bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,475.27 0.33%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,147.29 0.35%
bnb
BNB (BNB) $ 610.01 0.45%
solana
Solana (SOL) $ 144.17 2.20%
xrp
XRP (XRP) $ 0.531598 0.95%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.474077 0.56%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150872 0.31%

Aave (AAVE) Nedir? Aave Coin Fiyatı, Grafikler, Piyasa Değeri

aave

Merkezsiz finansın (DeFi) en önemli protokollerinden biri olan Aave (AAVE), zaman içerisinde en güvenilir borç alıp verme (lending) protokolü haline geldi. Özellikle sunduğu özellikler ve güvenilirliği ile bilinen Aave, kullanıcıların da token’lara sahip olarak yönetişim protokolünde karar vermelerine olanak sağlayarak örnek bir DeFi uygulaması haline geldi. Biz de DeFi ve Aave hakkındaki gelişmeleri göz önünde bulundurursak, sizlere Aave hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatacağız.

Aave Nedir?

Aave en çok bilinen DeFi protokollerinden birisi olup, kripto varlıklar üzerinden borç alıp verme (lending) işlemlerine olanak tanır. Kullanıcılar borç verdikleri zaman faiz kazanırken, borç aldıkları zaman da faiz öderler.

Ethereum ağı üzerine inşa edilen Aave, Ethereum ERC-20 token’larını destekler. Merkezsiz otonom organizasyon (DAO) tarafından Aave protokolü kararları alınır ve uygulanır. 

Aave Kim Tarafından Bulundu?

1ZRItxtH4dwS KQF5S2VfRw

Aave, 2017 yılında Stani Kulechov tarafından bulundu. Kendisi Aave’ı kurarken Helsinki’de üniversite öğrencisiydi ve ilk olarak ETHLend adı altında kurdu. Sonrasında fikrini paylaşarak 2017’de ICO gerçekleştiren Kulechov, 1 milyar AAVE’ı 16.2 milyon dolara sattı. 300 milyon AAVE ekip için saklandı ve ismini 2018’de Aave olarak değiştirdi. 

Aave Nasıl Çalışır?

4dN7SFOcQzaOScD9O8ZIiAxIFzK1BT1ilvvhKL2uO

Aave, lending havuzları üzerinden çalışır.

Borç vermek isteyen kullanıcılar belli borç havuzları üzerine fonlarını aktarır. Borç alanlar da istedikleri kripto varlıklardan borç alma işlemi gerçekleştirmek için havuzlara giderler ve borç alma işlemini gerçekleştirirler. Borç alındıktan sonra token’ların transferleri kolaylıkla gerçekleşir.

Aave lending süreçleri için aTokens kullanır ve borç verenlerin faiz kazanmaları için kullanılır. AAVE ise Aave protokolünün kendi token’ı olarak kullanılır.

AAVE sahipleri borç almak için ücret ödemezler ve teminat sağladıkları zaman indirimden de faydalanabilirler. Ayrıca AAVE üzerinden borç alındığı zaman daha fazla borç alma olanağı tanınır ve yönetişim kararlarını vermede önemli rol oynarlar.

Flash Loans

Aave, anında borç alınması için Flash Loans özelliğini kullanır ve süreç saniyeler içinde gerçekleşir. Bu türden borçlar için teminat sağlanması da gerekmez.

Flash loans hızlı bir şekilde gerçekleştiği için de bloklara eklenmesi de kolaylıkla gerçekleşir. 

Flash loan için kullanıcılar Aave’dan fon isterler ve yüzde 0.09’luk ücreti öderler. Eğer borç alan kişi ücreti ödemezse işlem gerçekleşmez. Bu sayede kimse gereğinden fazla risk almamış olur ve yatırımcıların karlarını artırmalarına olanak tanır. Ama flash loans’un dezavantajı, DeFi protokollerine saldırıların gerçekleştirilmesi için sık kullanılır.

Yönetişim

AAVE token’larına sahip olan kullanıcılar, Aave geliştirme önerileri sunabilir ve oylama da gerçekleştirebilirler. Oylamada sözünüzün geçmesi için daha fazla Aave token’ı almanız gerekir ve bu sayede desteklediğiniz kararların geçmesi kolaylaşmış olur. 

Bug Bounty

Aave, bağımsız denetimlerin yanında kod tabanını ve diğer uygulamaların kullanıcılara açılması sayesinde kullanıcılara açıkların seviyelerine göre ödüller sunuyor. Ödüller farklı açıkların tehdit seviyelerine göre değişir ve en fazla 500.000 dolara kadar ödül sunulur.

AAVE Fiyatı

Blog AAVE price prediction

AAVE Fiyatı Kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 AAVE 2.938,39 TL TL TL‘den işlem görüyor. AAVE fiyatı son 24 saat içerisinde 0.62%değişim gösterdi. AAVE’ın  son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 92,707,539 dolar, toplam piyasa değeri ise $ 1,336,658,964 seviyesinde.

Kripto Para Piyasası İçin Tıklayınız

AAVE Nasıl Satın Alınır?

AAVE almak için Binance, Coinbase ve FTX gibi merkezi borsalardan ilk olarak hesap açmanız ardından kimliğiniz doğruladıktan sonra kredi kartı veya EFT/Havale yöntemlerinden faydalanabilirsiniz. Onun dışında merkezsiz borsalar olan Uniswap, SushiSwap gibi yerlerden Ethereum cüzdanınız üzerinden alım satım işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Kredi Kartıyla Aave (AAVE) Satın Alma

  1. Kripto al bölümüne gidin ve ödeme yöntemi olarak kredi kartı seçin.
  2. Ödeme yönteminizi seçtikten sonra para birimini seçin.
  3. Ardından ne kadar AAVE alacağınıza karar verin ve işlem detaylarını onaylayın.
  4. Sonrasında sizden istenen tüm detayları doldurun ve işlemi onaylayın.
  5. İşlemi onayladıktan sonra kredi kartı sizi bankanın ödeme kanalına yönlendirecektir. Bu bölümde bankadan gelen şifreyi doğru yazdıktan sonra eğer işleminiz onaylanırsa AAVE alım işleminiz gerçekleşmiştir.

EFT/Havale İşlemleri ile AAVE Satın Alma

EFT/Havale işlemleri aracılığıyla AAVE satın almak için, ilk olarak borsaların para aktarma sekmesine gitmeniz gerekir. Ardından banka hesabını tanıttıktan sonra borsa hesabınıza fon aktarmanız gerekir. Fonlarınızı aktarma tamamlandıktan sonra banka ve borsa sizi bilgilendirir. Fonlarınızı yatırdıktan sonra ise borsalardan alım gerçekleştirebilirsiniz.

Aave Hakkında Sık Sorulan Sorular

Aave Hangi Token’ları Destekliyor?

Aave Decentraland, Ampleforth, DAI, Aave, Basic Attention Token başta olmak üzere birçok farklı token’ı destekliyor. Aave’ın desteklediği token’lar hakkında daha detaylı bilgi almak için Aave’ın sitesine girip farklı uygulamaları inceleyebilirsiniz. 

Aave protokolü ile nasıl etkileşime girebilirim?

Aave protokolü ile etkileşime girebilmek için Ethereum cüzdanınız ve o cüzdanın içinde belli bir miktar kripto varlık olması gerekir. Elinizde belli miktar kripto varlık bulunduktan sonra lending işlemlerine başlayabilirsiniz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Ata Tekeli

İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat bölümünde okuyan Ata Tekeli, teknoloji hakkında yazmaya 2 sene önce başladı. İlk olarak teknoloji haberleri üzerinden çalışmalarını yürüterek kariyerine başlasa da zaman içerisinde blockchain ve kripto varlık alanlarına girdikten sonra ilk olarak blockchain haberleri sonrasında da rehber editörlüğü işlerini yürütüyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala