bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,652.93 0.65%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,577.52 0.18%
bnb
BNB (BNB) $ 586.99 1.39%
solana
Solana (SOL) $ 185.23 1.57%
xrp
XRP (XRP) $ 0.620992 0.16%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.651252 0.67%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.216642 16.64%

Ethereum ERC-4337 Standardı Nedir?

erc 4337 nedir

Bu yazımızın konusu bugüne kadarki en yenilikçi Ethereum token standartlarından biri olan ERC-4337. Tıpkı diğer token standartlarında olduğu gibi ERC-4337 token standardı da Ethereum’un işlevselliğini arttırmak ve ağın daha kullanıcı dostu bir hal almasını sağlamak için geliştirilmiştir.

Ethereum token’leri, Ethereum’un kripto para piyasasında bu denli geniş bir paya sahip olmasının en önemli nedenlerinden biri. Ethereum Requested for Comment (ERC) olarak bilinen token standartları, Ethereum ağına çeşitli işlevsellikler kazandırıyor. Bu token standartlarından en popüleri, Ethereum ağında yeni değiştirilebilir token’lar oluşturulmasına olanak sağlayan ERC-20’dir. Bir diğer popüler token standardı ise Ethereum ağına NFT’leri getiren ERC-721 token standardıdır. ERC token standardı, Ethereum ağının hem NFT’ler hem de değiştirilebilir token’ler konusunda piyasaya hükmetmesinin en önemli nedenidir.

Ethereum ağında ERC-20, ERC-721, ERC-777, ERC-2222 gibi birçok token standardı bulunuyor. Ethereum İyileşitme Önerisi (Ethereum Improvement Proposal) olarak sürekli geliştirilen ve önerilen iyileştirme tekliflerinin bazıları reddedilirken bazıları da ağ katılımcıları tarafından kabul ediliyor. Kabul edilip uygulanan iyileştirme önerileri ERC standardı haline geliyor. ERC-4337 buna örnektir.

ERC-4337 Nedir?

Ethereum Vakfı tarafından finanse edilen ERC-4337, 2023 yılındaki WalletCon etkinliğinde duyuruldu. Bu yazımızda ERC-4337’nin Ethereum protokolünde neleri mümkün kıldığını ve topluluğun neden ERC-4337’ye ihtiyaç duyduğuna yakından bakacağız.

ERC-4337, Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin ve diğer geliştiriciler tarafından 2021 yılında hesap soyutlaması oluşturmak için önerildi. 2023 yılının Mart ayında Ethereum ana ağında hayata geçirilen ERC-4337’nin kullanıcı dostu kripto cüzdan tasarımlarını olanak sağlaması bekleniyor.

Ethereum’da hesap soyutlaması, protokolün mevcut iki hesap türünün özelliklerini birleştirmeyi hedefliyor: Harici olarak sahip olunan hesaplar (EOA) ve akıllı sözleşme hesapları. Sonuç olarak hem token işlemleri gerçekleştirilebilen hem de akıllı sözleşme oluşturulabilen hesaplar mümkün hale geliyor. ERC-4337, sosyal kurtarma, özelleştirme ve yükseltilebilirlik gibi yaratıcı cüzdan tasarımlarını mümkün kılıyor.

ERC-4337’nin getirdiği bir diğer işlevsellik de akıllı sözleşme desteğini cüzdanlara getirmesi. Böylelikle iki adımlı kimlik doğrulama ve otomatik ödemeler gibi hizmetlerin kurulumu kolaylaşıyor.

ERC-4337 Kullanıcılar İçin Ne Anlama Geliyor?

ERC-4337, kullanıcı deneyimini arttırmayı hedefleyen ve kripto para cüzdanlarının karmaşıklığına çözüm getirmeyi hedefleyen bir token standardı. ERC-4337 şunları mümkün kılıyor:

Cüzdan kurulumu: Kurtarma kelimelerini yazmaya gerek yok. Kurulum sadece birkaç tıklama ile hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Hesap kurtarma endişelerini gideriyor: Çok faktörlü kimlik doğrulama ve hesap kurtarma artık mümkün. Bu nedenle kullanıcıların artık kurtarma kelimelerini kaybetmekten endişelenmelerine gerek yok.

Kullanıcı dostu cüzdan işlevleri: Kullanıcılar otomatik ödeme, işlemleri önceden onaylama ve paketlenmiş işlemler gibi çok çeşitli özelleştirilmiş hizmetlerin keyfini çıkarabilir.

Daha yüksek güvenlik: İnsan hatası olasılığını azaltarak güvenliği arttırıyor. ERC-4337 kullanıcılar için daha sorunsuz ve daha kullanıcı dostu bir deneyimine olanak sağlıyor. Böylelikle kitlesel benimsemenin önündeki en büyük engellerden biri de kalkmış oluyor.

Gas esnekliği: ERC-4337 tarafından desteklenen cüzdanlar artık herhangi bir ERC-20 token’i veya diğerleriyle gas ücreti ödeyebiliyor. Geliştiriciler, gaz ücretlerini herhangi bir token ve hatta fiat ile ödemeyi tercih edebilecekleri cüzdanlar oluşturabiliyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti. 2016 yılında yaptığı araştırmalar neticesinde kripto paralarla ve Blockchain teknolojisiyle ilgilenmeye başlayan Tuncay, 1 yıllık bir çalışmanın ardından bu alanda içerikler üretmeye başladı. Tuncay, üniversite yıllarında yerli ve yabancı birçok kripto para projesinde rol alarak kripto para sektörüyle bağlarını iyice güçlendirdi. Henüz lise yıllarında gazeteciliğe ilgi duyan Tuncay, üniversite yıllarında internet dünyasına adım attı ve 2018 yılında sırasıyla Coinografi.com ve CoinBilgi.net sitelerini kurdu ve yönetti. Tuncay, üniversite yıllarından bu yana gününün tamamını kripto paralar ve Blockchain teknolojisiyle ilgilenerek, bu konuda araştırmalar yaparak geçiriyor. Tuncay’ın kripto para alanında ilgilendiği başlıca konular arasında ödeme sistemleri, NFT ve merkezsiz finans protokolleri yer alıyor. Tuncay Blockchain teknolojisine, kripto paralara, teknolojik dönüşüme, ekonomiye duyduğu ilgi nedeniyle bu alanda yüksek lisans eğitimi için yönünü dijital dönüşüm konusunda Avrupa’ya liderlik eden Baltık ülkelerine çevirdi ve 2021 yılının Ocak ayında Letonya Riga Teknik Üniversitesi Business Informatics bölümünden kabul aldı. 2021 yılının Ocak ayında Kriptomeda bünyesine katılan Tuncay, Coinkolik.com, BTCHaber.com ve CoinBilgi.net platformlarının Yayın Koordinatörlüğü görevini yürütüyor. Üniversite yıllarında girişimcilik ve doğa Sporları kulüplerinde aktif rol alan Tuncay başta futbol ve hentbol olmak üzere spora, bilgisayar ve konsol oyunlarına, fotoğrafçılığa, araştırmaya, okumaya ve öğrenmeye büyük ilgi duyuyor. Kripto para ekosisteminde spesifik olarak NFT’lerle ilgilenen Tuncay, bununla birlikte Solana, Polkadot ve Avalanche gibi akıllı sözleşmeleri ve merkezsiz finans protokollerini destekleyen projeleri yakından takip ediyor. Tuncay, Mahatma Gandhi’in “Dünyada görmek istediğin değişimin bir parçası ol.” sözünden ilham alıyor. Bu bağlamda geleneksel finansal sistemin temellerinden çatırdadığını ve dijital paraların insanlığın geleceği olduğunu düşünmesi nedeniyle kripto para ekosisteminin geniş kitlelerce benimsenmesi için çalışmalar yürütüyor. Tuncay, kripto varlıkların paranın çehresini temelden değiştirebileceğine inanıyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala