bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 61,362.44 1.73%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,982.41 1.25%
bnb
BNB (BNB) $ 595.91 1.68%
solana
Solana (SOL) $ 144.09 2.45%
xrp
XRP (XRP) $ 0.512877 2.43%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.451727 1.79%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.148186 1.08%

Borsa koşmaya devam edecek mi?

borsa istanbul

Borsa İstanbul 100 Endeksi (BİST) geçen haftayı 9.045 puandan tamamlayarak yükseliş istediğinin sinyalini vermiş oldu. Bu yıl ile alakalı “10-15 bin puan aralığında yılı tamamlamasını bekliyorum” öngörüm geçerliliğini koruyor. 

Ancak borsa yatırımcısının “Rekorlar kırdı, çok kazanıyoruz” alım yapmayanların da “Keşke biz de alsaydık” düşüncelerini yanlış buluyorum. Çünkü borsanın dolar bazlı getirisini hesaplamayan, hesabını yanlış yapıyordur. 315 doların üzerinde kalıcı olması gerekiyor. TL bazlı yükselişini rekor görmekten ziyade, enflasyona karşı ne kadar koruduğu kısmı önemlidir. Yabancı yatırımcı gelmeye devam ettikçe 350 dolar da görülür o tarafta şimdilik sorun yok. Borsada yatırımcının aylarca beklemesini göz önünde bulundurduğumuzda, beklenen zamana karşı getiri sağlaması yine normaldir.

Doğru sektörler ve şirketler tercih edilmemiş, tek bir hisseye yatırım yapılmış ve orta vadeyi beklemek yerine satış yapılmışsa yine kâr olarak görülmemeli. CDS risk priminin yönü de borsa da rotanın belirlenmesinde etkili olacaktır. Yılbaşından bu yana yüzde 20 değer kazanan borsa da yıl içinde değer artışlarını sürdürmesi sürpriz olmayacaktır.

Yılın bitmesine 10 ay var. Yıl sonuna kadar onlarca kez aşağı ya da yukarı yönlü düzeltmeler olacaktır. 10 ay içerisinde onlarca kez haber akışı gelecektir. Kendine hedef belirlemeyen yatırımcı yıl içerisinde psikolojisini yönetmesi zor olacaktır. 

Orta ve uzun vadeli yatırımcı için sorun yok. Enerji, gıda ve teknoloji şirket hisselerine karşı pozitif beklentim devam ediyor. Her ne kadar 9.045 puan seviyesinden kapanış yapıp borsa yatırımcısına göz kırpsa da, 8.400-9.400 puan aralığına odaklanmakta fayda var. Borsa yıl içinde hem dolar hem de TL bazlı yükselişini sürdürmesini bekliyorum.

Bugünlerde 9 bin puan seviyesinin üzerinde borsaya girmeyi düşünür müyüm? Hayır. Teknik olarak kâr satışlarını beklerdim. Ben ne yaptım? 1 Ocak’ta 10-15 bin puan seviyesine kadar yükselişini öngördüğümü ifade etmeme rağmen, 9 bin puan seviyesinden çıkış yapıp gümüşe giriş yaptım. Yıl sonunda borsanın 9 bin puan getirisi ile gümüşün getirisini mukayese ettiğimde kararımın doğru ya da yanlış olduğunu göreceğim. Borsanın dinlene dinlene koşusuna devam etmesini bekliyorum. Aynı döviz ve diğer enstrümanlar gibi!

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

İslam Memiş

İslam Memiş 1980 İstanbul doğumlu aslen Ordu’lu 2 çocuk babası. Erzurum Atatürk Ünv. İşletme Yönetimi okudu. 4 yıldır Anadolu Ajansı (AA) Finans Analisti olarak görevini sürdürüyor. Sahibi olduğu kuyumcu perakende mağazasını işletiyor. Adalet Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’nın emtia bilirkişilik görevini sürdürüyor. Tüm ulusal kanallara altın ve para piyasalarını yorumluyor.
https://www.btchaber.com

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala