bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,318.23 3.22%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,184.76 8.02%
bnb
BNB (BNB) $ 565.72 3.15%
solana
Solana (SOL) $ 169.65 4.49%
xrp
XRP (XRP) $ 0.613766 2.39%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.397064 5.35%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.125087 6.09%

Bitcoin ATM’leri gözden düşüyor: Bir devrin sonu mu?

bitcoin atm kripto turkiye

2023 yılının Temmuz ayından bu yana ilk kez dünya çapında Bitcoin ATM’lerinin sayısında azalma görüldü. Makroekonomik durum, kara para aklama, yasa dışı işlemler ve ilgi kaybı, Bitcoin ATM’lerinin gözden düşmesine katkı sağladı.

Cointelegraph’ın yapmış olduğu bir habere göre, dünya genelinde Bitcoin ATM’lerine yönelik ilgi kaybı yaşanıyor. Bitcoin ATM’leri, küresel çapta 38.000 sınırına yaklaştı. ABD’de 31.089 (toplam sayının yüzde 82,6’sı) ve Kanada’da 2.909 (toplam sayının yüzde 7,7’si) Bitcoin ATM’si bulunuyor. İki ülke toplam Bitcoin ATM ağının yüzde 91,4’ünü temsil ediyor.

Kripto para piyasasında yaşanan fırtınalı süreçler (FTX’in iflası ve Terra krizi), ABD’den gelen makroekonomik veriler ve kripto kullanıcılarının ilgi kaybı, Bitcoin ATM’lerinin sayısında azalmayı sağladı. Diğer taraftan Türkiye, hazırlanan son kripto yasası teklifinde kripto ATM’lerinin yasaklanacağını belirtti.

bitcoin atm kripto

Türkiye’de de kripto ATM’leri yasaklanacak

Küresel çapta 10 ay boyunca süren Bitcoin ATM artışı, Mayıs 2024’te 300’den fazla ATM’nin çevrimdışı kalmasıyla sona erdi. 21 Mayıs itibariyle, ABD’de 302 Bitcoin ATM’si görev dışı bırakılırken, Kanada’da 28 makine hurdaya çıktı. ABD ve Kanada’da gerileme olsa da Avustralya, İsviçre ve Avrupa’da yeni Bitcoin ATM’leri kuruldu.

ABD’deki polisler, gasp ve dolandırıcılık için sıklıkla kullanılan Bitcoin ATM’lerini aktif bir şekilde takip ediyor. Kullanım amacının dışına çıkan ATM’ler kapatıldı. Kripto kullanıcılarının ilgisinde azalma yaşanması da Bitcoin ATM’lerindeki düşüşü etkiledi.

Türkiye’de ise kripto yasası gündemi meşgul ediyor. Kripto paralara yönelik yeni düzenlemelerin getirileceği kripto yasası, geçtiğimiz günlerde TBMM’de tanıtıldı. Yasa teklifinin ilk fırsatta meclise getirilmesi ve resmileştirilmesi bekleniyor.

Henüz teklif aşamasında olan Türkiye’nin kripto yasasında, Bitcoin ve kripto ATM’lerinin yasaklanacağı yer alıyor. Bunun sebebi olarak, kara para aklamanın ve kayıt dışı para akışının önüne geçilmesi gerekçe gösterildi.

Yakın zamanda yürürlüğe girecek yasa teklifinden sonra, Türkiye’de yer alan kripto ve Bitcoin ATM’lerinin devredışı bırakılacağı düşünülüyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Özgür Umut Demirci

24 Aralık 1997 tarihinde Artvin'de dünyaya geldi. Özgür, bir süre Bursa'da yaşadı. Bursa'da TSO Gürsu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nden mezun olduktan sonra Antalya Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik bölümünde Lisans eğitimini tamamladı. 2020 yılından beri sektörün içinde yer alıyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala