bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,890.12 3.97%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,135.10 3.61%
bnb
BNB (BNB) $ 608.54 0.22%
solana
Solana (SOL) $ 146.27 7.03%
xrp
XRP (XRP) $ 0.524462 4.20%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.470621 5.83%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.149785 7.55%

Ticaret ve Yatırım Arasındaki Fark Nedir?

reaf

Yatırım ve ticaret, yatırım topluluğunun temelini oluşturur, ancak şaşırtıcı sayıda insan ikisi arasında ayrım yapamaz. Peki, ticaret ve yatırım arasındaki fark nedir? Hadi daha yakından bakalım.

Yatırım ve ticaret arasında bir fark olduğunu biliyor muydunuz? Eğer öyleyse, bu farkın ne olduğunu açıklayabilir misiniz? Finansal piyasalarda deneyimliyseniz, elbette cevabınız “Evet” olacaktır. Ancak finansmana yeni başlayanlar genellikle bu rolleri bir araya getirir. Aslında, bazı yönlerden temelde karşı çıkıyorlar. Yatırım ve ticaret birlikte, yatırım topluluğunun temel taşını oluşturur, bu nedenle, ister alana girmek istiyor olun, ister sadece şirketinizin emeklilik planını anlamaya çalışıyor olun, farkı bilmek önemlidir.

Ticaret ve Yatırım 

Benzerliklerle başlamak gerekirse, hem yatırımcılar hem de traderlar kar etmek istiyor. Nihai amaçları aynıdır, ancak bu amaca yönelik araçları oldukça farklıdır. Yatırımcılar genellikle, değerlerinin zamanla değerleneceğini umarak, uzun süre elde tutmak için menkul kıymetler satın alırlar. Traderlar ise, daha kısa sürede alım satım yapmak için yükselen ve düşen piyasalardan yararlanmayı severler, genellikle yatırımcılardan daha küçük ama daha sık kar elde ederler.

Eski Yatırım 101

İkonik yatırımcı Warren Buffett, yatırımcıların bir hisse senedi satın aldıklarında, sadece bir rakam satın almadıklarını, bunun yerine, gelecekteki kazançlarla birlikte somut bir işletmenin bir kısmını satın aldıklarını anlamalarını istiyor. Yatırımcılar uzun vadede işin içinde olduğundan, bilgili bir yatırımcı, kötü bir yıl veya çeyrek geçiren büyük bir şirketteki hisselerini satmaya daha az eğilimli olacaktır. Buffet, uzun vadeli yatırımlara iyi bir örnek teşkil ediyor: 1996’dan 2014’e kadar, Berkshire’ın Hathaway’in (Buffet’in şirketi) iki yıldız holdingindeki, American Express ve Coca-Cola’daki hissesi sırasıyla 13 milyar dolardan ve 17 milyar dolardan fazla büyüdü. Nasıl? Hiçbir şey yapmadan – yani, bu hisseleri satın alıp onlarca yıl elinde tutmak dışında. 

Bugün, Buffett hala American Express veya Coca-Cola’nın herhangi bir hissesini satın almadı veya satmadı. Bu şirketlerin ana faaliyet alanları ve büyük kazançlar elde etme yetenekleri değişmediği için hiçbir neden yok – temelleri sağlam kalıyor.

buffet

Yatırım: Ticaret Araçları

Yatırımcılara sunulan birçok kaynağın başında temel araştırma gelir. Bu araştırma, profesyonel analistlerin bir şirketin genel sağlığına baktığı nitel analize dayanmaktadır . Bir şirketin yönetimini, iş hedeflerini ve stratejilerini göz önünde bulundururlar, toplantılarına katılırlar ve ağırlıklı olarak üç aylık ve yıllık finansallarını analiz etmeye güvenirler (sırasıyla 10-Q ve 10-K formları). Temel araştırma ayrıca bir şirketin piyasa değeri, fiyat/kazanç (F/K) oranı gibi nicel araçları kullanır. Temettü ödeme oranı, temettü verimi, özkaynak kârlılığı (ROE) ve hem tahmini hem de geçmişe yönelik diğer birçok değişken. Öte yandan tüccarlar, tarihsel verileri inceleyerek fiyat hareketlerini tahmin etmeye çalışan ve kendi metriklerine sahip olan teknik araştırmayı sıklıkla kullanırlar.

Hisse Senedi ve Tahvillerin Ötesinde: Varlık Sınıflarına Bir Bakış

Yatırım, elbette, sadece hisse senetleri ile ilgili değildir. Tarihsel olarak, üç ana yatırım yapılabilir varlık sınıfı, hisse senetleri (hisse senetleri), sabit getirili (tahviller) ve nakit benzerleri veya para piyasası araçları olmuştur. Ancak bugün, gayrimenkul, emtia, vadeli işlemler, diğer finansal türevler ve kripto yatırımları dahil olmak üzere daha fazla varlık sınıfı var. Bu varlık sınıfları içerisinde birçok yatırım ürünü türü bulunmaktadır. 

Yatırım Ürünleri: Araçlar ve Enstrümanlar

Yatırım ürünleri, bir yatırımcı olarak satın alabileceğiniz tüm hisse senetleri, tahviller, opsiyonlar, türevler, emtialar ve diğer finansal araçları ifade eder. Bu ürünler, yapılarına göre daha fazla sınıflandırılabilir. Örneğin, hisse senedi alıyorsanız, bunlar yatırım fonları, endeks fonları veya bir şirketin bağımsız hisseleri şeklinde mi? İşyeriniz aracılığıyla bir 401(k) planınız varsa, o zaman zaten yatırım yapıyorsunuzdur.

Kurumsal ve bireysel yatırımcılar için farklı ürünler mevcuttur ve bunlar çeşitli yatırım tarzlarını, risk toleranslarını, hedefleri ve zaman dilimlerini yansıtacak şekilde özelleştirilebilir. Ürün karması ne olursa olsun, yatırımcılar sermayeyi takdir etme ve uzun bir süre boyunca dağıtımları ödeme potansiyelleri için yatırım araçları satın alırlar. 

Eski Ticaret 101

Al ve tut araştırma ağırlıklı yatırım yaklaşımıyla karşılaştırıldığında, ticaret tipik olarak daha hızlı, daha eylem odaklı bir süreçtir. Traderlar ticaret yaptıkları ürünler ve şirketlerle ilgili sıfır araştırma veya durum tespiti yapmıyorlar – aslında, bunun için genellikle temel analistlere güveniyorlar – bu daha çok onların beceri setleri ve araç kutularının farklı olması meselesi. Ticaret katında, traderlar hızları ve hızlı düşünmeleri için ödüllendirilir. Müşterileri için en büyük karı elde etme çabasıyla, tek tek veya kombinasyon halinde sürekli olarak birden fazla potansiyel strateji ve teknik üzerinde hokkabazlık yapıyorlar. 

Genel olarak ticaret, yatırım yapmaktan çok daha teknik ve niceldir. Bazı traderlar, hangi varlıkların satın alınacağını, satılacağını veya tutulacağını belirlerken neredeyse yalnızca grafikler, çizelgeler, oranlar, ortalamalar ve diğer matematiksel göstergeleri kullanır. Ayrıca, ticaret dünyası, “tümü ya da hiçbiri” ve “doldur ya da öldür” gibi adlara sahip çok sayıda emir türüyle birlikte gelir.

Tüccarların bir diğer ayırt edici faktörü, şu kategorilerden birini geniş ölçüde yansıtabilecek gerçek ticaret stilleridir: 

  • Pozisyon tüccarı: Aylardan yıllara kadar pozisyon tutar
  • Swing tüccarı: Günlerden haftalara kadar pozisyon tutar
  • Gün tüccarı: Sadece gün boyunca pozisyon tutar; gece pozisyonu yok
  • Kafa derisi tüccarı: Saniyeler ile dakikalar arasında pozisyon tutar; gece pozisyonu yok

Sıklıkla, alım satım, bir varlığın fırsatçı bir şekilde satın alınmasını, yalnızca bir kafa derisi tüccarıysanız hemen veya bir salıncak tüccarıysanız birkaç gün sonra onu tersine çevirmek ve satmak için içerir. Hızlı giriş çıkış doğası nedeniyle ticaret, yatırım yapmaktan daha riskli olabilir. Örneğin, Tesla’nın elektrikli araçlarına güç sağlamak için yeni ve daha verimli bir pille çıkabileceğine dair bir önseziniz olduğunu varsayalım. Bu önseziyle hareket ederek, yeni bir pil duyurusu yaparlarsa hisse senetlerinin yükseleceğine bahse girerek Tesla hisselerini satın alırsınız. Ticaret yolunda giderse, Tesla hisseleri yükselir ve bunları hızla satarak kâr elde edebilirsiniz. Ancak haberler piyasayı etkileyemezse, büyük kayıplarla karşı karşıya kalabilirsiniz. 

inves

Kripto Yatırımı ve Ticareti

Yukarıdaki bölümleri “miras” olarak adlandırmamızın nedeni, geleneksel yatırım ve ticaret disiplinlerine, yani kriptonun varlığından önce atıfta bulunmalarıdır. Kripto para birimlerine yatırım yapmak ve ticaret yapmak, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok yönden eski gelenekten farklıdır:

Kripto ile, genellikle hisse senetlerinde olduğu gibi bir şirketin bir parçasına sahip olmazsınız. Bunun nadir istisnaları, potansiyel olarak sahibine bir şirketin hisse senedini verebilen menkul kıymet token teklifleridir (STO).

Geleneksel menkul kıymetler satın almak, kripto alıp satmaktan çok daha yavaş ve karmaşık bir süreçtir. Örneğin, on dakikadan daha kısa bir sürede dijital varlıkları bir borsadan özel cüzdanınıza aktarabilirsiniz. 

ABD’de ve çoğu gelişmiş ülkede, kripto varlık ticareti menkul kıymetler kadar sıkı bir şekilde düzenlenmemiştir. Buna rağmen, iyi düzenlenmiş bir dizi kripto ticaret platformu var.

Bazı sipariş türleri (stop-loss) ve yatırım ürünleri (opsiyonlar) ile birlikte çok sayıda kripto yatırım ve kripto ticaret stratejisi (kısa satış) kullanabilirsiniz. Ancak, esasen, geleneksel yatırım ve ticaretin yalnızca en temel kavramları şu anda doğrudan kriptoya çevriliyor: 

Kripto yatırımı hala öncelikle daha uzun vadeli bir görünüm içindir. Dijital varlıkları satın alıyor ve onları nispeten uzun bir süre tutuyorsunuz, ki bu kripto zamanında değer kazanacaklarını umarak sadece bir ila üç yıl sürebiliyor.

Kripto ticaret stratejileri, kar elde etmeye çalışmak için daha hızlı geri dönüşlere odaklanır. Hala günler, haftalar ve çeyrekler olsa da, genellikle dakikalardan, hatta saniyelerden daha kısadır.

Bununla birlikte, ana kavramsal benzerlikler burada sona ermektedir. Nihayetinde, kripto ticaret stratejileri, ne zaman ve nerede olabilecekleri eski disiplinlerden ödünç alır. Ancak çoğunlukla kripto para birimi yepyeni bir varlıktır; yeni bir altyapı ve bazı benzersiz yatırım yöntemleri ile birlikte.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Ramazan Eles

Medyascope'ta editörlük, Habervakti.com'da editörlük ve sosyal medya yöneticiliği yaptı. Teknoloji haberleri sunan Techgirisim.com'u kurdu. Daha sonra Haberler.com'da editörlük yaptı. Ardından Beyaz Gazete, Haber365, Enigma Artı, Popüler Ekonomi gibi platformlarda kısa süreli çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala