bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,315.23 3.66%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,163.48 8.74%
bnb
BNB (BNB) $ 563.04 3.93%
solana
Solana (SOL) $ 168.21 5.80%
xrp
XRP (XRP) $ 0.611745 3.09%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.392983 6.29%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.124452 7.48%

Türk kripto şirketine SİBERGÖZ-42 operasyonu

türkiye kripto dolandiricilik

Smart Trade Coin isimli kripto girişimi üzerinden 1 milyar doların üzerinde haksız kazanç elde ettiği tespit edilen şahıslara SİBERGÖZ-42 operasyonu düzenlendi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, operasyonun detaylarını paylaştı.

Yerlikaya, milyar dolar kazanç elde eden ve uluslararası dolandırıcılık eylemi gerçekleştiren 127 şüphelinin yakalandığını duyurdu. İçişleri Bakanı, “Kara Vatan’da olduğu gibi Siber Vatan’da da sanal devriyelerimiz 7 gün 24 saat görev başında.” dedi.

Eş zamanlı yürütülen operasyonlar sonucunda, 1 milyar lira değerinde 177 adet taşınmaz ve 61 adet taşınır mal varlığına el konuldu.

Kripto dolandırıcıları yüz binlerce kişiyi mağdur etti

Türkiye’nin çeşitli illerinde Smart Trade Coin tarafından dolandırılan binlerce kişi, iki yılı aşkın süredir adalet arıyordu. Mağdurlar, özellikle sosyal medyada seslerini duyurmaya çalıştılar.

Cumhuriyet’in 2023 yılında yayımladığı bir haberde, 485 bin dolar dolandırıldığını öne süren mağdur Ömer Ok, şirketin yapay zekâ ile çalışan bir sistemle yüksek kâr vaat ettiğini ve bu kapsamda insanları bu sisteme dahil ettiklerini söyledi.

Mağdurlar, sisteme para yatırma işlemini kripto para ve elden nakit yöntemiyle gerçekleştirdi. Önemli bir kısmı ise elden yapıldı. Kurulan sisteme 200 bine yakın kişiden para toplandığı belirtildi.

Eskişehir’de ofisi olan Smart Trade Coin, üç yıla yakın bir süre boyunca aylık yüzde 30 kazanç vaadi ile on binlerce kişiden para toplamıştı. Şirket, topladığı paraları Marshall Adaları’na taşıdı.

İddialara göre, Smart Trade Coin sistemine üyelik için paket satın almak gerekiyor. Bu paketin ücreti, 100 dolar ile 1.000 dolar arasında değişebiliyor. Dolandırıcılık girişimi, söz konusu paketi “Sistem bir robot yazılımla çalışıyor. Robot 7/24 sizin adınıza çalışıyor. Yatırdığınız para, kripto para piyasasında değerlendiriliyor. Sizin adınıza alım-satım yapılıyor.” olarak açıklamıştı.

Geçtiğimiz yıl açıklama yapan Yağız Kaya, söz konusu şirketin yurtdışı merkezli olduğunu söylemişti. Şirketin, Türkiye’nin belirli kentlerinde faaliyet yürüttüğü aktarıldı. İnsanların cüzdanlarında görünen kripto para miktarının sadece görüntü olduğu, ancak ortada böyle bir paranın olmadığı ortaya çıktı. Kaya, olayın üzerinden iki yılı aşkın bir süre geçmiş olmasına karşın henüz somut bir gelişme kaydedilemediğini ifade etti.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Özgür Umut Demirci

24 Aralık 1997 tarihinde Artvin'de dünyaya geldi. Özgür, bir süre Bursa'da yaşadı. Bursa'da TSO Gürsu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nden mezun olduktan sonra Antalya Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik bölümünde Lisans eğitimini tamamladı. 2020 yılından beri sektörün içinde yer alıyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala