bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 62,895.85 2.94%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,031.74 1.89%
bnb
BNB (BNB) $ 593.38 0.89%
solana
Solana (SOL) $ 153.41 7.07%
xrp
XRP (XRP) $ 0.5167 0.29%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.463334 1.98%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.151314 3.95%

AK Parti’den kripto yasa tasarısı yorumu: “Sektörün önünü kapamayacağız”

ank ak parti

Yaklaşık üç yıldır süren kripto varlıkların yasal zemine oturtulmasına ilişkin çalışmalarda artık sona gelinmiş durumda. Nitekim hem yatırımcılar hem de özel sektörün merakla beklediği yeni yasa tasarısı siyasetin de gündeminde. 

2023’teki genel seçimler öncesi yayımladıkları seçim beyannamesinde blokzincire vurgu yapan iktidar partisinin bu alandaki öncü ismi AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkanı Ömer İleri hem sektör paydaşları hem de basın mensuplarıyla Ankara’daki genel merkezlerinde bir araya geldi. Yaklaşık iki buçuk saat süren toplantıda İstanbul’dan gelen sektör paydaşları önerilerini ve şikayetlerini dile getirirken, İleri’nin kapsayıcı tavrı ise dikkat çekiciydi. 

İstanbul’dan gelen sektör paydaşlarına toplantıda tek tek söz veren İleri’ye sektörel notlar ve taslak mevzuatına dair görüşler sunuldu. Söz konusu belgedeki “Stratejik Beklentiler” başlığında şu ifadeler yer aldı: “Türkiye’nin kendi çözümlerini ve girişimlerini geliştiren dünyada öncü bir ülke olarak konumlanması, inovasyonun gelişmesi ve rekabetin desteklenmesi, Türkiye’deki kullanıcıların korunması, kurumsal sermaye için güvenli ve öngörülebilir bir yatırım ortamı yaratılması, uluslararası mevzuatla uyum, FATF yükümlülüklerinin yerine getirilmesi.”

Kripto varlık tanımı tek başına yeterli mi?

İleri’yle paylaşılan belgede bir diğer dikkat çekici bulguysa kripto varlıkların tanımlanmasına ilişkin önerilerdi. Söz konusu belgede, “kripto varlık” tanımının “çok geniş” olduğuna vurgu yapılırken şu ifadelere yer verildi: Bu, her türlü token’ı kapsayabilecektir ve dünyadaki uygulamalar aksine NFT satışları, kapalı devre veya kısıtlı bir çevrede kullanılan tokenlar, yalnızca teknik sebeplerle kullanılan tokenlar veya her türlü stabil tokenların bu kapsama girmesine sebep olabilecektir.”

Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İleri “Yatırımcıyı koruyacak, işini daha sağlama alacak, vatandaşı kollayacak ve bu işin önünü kapatmayacak bir düzenleme geliyor” diye konuştu ve ekledi: “Sürecin ruhu tam olarak bu. Sektör temsilcileriyle bir araya gelmeye devam edeceğiz.”

Siyasi irade ve devlet aklı vurgusu

Orta Vadeli Plan ve 12’nci Kalkınma Planı’nda bu konuya yapılan atıflara vurgu yapan İleri, “Bu, bir siyasi iradenin ve devlet aklının bu konuda kararlı olduğunu ortaya koyuyor” diye konuştu. 

Sektörü baltalayan konular

Amaçlarının kripto sektörünü yasal bir altyapıya kavuşturarak, inovasyonunu önünü açmak olduğunu söyleyen İleri, “Kripto sektörünün gelişimini engelleyen sıkıntılar ortada, öyle değil mi? Güven problemi var, yaşananlar var, vatandaşlarımızın mağduriyetleri var. Aslında bunlar, sektörü baltalayan konular. Bu yasa tasarısı hem sürece yasal bir zemin getirecek hem de yatırımcıyı koruma altına alacak. Bunu yaparken de kısıtlamayalım kaygısı da var. Zaten içerideki konuşmalarda anlamışsınızdır, uygun bir denge sağlanmaya çalışılıyor” ifadelerini kullandı. 

Peki ya vergi?

İleri’nin toplantı boyunca sürekli üzerinde durduğu “kısıtlamayacağız, inovasyonun önünü açacağız” vurgusu dikkat çekerken, kripto yatırımcısının merakla beklediği vergilendirme konusuna ise yasa tasarısının ilk halinde yer verilmeyeceği öğrenildi. AK Parti Genel Merkezi’ndeki toplantıda vergilendirmeye dair net bilgiler paylaşılmadı. Ancak geçtiğimiz Aralık ayında BTCHaber’e özel konuşan Gelir İdaresi Başkanlığı Grup Başkanı Murat Aydın, “Korkuları haklı çıkaracak bir hata olmaz” ifadelerini kullanmış, yabancı örneklere atıfta bulunarak adeta yüreklere su serpmişti: “Düzenlenecek verginin türüne göre açık söyleyeyim, doğasına aykırı bir oran hiçbir uygulamamız mümkün değil.”

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Alp Börü

Haftalık ekonomi yayını Bloomberg Businessweek Türkiye'de dokuz yıllık teknoloji muhabirliğinin ardından Coindesk Türkiye'de editörlük görevini üstlenen Alp Börü, 2023 Ekim ayından beri Kriptomeda'nın yazı işleri müdürlüğünü sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala