bitcoinBTC/TRY
1.268.582,38 TL 1,21%
ethereumETH/TRY
68.307,73 TL 0,10%
tetherUSDT/TRY
28,93 TL 0,04%
bnbBNB/TRY
6.990,02 TL 2,96%
xrpXRP/TRY
19,77 TL 5,76%
solanaSOL/TRY
2.223,65 TL 6,50%
usd-coinUSDC/TRY
28,93 TL 0,01%
cardanoADA/TRY
18,29 TL 27,50%
staked-etherSTETH/TRY
68.215,74 TL 0,04%
dogecoinDOGE/TRY
2,96 TL 4,75%

Paylaş

Yapay Zekanın Görüşü: Merkezi mi Merkeziyetsiz mi?

Yapay Zekaya Sorduk Merkezi mi Merkeziyetsiz mi

Son dönemin en popüler yapay zeka uygulamalarından biri olan ChatGPT, uzun bir sürenin ardından herkese açık bir şekilde kullanıma açıldı. Birçok kullanıcının soruları ve yönlendirmeleri ile birlikte kendisini geliştirmeye devam eden GPT yapay zekası, kripto ve Blockchain konusunda da önemli bilgiler veriyor. Bu noktada ChatGPT‘ye merkezi ve merkeziyetsiz sistemler arasındaki farkı sorduğumuzda şöyle uzun bir tanım ve cevap alıyoruz:

lp logo 31

Merkezi ve merkeziyetsiz sistemler, bir bilgisayar veya diğer aygıt ağını düzenlemenin ve yönetmenin iki farklı yoludur. Merkezi bir sistemde, ağdaki diğer tüm cihazları kontrol eden ve yöneten tek bir merkezi otorite veya sunucu vardır. Aksine, merkeziyetsiz bir sistemin merkezi bir yetkisi yoktur ve ağdaki her cihaz bağımsız hareket edebilir ve kendi kararlarını alabilir.

Merkezi ve merkeziyetsiz sistemler arasındaki temel farklardan bazıları şunlardır:

  • Kontrol: Merkezi bir sistemde, tüm karar verme gücü tek bir merkezi otoritenin elinde toplanırken, merkeziyetsiz bir sistemde karar verme, ağdaki tüm cihazlar arasında dağıtılır.
  • Ölçeklenebilirlik: Merkezi sistemler, büyük miktarda veriyi ve trafiği daha kolay işleyebildikleri için merkeziyetsiz sistemlerden daha ölçeklenebilir olma eğilimindedir. Öte yandan merkezi olmayan sistemler, ağda çok sayıda cihaz olduğunda, her cihazın diğerleriyle iletişim kurması gerektiğinden tıkanabilir.
  • Güvenlik: Tek bir hata noktası tüm ağı çökertebileceğinden, merkezi sistemler genellikle güvenlik ihlallerine karşı daha savunmasızdır. Merkeziyetsiz bir sistemde ise merkezi bir otorite yoktur, bu nedenle bir cihaz tehlikeye girse bile ağın geri kalanı çalışmaya devam edebilir.
  • Dayanıklılık: Merkeziyetsiz sistemler, ağdaki bazı cihazlar arızalansa veya kullanılamaz hale gelse bile çalışmaya devam edebildikleri için genellikle merkezi sistemlerden daha dayanıklıdır. Merkezi bir sistemde ise, merkezi sunucu arızalanırsa tüm ağ çökebilir.

Genel olarak, merkezi ve merkeziyetsiz sistemler arasındaki temel fark, bunların yapılandırılma ve yönetilme biçimleridir. Merkezi sistemler, tek bir merkezi otorite ile daha hiyerarşiktir, merkeziyetsiz sistemler ise daha eşitlikçidir, merkezi otorite yoktur ve ağdaki her cihaz bağımsız hareket edebilir

Bu cevabın ardından ChatGPT‘ye merkeziyetsiz sistemlerin temel avantajlarını sorduğumuzda ise şu yanıtı alıyoruz:

“Merkeziyetsiz sistemlerin başlıca avantajlarından biri, tüm sistemi çökertebilecek tek bir arıza noktası olmadığı için arızalara karşı daha dayanıklı ve dirençli olabilmeleridir. Bu, merkeziyetsiz sistemleri daha güvenilir ve güvenli hale getirebilir. Ek olarak, merkeziyesiz sistemler daha demokratik ve eşitlikçi olabilir, çünkü sistemin nasıl yürütüldüğü konusunda tüm katılımcıların eşit söz sahibi olmasına izin verirler. Bu, merkezi sistemlerde sorun olabilen, gücün birkaç kişinin veya kuruluşun elinde toplanmasını önlemeye yardımcı olabilir. Son olarak, merkeziyetsiz sistemler daha verimli olabilir çünkü katılımcılar arasında daha hızlı karar alma ve koordinasyona izin verebilirler”

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi artan Cem, bu konular hakkında okuma ve araştırmalar yaparken Wikipedia’da oldukça fazla zaman geçirdi. Ardından Wikipedia vakfının bir üyesi olarak birçok madde yazdı ve düzenledi. 500'den fazla maddeyi Türkçe’ye kazandırdı ve 6.000'in üzerinde katkıda bulundu. Böylelikle yazarlık kariyerine Wikipedia’da başladı. Liseyi Gaziantep'te Özel Bilişim Koleji'nde bitiren Cem, Biyoloji ve teknoloji alanında da birçok yarışma ve etkinliğe katıldı. IGSIS adlı koku simülatörü projesiyle bir Tübitak yarışmasında ilk 10'a girdi. Şu anda İstanbul'da yazılım üzerine Üniversite eğitimine devam ederken kendisini yazılım alanında geliştiriyor. Son dönemde ise özellikle Blockchain, kripto para ve NFT alanına odaklanan Cem, bu konuda araştırmalar yapıp içerik üretiyor ve projeler hazırlıyor. Genel olarak bilim kurgu ve teknoloji kitapları ile birlikte güncel bilimsel makaleleri okumayı seviyor. Anatomi ve unrealist çizimler yapmaktan hoşlanıyor. Seçici bir sinefil olan Cem, bilim kurgu, fantastik ve kısa filmleri takip ediyor. Arkadaş grubu ile birlikte 5.000’den fazla üyeye sahip 12 Telegram yazılım grubunun Admin'liğini yapıyor ve Blockchain geliştiricileri için Türkçe platform oluşturmayı ve etkinlikler düzenlemeyi hedefliyor. Bitcoin ile ilk defa DarkWeb ortamını araştırırken tanışan Cem, Bitcoin’i geleceğin ‘Altını’ olarak görüyor. Blockchain teknolojisini oldukça önemsiyor ve kendi projelerini geliştirmek için çalışıyor. Ek olarak birçok Blockchain ve kripto para projesini araştırıyor ve bu projeler hakkında incelemeler yazıyor. Kripto paraların geleceğin ekonomisinde oldukça önemli olduğunu düşünüyor. Kripto paralara yatırım yapıyor ve varlıklarının %90’ını soğuk cüzdanlarında tutmayı tercih ediyor. Dünyayı gezme hayali olan Cem, farklı kültürlerin insanlarını tanımayı ve mutfaklarını deneyimlemeyi seviyor. Gezi, blog ve bilgilendirici içerikleri okuyup izlemeyi seven Cem, Blockchain ve kripto para konusunda içerik üretirken kariyerine BTCHaber.com’da İçerik Editörü olarak devam ediyor.

Yanıt verin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
No coins selected
Bağlantıyı kopyala