bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,143.19 1.48%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,130.81 0.94%
bnb
BNB (BNB) $ 601.65 0.66%
solana
Solana (SOL) $ 143.16 0.28%
xrp
XRP (XRP) $ 0.52159 1.12%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.468901 0.61%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.149285 0.41%

Uzun Vadeli ABD Reel Faizi

Uzun Vadeli ABD Reel Faizi

Birçoklarına göre Biden yönetimi gelecek, trilyonlarca dolarlık yeni teşvik paketleri açıklayacak, piyasalar güllük gülistanlık olacaktı. ABD seçimleri sırasında uluslararası ve yerli basınında hava buydu.

Ben ise özellikle YouTube’da Dünyanın Haberi programımda ne diyordum: Amerikan devleti para basma yetkisine sahip değil. Merkez Bankası Fed bu yetkinin sahibi. Devlet bu kadar çok harcama yaparsa çok fazla bono çıkarması gerekir. Fed bu bonoları alıp yerine piyasaya nakit vermezse faizler yükselir ve başta altın olmak üzere piyasalar bozulur.

Özellikle de uzun vadeli ABD reel yani enflasyondan arındırılmış faizlere dikkat çekmiştim. ABD 10 Yıllık Enflasyona Endeksli Bono faizlerini özellikle takip etmek gerektiğini vurgulamıştım. Bu faizler yükselirse özellikle altında sıkıntının devam edeceğini hatta devamında başka piyasalarında bozulacağını anlatmıştım. Belki seyirciler için sıkıcı olmuştu ama bu görüşümü ve bu faizleri tekrar tekrar anlatmıştım.

Geldiğimiz noktada yaklaşık özellikle son bir haftadır ABD bono-tahvil faizlerinde hemen hemen tüm vadelerde yükseliş meydana geldi. Dün gece 10 yıllık tahvil faizinde müthiş sıçramalar oldu. Bu hareketler altının ardından sonunda Amerikan borsalarını ve elbette onunla beraber dünya borsalarını da vurmaya başladı.

Birkaç gün önce 57.500 dolar seviyelerinden başlayan Bitcoin düzeltmesi ise hâlâ 2017’de görülen %30-38’lik düzeltmelerin şiddetine varmış değil. Şu an %20’ler civarında bir değer kaybı söz konusu. Ancak Fed’den faizler konusunda bir müdahale gelmemesi durumunda kayıplar Bitcoin ve kriptoparalarda da derinleşebilir.

Youtube’da aslında Fed’in faizlerin çok yükselmesine izin veremeyeceğini, mutlaka müdahale edeceğini bunun sonucu olarak da daha fazla bono tahvil satın alacağını da baştan anlatmıştım. Yani sürpriz falan da bırakmamıştım. Muhtemelen önümüzdeki saatler ya da günlerde Fed bir şekilde faizlere müdahale edecek. Ya sadece sözlü bir açıklama ile piyasalara yön vermeye çalışacak, ya şu anda yaptığı aylık 120 milyar dolarlık bono alımlarının kompozisyonunu-içeriğini değiştirecek ya da bu bono alım miktarını arttıracak bazı uygulamalar getirecek. Bütün bunları kademe kademe de yapabilir.

Bu süreçler devam ederken kriptoparalar gibi aşırı iniş çıkışları ile bilinen bir piyasada dikkatli olmak, başarılı teknik analistleri iyi takip edip olası dip noktalarını kestirmeye çalışmak ve panik yapmadan serin kanlılıkla kararlar almak önemli olacaktır.

Ha bu arada geçen Cuma gelecek Cuma’ya Bitcoin de 60-65.000 dolarları konuşmak istemeyeceğimi de ifade etmiştim. Çünkü hızla 60.000’lere de tırmansaydık bugünkünden çok daha sert düzeltmeler çok daha büyük kayıplar oluşabilirdi. Piyasanın kısa sürede toparlanmasını ve sindire sindire yukarı gitmesini temenni ediyorum.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Erkan Öz

Erkan Öz, Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimi almasının ardından İHA’da habercilik hayatına başladı. Daha sonra aralarında the Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, Al Jazeera ve DHA’nın da bulunduğu ulusal ve uluslararası yayın organlarında teknolojinin dünya ekonomisi üzerinde yaptığı etkileri inceleyen çalışmaları ile tanındı.
https://www.btchaber.com/

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala