Bitcoin (BTC) $ 62,217.67 1.49%
Ethereum (ETH) $ 2,419.08 1.69%
BNB (BNB) $ 561.70 1.69%
Solana (SOL) $ 143.82 3.06%
XRP (XRP) $ 0.532012 1.66%
Cardano (ADA) $ 0.353658 0.57%
Dogecoin (DOGE) $ 0.109417 1.50%
Al veya Sat Paribu

Yatırımda başarıyı getiren en iyi araçlar neler?

   önce yayınlandı , Son güncelleme    önce

Okuma Süresi: 6 dk

Paylaş:

Diyelim ki bir altcoin almak istiyorum. Hangi altcoin’i alacağıma karar vermek için en iyi yol öncelikle hangi sektöre bakılacağını bilmek olmalı. Bunun için de onchain (zincir üstü) analiz araçları (tool’lar) büyük önem taşıyor.

Bu yazımda farklı onchain tablolarıyla güncel trendleri tarayacağım. Ek olarak 2024’ün ikinci yarısında hangi sektörlerin ön plana çıkabileceğine değineceğim. Şimdi bir örnekle başlayalım:

Kategorileri doğru seçin

Son üç aydaki en güçlü trendleri ve buna dair tokenları görebilmek için birkaç tablo (dashboard) inceleyelim. İlk tabloda en çok kazandıranların memecoin, yapay zekâ, RWA sektörleri olduğunu görüyoruz.

Örneğimize bir kategori seçip oradan devam edelim (yapay zekâ olsun). Alttaki tabloda Farcaster üzerinde (Web 3’ün Twitter’ı diyebiliriz) geçtiğimiz haftadan bu yana projelerin konuşulma oranlarının değişimini görüyoruz. Belli ki Bittensor veya Bittensor’un alt projeleri (subnet) ile ilgili gelişmeler oluyor. 

Artık buradan yola çıkarak Bittensor ve ekosistemine dair incelemelere bakabiliriz. Bu yazının konusu bir altcoin bulmaktan ziyade onchain analiz araçlarını göstermek olduğu için şimdi farklı bir örnekle devam edelim.


Cüzdan analizleriyle pozisyonunuzu belirleyin

Diyelim ki memecoinlerden hangisinin fiyat olarak daha güçlü duracağını anlamak istiyoruz. Son iki haftalık performanslara baktığımızda TRUMP, FLOKI, PEPE gibi isimleri görüyoruz. Ancak bu durum devam edecek mi? Bu tokenları kim alıp satıyor? Bunun için detaylı bir cüzdan analizi yapabiliriz.

https://dune.com/cryptokoryo/memelords

Birkaç onchain cüzdan analiz inceleme aracı (toolu) var. Bunlardan birisi Dune Analytics (cüzdan takibi için kullanılan farklı araçlar da var Nansen, Arkham gibi). Her biri için örnek vereceğim. Ancak en çok Dune kullandığım için ona dair daha çok örnek vereceğim. 

Alttaki listede son iki haftada 3 milyon doların üzerinde hacim yapan altı adet cüzdanı görüyorsunuz. Bu listeye üstte paylaştığım Dune tablosunun linkinden erişebilirsiniz. Şimdi bu cüzdanları, hatta ilk 50 cüzdanı inceleyip çeşitli notlar alalım.

Cüzdanları (ilk 50 cüzdan) incelediğimizde çoğunun ortak noktası Ethereum ve Base ağlarını kullanmaları ve en az 10 farklı memecoin tutmaları. Birçoğunun cüzdanında ise sadece Ether var, bunun nedeni gün içinde al/sat yapıp gün sonunda tekrar Ether’e dönmeleri olsa gerek.

Memecoinlerden portföy oluşturmuş bir cüzdanı örnek verirsek alttaki görselle karşılaşıyoruz. 2 milyon doların üzerinde varlık tutan bu cüzdanda Ether ile birlikte DEGEN, GPT, ANDY, TROLL gibi tokenları görebiliyoruz.

Peki bu inceleme bize ne sağlıyor? Eğer yeterince vakit ayırırsanız belli başlı cüzdanların çok kârlı işlemler yaptığını tespit edip o cüzdanların hareketlerine göre pozisyonunuzu belirleyebilirsiniz. BU cüzdanlardan 20-30 tanesini tespit ederseniz bu bilgiyi sizden satın almak isteyen kişiler dahi çıkabilir. Ayrıca üstteki tabloları takip edip trend analizi veya yükselme potansiyelli birkaç proje tespiti de yapabilirsiniz.


Hangi projeye ne kadar sermaye aktığını takip edin

Şimdi farklı onchain analiz yöntemlerine çeşitli örnekler verelim:

Bitinfocharts ile tüm Bitcoin tutan cüzdanları inceleyebiliriz. Buna göre tepelerde satıp diplerde alan cüzdanların listesini çıkarabiliriz. Farklı web sitelerinden bu cüzdanların hareketlerine alarm da kurabiliriz.

Örneğin alttaki cüzdanda 18.800 adet BTC var ve lokal tepelerde satıp sonrasında diplerden alarak elindeki Bitcoin miktarını artırıyor gibi görünüyor. Görselde mavi çizgi cüzdandaki Bitcoin miktarını, kırmızı çizgi dolar cinsinden cüzdanın değeri ve gri çizgi ise Bitcoin fiyatını gösteriyor.

https://bitinfocharts.com/bitcoin/address/39gUvGynQ7Re3i15G3J2gp9DEB9LnLFPMN

Nansen onchain analizinde, trend belirlemede ve cüzdan takibinde çok etkili bir araç. Örneğin günlük olarak hangi projeye ne kadar varlık giriş/çıkışı olduğunu görebiliyorsunuz. 

Nansen platformunun bence en güzel özelliği sizin belirttiğiniz kriterlere göre cüzdanları tarayıp filtrelebilmesi. Sonrasında isterseniz bu cüzdanlara alarm kurup anlık işlemler yapabiliyorsunuz. Ancak Nansen’in aylık ücreti çok yüksek olduğu için ben Dune Analytics platformunu tercih ediyorum.

Benzer şekilde işlemler yapabileceğiniz bir başka platform ise Arkham. Yine benzer şekilde cüzdan analizi yapabiliyorsunuz. Ayrıca tarihsel kıyaslamaları da hızlıca yapıp performans analizini de görebiliyorsunuz.

Örnek verebileceğimiz platform sayısını artırabiliriz. Ancak hangisi ön plana çıkıyor derseniz birçok Katman 1 ve Katman 2 projesinde işlem yapan birisi olarak; analiz için Dune Analytics & portföy takibi için DeBank’ı tercih ettiğimi söyleyebilirim. Dune Analytics, hem birçok geliştirici tarafından tercih edilmesi hem de kullanıcılar açısından ücretsiz olması nedeniyle tercih sebebi.

DeBank’ın birçok Katman-2 projesiyle entegre çalışması portföy takibini çok kolaylaştırıyor. Örneğin Linea, zkSync’te bulunan bazı uygulamalar diğer platformlarla entegre edilmediği için diğer portföy yönetim araçlarında varlıklarınızın hepsini göremiyorsunuz.


Spot Bitcoin ETF’leri unutmamak gerek

Şimdi en kullanışlı tabloları paylaşıp üzerine yorumlar yaparak devam edelim:

Spot Bitcoin ETF’leri onaylandığından bu yana Bitcoin fiyatını üst seviyelerde tutan en önemli etmen ETF’lere yapılan girişlerdi. Bunları takip edebileceğiniz bir tabloyu altta bulabilirsiniz:

Makro verilere baktığımızda ABD’de Fed’in faizleri düşürüp para basmasının vakit alacağını, dolayısıyla altcoinlere likit akışının da zamanla olacağını düşünebiliriz. Bu nedenle içinde bulunduğumuz dönemde ETF’leri takip etmek epey önemli görünüyor. 

Üstte Dune üzerinde yapay zekâ, memecoinler, Farcaster trendleri, Bitcoin ETF girişleri gibi tabloları gördük. 

Dune’de ayrıca Linea, LayerZero, EigenLayer gibi airdrop yapacak olan projelere dair tabloları da takip edebilirsiniz:

https://dune.com/linea/linea-overview

https://dune.com/springzhang/layerzero-users-ranking-for-potential-airdrop

https://dune.com/hahahash/eigenlayer

Alttaki görselde restaking için kullanılan Ether oranlarını görebilirsiniz. Renzo’ya göre daha başarılı bir airdrop yaptığı ve proje kalitesi ile birlikte iletişim kanallarının da güçlü olduğu düşünülürse Etherfi pazar payını yüzde 40’ın üzerine çıkarmış görünüyor.

https://dune.com/hahahash/eigenlayer


Projeleri kullanıcı sayılarına göre filtreleyin

Yazının son kısmında 2024’ün 2. yarısında ön plana çıkabilecek kategorileri ve bunları tespit edebilmek için neler yapabileceğimizi inceleyelim:

Yapay zekâ, memecoin, restaking trendlerinin devam edeceğini düşünürsek üstteki tabloları kullanabiliriz.

Bununla birlikte GameFi, DePIN, RWA gibi sektörlerin de ön plana çıkacağını beklemek mantıklı olur. Örneğin alttaki RWA tablosunda kullanıcı sayısı bakımından Propy, Toucan, Klimadao gibi projelerin kullanıcı sayılarının diğer projelere göre yüksek olduğunu, bu nedenle RWA trendi geldiğinde bu projelere dair gerekli analizleri yapmış olmayı, şimdiden bazı cüzdanları takibe almayı hedefleyebiliriz.

Benzer yaklaşımı DePIN kategorisi için de göstererek Helium, Hivemapper gibi projelerin kullanıcı sayısı trendlerine göre gerekli çalışmaları yaparak ön plana çıkacak projeleri ve cüzdanları tespit edebiliriz.

Projeleri doğru değerlendirmek adına hangi sektörde inceleme yapıyorsak ona göre metrikler belirlemeye çalışmalıyız. Örneğin memecoinlerde hacim önemli bir metrik, yapay zekâ tarafında sağlanan GPU sayısı önemli diyebiliriz, RWA ve DePIN tarafında kullanıcı sayısı önemli şeklinde düşünebiliriz.

Sık sık Dune Analytics, DefiLlama, Token Terminal, DeBank gibi araçları kullandığım için yazılarımda da kendi tecrübelerimi paylaşıyorum. Siz farklı araçlar kullanıyorsanız tabii ki onlardan devam edebilirsiniz. Burada önemli olan konu, kullandığımız araç sayısından ziyade o araçlardaki uzmanlığımız olmalı.

Kullanmayı çok iyi becerebildiğimiz üç-dört tane araç bizi blokzincir sektöründe geliştirme veya yatırım yapan insanların yüzde 95’inden daha iyi bir yere taşır. Bu da birçok trendi erkenden yakalamamızı sağlayacak bilgiyi bizi verecektir.

samet ulucay

Yazar: Samet Ulucay

Manipülasyon Yetmedi Birikimlere de Göz Diktiler!

Altın ve gümüş fiyatları haftayı değer kayıplarıyla tamamlıyor. Pazartesi günü “Doların daha avantajlı olabileceğini“ belirtmiştik. Altının ons fiyatı bu hafta 1.745-1.808 dolar aralığında işlemler gerçekleştirdi. ABD’de açıklanan enflasyon verisi sonrası 1.808 dolar seviyesine yükselen altının ons fiyatı, doların toparlanmasıyla değer kaybetti. Küresel ekonomiye dair toparlanma, varlık alımının daha erken başlayacağına dair beklentilerin artması düşüşlerde etkili ...

Bağlantıyı kopyala