bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 67,624.12 4.34%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,256.10 3.22%
bnb
BNB (BNB) $ 578.33 1.99%
solana
Solana (SOL) $ 181.75 6.27%
xrp
XRP (XRP) $ 0.596762 2.42%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.415264 5.38%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.13144 5.71%

Yükselişe dair gerçekçi senaryolar

yükseliş btc bitcoin

Hadi verilerle markette yükselişlerin ne zaman geleceğini tahmin etmeye çalışalım.

ABD ekonomisinden başlayalım. Görseldeki Sahm resesyon indikatörü işsizlik verisindeki değişime göre çalışıyor. Bu veri şu anda 0,37 seviyesinde ve yükseliş eğiliminde. 0,5 seviyesine ulaştığında ABD’de resesyon olduğu anlamına geliyor.

işsizlik-grafik

ABD’de işsizlik şu anda yüzde 4 seviyesinde. Önümüzdeki aylarda bu oran yüzde 4,4 seviyesine gelirse söz konusu indikatöre göre ABD resesyona girmiş olacak.

Resesyondan ABD’li hisse senetleri nasıl etkilenir?

Bunu daha önceki market döngülerine bakarak anlayabiliriz.

abd-işsizlik

Kripto marketinin riskli varlık sınıfına girdiğini düşünürsek ABD hisseleriyle paralel hareket edeceğini düşünebiliriz.

Üstteki iki grafiğe göre işsizliğin artması durumunda piyasalarda korku sonucu hızlı bir düşüş öngörebiliriz. Zamanla piyasalar bu durumu sindiriyor, ardından Fed faizleri düşürerek para basmaya başlıyor. Sonrasında yine grafiklerde gördüğümüz üzere piyasalarda yükselen hareketleri görmeye başlıyoruz.

Peki ABD ve Fed piyasaları geçmişte olduğu gibi sarsmadan enflasyonu düşürebilir mi?

Şimdiye kadar yapılan faiz artışları faizleri yüzde 5,5 seviyesine getirdi. Ancak enflasyon sadece yüzde 3,4 civarına kadar düştü ve yapışkan “sticky” bir davranış gösteriyor. Bu yapışkanlığın temel sebebi ise barınma enflasyonu (yüzde 4,5).

abd-enflasyon-grafik
abd-enflasyon-grafik

Barınma enflasyonu yavaş yükselip yavaş düşüyor. Üstteki grafiğe göre, yıl sonuna doğru barınma enflasyonunun ve genel enflasyonun düşeceği şeklinde bir yorum yapabiliriz.

Fed’in bu verileri takip ettiğini biliyoruz. Evet, Fed enflasyonu düşürmek istiyor ancak bir yandan da işsizliğin artmamasını sağlaması gerekiyor. Bu durumda faizlerin yavaşça düşürülmesini beklemek mantıklı olur.

fed-watch

2024 içerisinde 25 baz puanlık bir faiz indirimi bekleniyor. Ancak ABD’deki seçimler ve işsizliğin hızlı artması bu faiz indirimlerini bir miktar hızlandırabilir. Bu durumda piyasalarda kısa vadeli bir şokun ardından tekrar yükselişler görebiliriz.

Ani bir düşüş gelmesi muhtemelse buna nasıl hazırlık yapabiliriz?

Risk ve portföy yönetimi bu soruya verilecek en doğru cevap olur. Kripto piyasasının orta ve uzun vadede yükselişler yapacağını kabul edersek, muhtemel düşüşlerde USDT, USDC gibi stablecoinler portföyümüzde yer almalı. Doğru seviyelere alım emirleri girerek düşüşlerden faydalanabiliriz.

btc-usdt-grafik

Bitcoin ve Ether dominans toplamlarının yukarı yönlü bir kırılım gerçekleştirdiğini, bu durumun altcoinleri bir süre daha ezebileceğini de göz önüne almamız faydalı olur. Spot Ether ETF’lerin (S1: al/sat) onaylanmasıyla BTC.D + ETH.D verisinin de bir süre daha yukarı gidebileceğini düşünebiliriz.

Ayrışan altcoinler olacaktır. Bunları tespit etmek kazançlı olabilir. Ancak akıntıya karşı kürek çekmektense trendin yönüne göre dinamik davranmak daha iyi sonuçlar getirebilir.

Ya hiç düşüş gelmezse ne yapmak gerekir?

Piyasanın ne yöne gideceğini kimse bilmiyor. Bu nedenle kimi portföyünü hodl edip aylarca ve yıllarca beklemeye çalışıyor, kimi daldan dala atlıyor, kimi de riskini yönetmeye çalışıyor.

Diyelim ki BTC, ETH, stablecoin ve altcoin tutuyorsunuz. Piyasa buradan hiç durmadan yükselmeye başlarsa belki de tamamen altcoin tuttuğunuz senaryoya göre daha az kâr elde edebilirsiniz. Ancak bu durumda düşüş ihtimaline çok hazırlıksız olduğunuzu da unutmamalısınız.

Öte yandan doğru dağılım yaptığınız bir portföyle hem düşüşlerden az etkilenerek hem de yükselişlerin büyük kısmında trendin bir parçası olarak ilerleyebilirsiniz.

Bunu sağlamak için şu sorulara cevap vermemiz gerekiyor:

Küçük yatırımcılar piyasaya ne zaman dahil olacak ve hangi altcoinleri alacaklar?

X, YouTube, Google trend verilerine baktığımızda küçük yatırımcıların henüz piyasaya dahil olmadığını görüyoruz.

btc-google-trend

Market döngülerine baktığımızda altcoinlerin en iyi performansı parasal genişleme dönemlerinde gösterdiğini söyleyebiliriz. Bunun nedeninin de üstteki grafikte görüldüğü üzere küçük yatırımcının piyasaya dahil olmasıyla doğrudan ilgisi var.

ABD’nin ve dünyadaki birçok ülkenin parasal politikalarına baktığımızda parasal genişleme dönemine yaklaştığımızı görüyoruz, bu nedenle biraz daha sabırlı olmamız gerekiyor.

parasal-genişleme

Faizlerin düşürülüp parasal genişlemenin yatırımcılara etki etmesi için biraz vakit gerekiyor. Bu süreçte kendimizi gelecek altcoin boğasına hazırlayabiliriz.

Ekstra gelir kaynakları oluşturmak için airdrop işlemleri yaparak, projeleri araştırarak, kripto sektöründeki çevremizi genişleterek doğru altcoinleri seçebilir veya mevcut altcoin miktarımızı artırabiliriz.

Portföyümüzün dolar bazlı değeri bu dönemde çok artmasa da vakti geldiğinde hızlı artışlar için doğru pozisyonu alabiliriz.

Yazının son kısmında kriptoya marketine özgü hareketleri de yorumlayalım.

Boğa marketi Bitcoin’le başlıyor, Ethereum’la devam ediyor ve altcoinlerle devam ediyor. Spot Bitcoin ETF onayıyla BTC’de Grayscale aracılığıyla önce satışlar geldi ardından diğer ETF’ler için para girişlerini gördük.

bitcoin-etf-akış-grafik

Muhtemelen Ether için de benzer bir süreç yaşanacak ve ETH onayı sonrası bir miktar satış göreceğiz. Ardından para girişleri gelecek.

Bitcoin için çıkışlar yaklaşık üç ay kadar sürdü. Ether ETF onayı (S1: al/sat) ve para çıkışlarını marketin sindirmesi için toplamda üç-altı ay arası bir süre verirsek şu beklentiye girmek gerçekçi olur:

2024 yıl sonuna doğru hem BTC hem ETH için varlık girişlerinin olduğu, diğer bir yandan ABD’de faizlerin düşürüldüğü ve dünyada parasal genişlemenin başladığı dönemi bekleyebiliriz.

Yükselişler gelmeden önce RWA, yapay zekâ, DePIN, GameFi, SoFi kategorilerinde diğer projelerden ayrışan altcoinleri bulmak portföyümüzü yukarılara taşıyacaktır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala