Chainlink (LINK) Nedir?

önce yayınlandı , Son güncelleme önce

Okuma Süresi: 8 dk

Paylaş:

2016 yılında merkezsiz veri sağlama üzerine çalışan Chainlink (LINK), kripto varlık piyasalarında önemli bir rol oynadı. Özellikle Nazarev’in oracle hizmeti sunmasıyla birlikte birçok merkezsiz finans (DeFi) protokolü ve büyük şirketlerin de kullandığı çözümleri, zaman içinde piyasada bilinirliğin sağlanması için önemli bir temel oluşturdu. Ayrıca Chainlink’in Ethereum (ETH) dışında Binance Smart Chain (BSC) ve Avalanche (AVAX) ağlarında kullanılabilmesi ile geniş bir ekosisteme sahip oldu. Biz de bugün sizlere Chainlink hakkında bilmeniz gerekenleri anlatacağız.

Chainlink, ilk olarak Ethereum ağında, sonrasında Avalanche, Polygon ve Binance Smart Chain üzerinde merkezsiz oracle sunarak güvenilir ve değiştirilemeyen verilerin akıllı kontratlar üzerinden verilmesini sağlayan bir platformdur. Platform, şu ana kadar Polygon (MATIC), Avalanche, Ethereum ve Binance Smart Chain üzerinde çalışıp merkezsiz finans (DeFi) protokollerinin neredeyse tamamı tarafından kullanılan bir hizmet oldu. Ayrıca Google gibi firmalar, verilerin doğruluğunu ve güvenilirliğini Chainlink üzerinden gerçekleştirirler.

Chainlink’in Özellikleri Nelerdir?

Farklı Blockchain Ağlarında Çalışabilmesi

İlk olarak Ethereum ağında çalışmaya başlayan Chainlink, sonrasında Ethereum Sanal Makinesi (EVM) ile uyumlu blockchain ağları olan Polygon, Binance Smart Chain ve Avalanche ağları üzerinden rahatlıkla çalıştırılabilir.

Endüstride İlk Olması

Oracle kavramını hayatımıza sokan Chainlink, blockchain ekosisteminde veri üzerine uğraşan ilk firma olarak da bilinir. Böylece hizmetlerini genişleten Chainlink, sonrasında EVM uyumlu blockchain ağları üzerinde çalışan bir firma haline geldi ve oracle alanında piyasayı tek başına egemen olabiliyor.

Güvenilir ve Değiştirilemeyen Veri Sunması

Chainlink’in sunduğu merkezsiz, güvenilir node’lar, premium veriler ve kriptografik kanıtlarla birlikte güvenilir ve hazır verilerin akıllı kontrata aktarılmasını sağlar.

API Bağlantılarının Bulunması

Chainlink’in sunduğu oracle’lar kolaylıkla API’lara bağlanarak ihtiyaç duyulan verilerin kolaylıkla alınabilmesine olanak sağlar. Ayrıca Chainlink farklı entegrasyonları geliştirerek başka blockchain ağlarında çalışması için yardımcı olur.

Kanıtlanmış ve Test Edilmiş Çözümler İçermesi

Chainlink’in oracle’ları farklı koşullarda çalışarak birçok kuruluşun yapamadığı çözümü oluşturmayı başardı. Bu sayede milyarlarca dolarlık piyasa değerine rahatlıkla erişti.

Şeffaf Oracle’lar

Chainlink’in açık kaynak kodlu oracle’ları sayesinde performans ve kalite durumu rahatlıkla denetlenebilir. 

Oracle Nedir?

20200203 CHAINLINK GRAPHIC

Oracle’lar yazılım alanında middleware olarak bilinen üçüncü parti uygulamalar olarak bilinir. Oracle’ların fonksiyonları verilerin gerçek zaman üzerinden akıllı kontratlara transferlerine olanak sağlayarak blockchain ağına transfer etmektir. Ama merkezi oracle’larda bu durum verinin veya ağın güvenliğinde bozulmalar meydana getirebiliyordu. Bunun için çözüm geliştiren Chainlink, blockchain teknolojisini kullanarak merkezi sistemlerde yaşanan tek noktada başarısızlık başta olmak üzere birçok farklı sorunu çözer.

Chainlink Oracle’ları Nasıl Çalışır?

Chainlink
  • Akıllı kontratlar değiştirilemez ve doğrulanabilen kontratlar olup tüm koşullar gerçekleştirildikten sonra otomatik çalışan kodlardır.
  • Gelen veriler koşulların tanımlanmasını sağlar ve blockchain üzerinden gelir.
  • Zincir dışı veri kaynaklarından zincir içi akıllı kontratlara geçirilmesini sağlar.
  • Ama merkezi oracle’lar blockchain tabanlı merkezsiz oracle’ların akıllı kontrat özelliğinden faydalanamaz ve güvenilmez veri kaynağı sunabilir.

Chainlink ise merkezsiz ağlar üzerinden kendi node’ları arasından verilerin blockchain dışı kaynaktan blockchain içi kaynaklardan gelmesini sağlar.

Bu sayede blockchain teknolojisi kullanılarak güvenli veri kaynaklarının oluşturulması sağlanır.

Chainlink’in bu süreci gerçekleştirmesi için bir olayın oluşması gerekir ve bunun gerçekleştirmesi için akıllı kontratlar üzerinden etkileşime girmek gerekir. Ardından Chainlink kontratı emir eşleştirme, güvenilirlik kontratı ve toplayıcı kontratların oluşturulmasını sağlar.

Güvenilirlik kontratı oracle’ların kayıtlarını takip ederek verilerin doğruluğunu onaylamak için kullanır. Bu kontratlar güvenilmez node’ların kayıt dışı olmasını sağlar.

Emir eşleştirme kontratı Chainlink node’ları arasında açık artırmanın sonlandırılıp doğru sayının ve node’un seçilmesini sağlar.

Toplama kontratı da tüm verilerin seçkin kaynaklardan ve güvenilir oracle’lardan seçilip onayladıktan sonra güvenilir sonucu verir.

Chainlink Doğrulanabilir Rassallık Fonksiyonu (VRF) Nedir?

Chainlink’in çıkardığı doğrulanabilir rassallık fonksiyonu, şifrelenmiş güvenliğin ve rassallığın sağlanarak blockchain tabanlı oyun sektöründe rahatlıkla kullanılabilen fonksiyondur. Chainlink’in bu fonksiyonunda rassal sayı oluşturma (RNG), güvenilir oyun tecrübesi, doğrulanabilir rassallık ve en güvenilir hizmetlerden birine sahip olabilirsiniz.

RNG kontratları bahis endüstrisi başta olmak üzere daha iyi oyunların oluşturulmasını sağlarken, Chainlink’in VRF fonksiyonu, güvenilirlik üzerine kurularak doğrulama üzerinden kriptografik kanıtların oluşturulmasını sağlar. Bu sayede kontratlara ve oyunların çalışma prensibine hiçbir koşulda müdahale edilemez.

Chainlink ICO’su

18 eylül 2017 yılında ICO gerçekleştiren Chainlink, hedefi olan 32 milyon dolara aynı gün erişerek en başarılı ICO’lardan birisi olarak tarihe geçti. Özellikle Chainlink’in başarılı bir teknoloji firması olması ve yatırımcılarını tatmin etmesiyle birlikte önemli bir konuma geldi. Ayrıca Chainlink’in bir kişinin çok fazla LINK token’ı almasını önlemek için 2500 LINK token’ı 1 ETH’a sattı ve maksimum sınır olarak 7 ETH’lık harcama (17500 LINK) sınırı koydu. Böylece tek bir cüzdanın ciddi miktarda token’a sahip olmasının önüne geçildi.

Chainlink Hangi Protokollerle Çalışıyor?

Chainlink, birçok farklı DeFi protokolüne hizmet sunsa da, hizmetlerinin çoğunluğunu merkezsiz borsa protokolleri (DEX), piyasa yapıcılar ve daha birçok farklı piyasa türünde gerçekleştirir. Ayrıca bazı büyük firmaların Chainlink’in oracle hizmetlerini verilerin güvenilirliği için kullanması da, Chainlink’in güvenilirliğini artıran etmenlerdendir. Özellikle borsaların Chainlink fiyat oracle’larını kullanması ve diğer piyasa ürünlerindeki entegrasyonlar ile DeFi piyasasında önemli bir aktör oldu.

chainlink
chainlink

Chainlink Fiyatı Ne Kadar?

Chainlink fiyatı, Chainlink yorumları, Chainlink grafikleri, Chainlink haberleri hakkında daha detaylı bilgi için Chainlink kaç dolar ve Chainlink kaç TL sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz.

Chainlink Fiyatı Kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Chainlink 387,80 TL TL‘den işlem görüyor. Chainlink fiyatı son 24 saat içerisinde -3.89% değişim gösterdi. Chainlink’in son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 456,348,183 dolar, toplam piyasa değeri ise $ 7,080,591,707 dolar seviyesinde.

Chainlink Fiyatı Kaç Dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Chainlink $ 11.31 dolardan işlem görüyor. 2021 yılının Ağustos ayı itibariyle Chainlink tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 54.40 dolarla kaydetti. Bununla birlikte Chainlink’de yılın en düşük seviyesini ise 7.28 dolarla belirledi.

Chainlink Nasıl Satın Alınır?

Chainlink satın almak için Binance, Gemini ve diğer kripto para borsalarında hesap açıp ardından kimliğinizi doğruladıktan sonra borsaların sunduğu işlem çiftleri üzerinden kredi kartı veya EFT/Havale ile gerçekleştirebilirsiniz. Rehber içeriğimizin bu bölümünde Kredi kartıyla Chainlink (LINK) satın alma, EFT/Havale işlemleri ile Chainlink satın alma yöntemlerine yakından bakacağız.

Kredi Kartıyla Chainlink (LINK) Satın Alma

  1. Kripto al bölümüne gidin ve ödeme yöntemi olarak kredi kartı seçin.
  2. Ödeme yönteminizi seçtikten sonra para birimini seçin.
  3. Ardından ne kadar LINK alacağınıza karar verin ve işlem detaylarını onaylayın.
  4. Sonrasında sizden istenen tüm detayları doldurun ve işlemi onaylayın.
  5. İşlemi onayladıktan sonra kredi kartı sizi bankanın ödeme kanalına yönlendirecektir. Bu bölümde bankadan gelen şifreyi doğru yazdıktan sonra eğer işleminiz onaylanırsa Dogecoin alım işleminiz gerçekleşmiştir.

EFT/Havala İşlemleri ile Chainlink Satın Alma

EFT/Havale işlemleri aracılığıyla Chainlink satın almak için, ilk olarak borsaların para aktarma sekmesine gitmeniz gerekir. Ardından banka hesabını tanıttıktan sonra borsa hesabınıza fon aktarmanız gerekir. Fonlarınızı aktarma tamamlandıktan sonra banka ve borsa sizi bilgilendirir. Fonlarınızı yatırdıktan sonra ise borsalardan alım gerçekleştirebilirsiniz.

Chainlink Hakkında Sık Sorulan Sorular

Chainlink kontratları açık kaynaklı mıdır?

Chainlink kontratları ilk başta paylaşılmasalar da, sonrasında firmanın daha iyi denetim ve daha yüksek etkinlik için insanların kodlarını okuyabilmelerine olanak tanıdı.

ChainLink, blockchain ekosistemini harici uygulamalara bağlayarak çalışır. Bir uçta blockchain ağına bağlanır ve diğer yandan bir API’lerle entegre çalışır.

Oracle’lar, blockchain dışından gelen verileri almak ve doğrulamak için kullanılır. Bu konsept yeni sayılmaz ancak blockchain ekosisteminde ilk kez kullanıldığı için Chainlink çok kısa bir süre içerisinde popülaritesini arttırmayı başardı.

Chainlink’in kurucuları kimlerdir?

ChainLink’in merkezi Cayman Adaları’ndadır ve Eylül 2014’te Sergey Nazarov ve Steve Ellis tarafından kurulmuştur. SmartContract, ChainLink’in ana şirketidir. Projenin whitepaper’ı, Sergey Nazarov ve Cornell Profesörü Ari Juels tarafından ortaklaşa yazılmıştır. Chainlink, 2017’de gerçekleştirdiği ICO sırasında 32 milyon dolar topladı. 2019’da Google, BigQuery veri analizi platformunu Chainlink ile entegre ettiğini ve dış kaynaklardan gelen verilerin doğrudan blockchain’lerde oluşturulan uygulamalarda kullanılmasına izin verdiğini duyurdu.

Chainlink Ethereum’da hangi standard üzerinde inşa edildi?

Chainlink, Ethereum ağında oracle’ları temsil eden ERC-667 standardı üzerinde inşa edildi. ERC677 token’ları ERC-20 token’larının tüm işlevlerini bünyesinde barındırdığından, token’lar herhangi bir ERC-20 cüzdanında saklanabilir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Yazar: Ata Tekeli

Makro verilerde rüzgar Bitcoin’den yana mı esiyor?

Bitcoin, 3 Ekim’de 59 bin 900 doları yeniden test ettikten sonra 62 bin dolar seviyesindeki kritik direnci aştı. 4 Ekim’deki bu yükselişin temel nedenleri arasında ABD istihdam verilerinin beklenenden iyi gelmesi, Japonya’daki ekonomik teşvik beklentileri ve ABD finansal sistemine yönelik artan endişeler gibi makroekonomik faktörler bulunuyor. Dolar güçleniyor ABD ekonomisi hızla büyürken doların da güçlenmeye ...

Bağlantıyı kopyala