bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,850.91 1.83%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,095.58 5.16%
bnb
BNB (BNB) $ 580.00 1.64%
solana
Solana (SOL) $ 172.56 5.97%
xrp
XRP (XRP) $ 0.522988 1.36%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.482564 4.02%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.154639 3.17%

Türkiye’de kripto benimsenmesi artıyor: Oranlar dikkat çekici

paribu kripto araştırma

Paribu ve FutureBright Group iş birliğiyle Türkiye’de yapılan bir araştırmaya göre, kripto parayı duyanların sayısı son bir yılda yüzde 77’den yüzde 99’a yükseldi. Ayrıca kripto para birimleriyle işlem yapanların sayısında da iki kat artış yaşandı.

Türkiye’nin en büyük kripto para borsalarından birisi olan Paribu, FutureBright Group iş birliğiyle Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması’nın dördüncüsünü gerçekleştirdi. 2023 yılı çerçevesinde gerçekleştirilen bu araştırma, Türkiye’deki kripto para algısının ve bilinirliğinin seviyesini ölçtü.

Araştırma sonuçlarına göre, son bir yılda Türkiye’de kripto paraların bilinirliğinde ve kripto paralara yönelimde dikkat çeken bir artış yaşandı.

Paribu’dan kripto raporu: Türkiye’de yapılan en kapsamlı araştırma

Paribu’nun FutureBright Group ile Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması’nın dördüncüsünü gerçekleştirdi. Yapılan araştırmaya göre, 2023 yılında Türkiye’de kripto paralara karşı yaklaşım dikkat çekti.

Araştırma, 8 Mayıs ila 31 Temmuz 2023 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Araştırma, 18-55 yaş arası, kripto para kavramını duyan ve belirli sosyoekonomik statü sahibi 2002 kişiyle CAPI yöntemi aracılığıyla görüşülerek tamamlandı. Raporda, bu araştırmanın kripto para alanında Türkiye’de yapılan en kapsamlı çalışma olduğu vurgulandı.

Türkiye’nin 11 ilinde gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre, son bir yılda kripto paraları duyanların oranı yüzde 77’den yüzde 99’a yükseldi. Bu oran, 2022 yılında yüzde 77 seviyesinde olurken, 2021 yılında yüzde 70 civarındaydı.

kripto para duyanlar

Kripto paralar ile işlem yapanların oranı ise yüzde 13,4’ten yüzde 25’e yükseldi. Veriye göre 2023 yılında kripto paralara yönelen yatırımcı sayısında iki katı bir artış yaşandı. 2022 yılında kripto paralar ile işlem yapanların oranı yüzde 13,4 ve 2021 yılında kripto paralar ile işlem yapanların oranı yüzde 8 seviyesindeydi.

kripto para işlem yapanlar

Araştırma sonuçlarında ilginç bir sonuç ortaya çıktı. Araştırmaya katılanların 4’te 3’ü kripto paraların kısa vadeli işlemler için kullanıldığını belirtti. Kripto paralar ile işlem yapanların 5’te 4’ü de aynı görüşte fikir belirtti. Türkiye’de kripto paralara kısa vadeli bir yaklaşım söz konusu olurken, uzun vadeli yaklaşık ikinci sırada yer aldı. Kripto paraların para gönderme ve para transfer işlevselliğine yakın duranlar ise üçüncü sırada yer aldı.

kripto para kısa vade

Raporda, kripto para işlem platformlarının en çok tercih edilen bilgi kaynağı olduğu belirtildi. Araştırmaya katılanlar, internet veya tanıdık tavsiyesinden daha çok kripto para işlem platformlarını tercih ettiklerini dile getirdi.

2022 yılında Terra krizinin patlak vermesi ve beraberinde gelişen FTX iflasına rağmen yatırımcıların güveni bir hayli yüksek. Araştırma raporuna göre, kripto para birimlerini güvenilir yatırım aracı görenlerin oranı yüzde 75 seviyesinde.

kripto güven oranı

Araştırmaya katılanların verdiği cevaplara göre, Türkiye’de en çok bilinen kripto terimleri ise sırasıyla şu şekilde;

  • 1- Kripto para cüzdanı
  • 2- NFT
  • 3- Akıllı sözleşmeler
  • 4- Metaverse
  • 5- Stablecoin’ler
  • 6- Merkeziyetsiz Finans (DeFi)
  • 7- Token Yakımı (Burn)
  • 8- CBDC (Merkez Bankası Dijital Para Birimi)
  • 9- Staking
  • 10- Web3

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Özgür Umut Demirci

24 Aralık 1997 tarihinde Artvin'de dünyaya geldi. Özgür, bir süre Bursa'da yaşadı. Bursa'da TSO Gürsu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nden mezun olduktan sonra Antalya Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik bölümünde Lisans eğitimini tamamladı. 2020 yılından beri sektörün içinde yer alıyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala