bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 62,028.62 0.30%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,899.27 0.45%
bnb
BNB (BNB) $ 565.73 3.62%
solana
Solana (SOL) $ 143.56 2.14%
xrp
XRP (XRP) $ 0.498426 1.61%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.431306 1.10%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.148467 1.27%

Kripto topluluğu Bitcoin ETF’lerin küçük yatırımcıyı nasıl etkileyeceğini tartışıyor

bitcoin etf

Spot Bitcoin ETF’lerin ardından büyük miktarlarda kurumsal sermayenin Bitcoin (BTC) piyasasına akması beklenirken, “Daha küçük yatırımcılar için olası etkiler konusunda endişelenmek için bir neden var mı?” sorusu yatımcılar arasında merak konusu oldu.

Onaylanan 10 spot Bitcoin ETF’sinin toplam hacmi dikkat çekici oldu. Halka açık işlem verilerine göre, 11 Ocak 2024’teki ilk işlem gününde 4,5 milyar doların üzerine çıkarken Grayscale Investments’ın Bitcoin ETF’inin tek başına 2 milyar doların üzerinde hacim gerçekleştirdiği bildirildi.

Sektör yöneticileri ve analistler karışık görüşlere sahip

Bazıları böyle bir ETF’in kurumsal olmayan yatırımcılar için harika bir giriş noktası olacağına inanırken ETF’lerin perakende yatırım için uygun olmadığını düşünenler buna itiraz ediyor.

Bitwise Baş yatırım yetkilisi Matt Hougan, “Spot Bitcoin ETF’i perakende yatırımcılar için kesinlikle iyi.” dedi. Yöneticiye göre, bir Bitcoin ETF’i, BTC’ye erişim maliyetlerini düşürecek ve bu da Bitcoin piyasasını verimli hale getirecek.

Hougan “ETF’i hiçbir zaman kullanmayı planlamasanız bile, varlığı muhtemelen insanların başka yollarla Bitcoin edinmesini daha ucuz hale getirecek ve aracılık komisyonlarının düşmesine neden olacaktır.” dedi.

Jan3 CEO’su Samson Mow ise, perakende yatırımcıların kendi cüzdanlarında tuttukları gerçek Bitcoin olan temel varlığı satın almaya devam etmesi gerektiğini savundu. Mow’a göre milyarlarca dolar bu varlık sınıfına aktıkça, Bitcoin (BTC) fiyatının değer kazanmasından yalnızca onlar faydalanacak.

ARK Invest kurucusu ve CEO’su Cathie Wood daha önce ABD’de spot bir Bitcoin ETF’inin onaylanmasının kısa vadeli satışları tetikleyebileceğini öngörmüştü. Yönetici, uzun vadede BTC fiyatı konusunda hala yükselişten yana ümitli.

Quantum Economics kurucusu Mati Greenspan daha önce benzer bir duruş sergilemişti. Perakende yatırımcıların Bitcoin ETF’lerine sahip olmasının avantajının olmayacağı, buna karşın dezavatajı olduğunu söyleyen Greenspan Aralık 2023’te Cointelegraph’a şunları söylemişti:

“Kişisel olarak konuşmak gerekirse, Bitcoin’in herhangi bir tür kağıt formunu asla satın almam. Çünkü kendim saklama seçeneğine zaten sahibim”

İki arada bir derede

Valkyrie kurucu ortağı ve CEO’su Leah Wald da perakende yatırımcıların spot Bitcoin ETF’inin işeme açılmasına dengeli bir bakış açısıyla yaklaşması gerektiğini ifade etti. CEO Wald, kendi kendine saklama ile ETF’ler arasında bir çatışma olmadığını, bunun bir tercih meselesi olduğunu belirtti.

Wald “Kendi Bitcoin’inizi saklamak isteyen biriyseniz, spot Bitcoin ETF’ler size göre olmayabilir. Bitcoin’in fiyat hareketlerinden potansiyel olarak yararlanmak için son derece şeffaf, kurumsal düzeyde bir fona kolay erişim arıyorsanız, ETF harika bir çözüm olabilir,” diye konuştu.

“Attack of the 50 Foot Blockchain” kitabının yazarı David Gerard ise şöyle diyor:

“Spot Bitcoin ETF’lerin Bitcoin için gerçek anlamda yeni bir talep yarattığından emin değilim. Ancak Bitcoin’e olan talebi azaltacağını da sanmıyorum.”

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

BTCHaber

2016’da kurulan BTCHaber, kendi yazar kadrosu ile özgün yazılar ve içerikler üretmekte, yerli ve yabancı kaynakları takip ederek doğruluğu teyit edilmiş sadece önemli ve öne çıkan haberleri sunmaktadır. BTCHaber, kripto para piyasasının her geçen gün büyüdüğü bu dijital çağda yeni yatırım yollarının keşfetmek, gelişmeleri anbean takip etmek ve kullanıcıları doğru bilgiye ulaştırmak için kurulmuş güncel Bitcoin ve diğer kripto paraların konu alındığı haber platformudur.
https://www.btchaber.com/

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala