bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,647.05 1.96%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,140.06 1.48%
bnb
BNB (BNB) $ 609.41 1.69%
solana
Solana (SOL) $ 146.16 4.62%
xrp
XRP (XRP) $ 0.52255 0.97%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.47046 1.83%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150344 2.56%

Bollinger Bandı Nedir, Nasıl Yorumlanır? Bollinger Bandı İndikatörü Kullanımı

1band

Bollinger Bandı, ana işlevi tüccarları kripto para piyasasındaki varlıkların oynaklığında meydana gelen değişiklikler hakkında bilgilendirmek olan teknik bir piyasa analizi göstergesine atıfta bulunur. Bu yazımızda Bollinger Bandı nedir, nasıl yorumlanır? sorsunun cevaplarına değineceğiz. İşte Bollinger Bandı indikatörü kullanımı

Bollinger Bantları, fiyatın basit bir hareketli ortalamasının üstünde ve altında bir standart sapma düzeyinde çizilen zarflardır. Bantların mesafesi standart sapmaya dayandığından, temel fiyattaki oynaklık dalgalanmalarına uyum sağlarlar. Bollinger Bantları, Dönem ve Standart Sapmalar, StdDev olmak üzere 2 parametre kullanır.

Bollinger Bandı Nedir, Nasıl Yorumlanır?

Şu anda kripto para piyasası tüccarları ve operatörleri tarafından en çok kullanılan göstergelerden biri, teknik analiz göstergesi Bollinger Bantları veya onun İngilizce kısaltması olan BB’dir .

Bu finansal analiz aracı, bir varlığın piyasadaki eğilimi ve oynaklığı hakkında bilgi sunan bir dizi banttan oluşur. 80’lerde geliştirildi ve adını yaratıcısı finansal analist John Bollinger‘den alıyor.

BB İndikatörü Nasıl Çalışır?

Bollinger Bantları göstergesi bize bir varlığın belirli bir zamanda ulaştığı maksimum veya minimumu gösterir. Üst bant, alt bant ve orta bant olmak üzere üç banttan oluşur.

Çizgiler olarak da adlandırılan üst ve alt bantlar, orta bandın veya orta çizginin üstüne veya altına çizilir. Bu satırlar, bir varlığın piyasadaki etkinliği hakkında bilgi sağlar. Ayrıca oynaklıklarını da gösterir. Bu nedenle, fiyatların ortalama bir değer etrafında nasıl arttığını veya daraldığını yansıtırlar.

Kural olarak, orta çizgi basit bir hareketli ortalama, yani varlık eğilimleri hakkında bilgi sağlayan bir aritmetik ortalamadır. Bundan, üst ve alt çizgiler hesaplanır. Bu göstergenin standart veya ilk yapılandırması, ara çizgiyi 20 günlük bir süre içinde oluşturur. Alt ve üst satırlar, standart sapmanın 2 ile çarpılması gereken ara satıra göre varlığın piyasadaki oynaklığına göre hesaplanır.

Diğer göstergeler gibi, ilk konfigürasyon operatörün ihtiyaçlarına göre değiştirilebilir. Ancak periyotlarda değişiklik yapılırken kullanılan standart sapma sayısı da ayarlanmalıdır.

Bu göstergenin okunması veya yorumlanması, piyasa oynaklığına tepki veren satırlara dayanmaktadır. Daha sonra oynaklık yüksek olduğunda genişlerler, yani orta çizgiden uzaklaşırlar ve üst ve alt çizgiler arasındaki boşluk büyür. Ve volatilite düşükse, hatların daraldığı ve ara hatta yaklaştığı durumlarda bunun tersi gerçekleşir.

bbb

Hesaplama

İlk olarak, basit bir hareketli ortalama hesaplayın. Ardından, basit hareketli ortalama ile aynı sayıda periyot üzerinden standart sapmayı hesaplayın. Üst bant için hareketli ortalamaya standart sapmayı ekleyin. Alt bant için, hareketli ortalamadan standart sapmayı çıkarın.

Kullanılan tipik değerler:

Kısa vade: 10 günlük hareketli ortalama, 1.5 standart sapmada bantlar. (standart geliştirme +/- SMA’nın 1,5 katı)

Orta vade: 20 günlük hareketli ortalama, 2 standart sapmada bantlar.

Uzun vadeli: 50 günlük hareketli ortalama, 2.5 standart sapmada bantlar.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Ramazan Eles

Medyascope'ta editörlük, Habervakti.com'da editörlük ve sosyal medya yöneticiliği yaptı. Teknoloji haberleri sunan Techgirisim.com'u kurdu. Daha sonra Haberler.com'da editörlük yaptı. Ardından Beyaz Gazete, Haber365, Enigma Artı, Popüler Ekonomi gibi platformlarda kısa süreli çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala