bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,106.91 0.73%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,260.19 0.36%
bnb
BNB (BNB) $ 599.12 0.19%
solana
Solana (SOL) $ 137.69 3.74%
xrp
XRP (XRP) $ 0.512706 1.51%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.4612 1.96%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.14727 1.05%

Bitcoin fiyatı neden düştü? Fenomen ve uzmanlar tartışıyor

Bitcoin fiyatı neden düştü? Fenomen ve uzmanlar tartışıyor

Cumartesi sabahında 64 bin 400 dolara gerileyen Bitcoin’de (BTC) satış baskısı devam ediyor. Kripto para piyasası hafta içindeki kayıpları bir türlü tam anlamıyla telafi edemezken fenomen ve uzmanlar bu durumun ardındaki nedenleri açıklamaya çalışıyor.

Kripto para dünyasının en çok takipçiye sahip fenomenlerinden Willy Woo X hesabından (eski adıyla Twitter) yaptığı bir dizi paylaşımda BTC fiyatındaki düşüşün ana nedenleri arasında spot ETF’lerdeki hareketi işaret etti.

Woo, zincir üstü verilere dayanarak Bitcoin ETF yatırımcılarını “çaylak” olarak nitelendirdi. Ünlü fenomen, Bitcoin ETF’lerinde satış gerçekleşirken diğer yatırımcıların düşüşleri değerlendirdiği yorumunu yaptı:

ETF yatırımcıları çaylak olduklarını gösteriyor. İlk düşüşte ETF’ler 1,6 milyar dolarlık çıkış yaparken, Bitcoin ağı 1,1 milyar dolarlık toplam net akış elde etti. Bu, çok sayıda kişisel saklama yatırımcısının bu düşüşü satın aldığı anlamına geliyor.

Bitcoin fenomeni, 0,1 ile 1 BTC sahibi olan yatırımcı sayısındaki artışı işaret ederek fikrini destekleyen bir başka veriyi daha ortaya koydu.


Bitcoin ETF’leri günah keçisi mi ilan ediliyor?

1 milyonu aşkın takipçiye sahip olan kripto para fenomeni Willy Woo’ya yanıt Bloomberg uzmanından geldi. Bloomberg ETF analisti Eric Balchunas, Bitcoin’deki düşüşün sebebi olarak tam tersi yönde bir yorum yaptı:

ETF uzmanı, BTC’nin düşüşünün ardında “boomer” yatırımcılardan ziyade diğer kripto sahiplerinin olduğu iddiasında. Balchunas, Bitcoin borsa yatırım fonlarının son dokuz günde düşüşe karşın milyar doları aşan bir pozitif akışa sahne olduğunu paylaştı:

“Hayır. Aslında tam tersi doğrudur, yeni ‘Boomer’ ETF yatırımcıları güçlü olanlardır (tahmin ettiğimiz gibi), satış baskısının arkasında diğer BTC sahipleri var. Açıklayacağım: Dokuz yeni Bitcoin ETF’si, fiyat yüzde 8 düşerken son 5 günde yaklaşık 1,2 milyar dolar elde etti. GBTC’den çıkışlar olduğunu kabul ediyorum. Ancak biliyoruz ki bu hareketin arkasında büyük ölçüde Genesis var. Eklemek gerekirse, ETF’ler BTC’nin net alıcılarıydı (ve yeni paranın hiçbiri kalmadı, hatta daha fazlası geldi). Her zamanki gibi satışlar söz konusu olduğunda hareket piyasanın içinden geliyor.”

eric balchunas bitcoin tweeti

Spot Bitcoin ETF’lerinde satışlar seriye bağladı

ABD’de listelenen spot BTC borsa yatırım fonlarında (ETF’ler) 18-22 Mart haftasının tamamı toplamda satıcılı seyretti. Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), 18 Mart’ta tek başına 642 milyon dolarlık günlük çıkış ile kendi rekorunu kırdı.

spot bitcoin etf satislar

Farside Investors’un verilerine göre haftanın son gününde on farklı ETF’ten toplamda 51,6 milyon dolar net para çıkışı gerçekleşti. Cuma seansında GBTC haricindeki diğer dokuz fonda pozitif rakamlar kaydedilse de Grayscale satışlarını karşılamaya yetmedi.

Piyasa değeri en büyük kripto para an itibarıyla 64 bin 400 dolar civarında el değiştiriyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Buğra Çimen

Buğra Çimen, 5 Ocak 2000 tarihinde İstanbul’da doğdu. Eğitim hayatını İstanbul’da devam ettiren Buğra, Başakşehir Doğa Anadolu Lisesi’nden mezun olmasının ardından lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi’nin İktisat bölümünde sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala