i bozmak veya yok etmek için, bilgisayar korsanlarının dünyadaki her kullanıcının bilgisayarında depolanan tüm bilgilere erişmesi gerekir.
Blockchain Veriyi Nasıl Güvenli Hale Getirir?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi Blockchain teknolojisi siber güvenlik tarafında en güçlü araçlardan biri olarak gösteriliyor. Peki, Blockchain bu güçlü güvenliği nasıl sağlıyor? Dört kısa maddede bu sorunun cevabını aradık:
- Her değişikliği izleme ve kontrol etme: Bir Blockchain’de yapılan değişiklikler veritabanında sonsuza kadar kalır. Hiç kimse mevcut verileri değiştiremez ve yasal olmadığını iddia edemez.
- Verileri farklı konumlarda yedekleme: Bir Blockchain’deki bilgisayarların çoğu, kopyalarını yerel olarak depolayarak verilerini sık sık indirir. Verilerin güvenliği ihlal edilirse, birden fazla kaynağın orijinal bilgilerin yedekleri bulunur.
- Hataları ve saldırıları saptamak: Belgedeki verilerdeki her değişiklikle, işlerin yanlış gittiği noktayı tam olarak bulabilirsiniz.
- Kimlik hırsızlığını önleme: Her kullanıcının özel anahtarında, hiç kimsenin verilerinizi kendilerinin olduğunu iddia etmemesini sağlayan gelişmiş şifreleme teknolojisi bulunur. Verileri insan değil bilgisayar doğrular ve bilgisayar korsanlarını dışarıda tutar.
Bitdefender Türkiye: Blockchain Sahip Olduğu Teknolojiyle Siber Güvenliği Değiştiriyor
Bitdefender Türkiye Genel Müdürü Barbaros Akkoyunlu’ya Blockchain’in siber güvenliği nasıl değiştirdiğini sorduğumuzda, bunun nedeninin Blockchain teknolojisinde yattığını söylüyor. “Bilgiler bir blok zincirinde depolandığı için bu bilgileri çalmak için Blockchain’i kırmak yüksek maliyetlere neden olacağından saldırı yapanlar bu maliyeti göze almalılar” diyen Barbaros Akkoyunlu; Blockchain’in, merkezî olmayan depolama çözümleri sağlayarak siber güvenliği etkileyeceğine dikkat çekiyor. Akkoyunlu’ya göre, veri gelecekteki en değerli varlık haline geleceğinden, verilerin güvenliğini sağlayabilecek uygulamalar ve sistemler yaratmaya ihtiyaç bulunuyor. Ayrıca, Blockchain uzmanları veri güvenliği seçeneğini, veri depolamak için diğer trend teknolojilerle birleştirebilirler.
Teknoloji Ne Kadar Gelişirse Gelişsin; En Önemli Husus, İnsan
Barbaros Akkoyunlu’ya ayrıca Bitdefender’ın Blockchain hakkındaki çalışmalarını da sorduk. Akkoyunlu, siber güvenliği sağlayan şirketlerin Blockchain’i, kullanıcı güvenliğini sağlamak için kullanırken tedbirli hareket ettiklerini ifade ediyor. “Bitdefender sezgisel davranış algoritması sayesinde haberiniz olmadan gerçekleştirilen madencilikleri arka planda sürekli kontrol ederek engelleyebiliyor” diyen Akkoyunlu, teknolojileri ne kadar gelişirse gelişsin güvenlik konusundaki en büyük husus insan olmaya devam edeceğini ve bu nedenle sorumlu ve bilinçli olunması gerektiğinin altını çiziyor.
Kaspersky: Blockchain Siber Güvenliği Güçlü Karma ve Şifreleme Algoritmalarıyla Değiştiriyor
Kaspersky İş Geliştirme Direktörü Maxim Denizhenko, Blockchain’in siber güvenliği güçlü karma ve şifreleme algoritmaları uygulayarak değiştirdiğini aktarıyor. “Blockchain üzerine veri yazıldıktan sonra, sızıntı veya kayba son derece dayanıklı hale geldiğini söyleyebiliriz” diyen Denizhenko, bu nedenle Blockchain’in yeni bir veri güvenliği katmanı eklediğini vurguluyor. Denizhenko, karşılaşılabilecek tek tehdidin veri sızıntısı veya kaybı olmadığını söylüyor ve ekliyor: “Blockchain üzerinde çalışan uygulamalar söz konusu olduğunda, uygulamaların kodunda güvenlik açıkları veya akıllı sözleşmelerde (Smart Contract) iş mantığı tutarsızlıkları bulunabilir.”
Kaspersky, Blockchain Tabanlı Oylama Sistemi Geliştiriyor
Maxim Denizhenko’ya Kaspersky’nin Blockchain ve siber güvenlik çözümlerine ilişkin çalışmalarını da sorduk. Denizhenko, şirketlerin geliştirdikleri ve entegre ettikleri Blockchain tabanlı uygulamaları korumalarına yardımcı olmak için Akıllı Sözleşme / Zincir Kodu Denetimi ve Uygulama Güvenliği Değerlendirmesi gibi bir dizi güvenlik hizmeti sunduklarını söylüyor. “İş operasyonlarında Blockchain uygulayan şirketler ve kurumsal Blockchain çözüm sağlayıcıları da dâhil birçok kurum için güvenlik değerlendirmeleri yaptık” diyen Denizhenko, her durumda, bulunan güvenlik açıklarının düzeltildiğini, iş süreçleri daha güvenli hale geldiğini ve sonunda şirketlerin Blockchain’in avantajlarından faydalanmalarının sağlandığını sözlerine ekliyor. Denizhenko’nun verdiği bilgiye göre, Kaspersky ayrıca Innovation Hub projesi Polys, Blockchain tabanlı bir oylama sistemi geliştiriyor. Bu çevrimiçi platform, iş ve eğitim kuruluşlarının yanı sıra siyasî partilerin de güvenli çevrim içi oy sistemine sahip olmalarını sağlıyor.