bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 56,847.23 0.09%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,352.79 0.60%
bnb
BNB (BNB) $ 513.45 0.68%
solana
Solana (SOL) $ 133.58 0.33%
xrp
XRP (XRP) $ 0.533963 0.07%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.340957 0.45%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.101747 0.68%

Savaşta Bitcoin      

savasta bitcoinnbspnbspnbspnbspnbspnbsp

Bitcoin hakkında birçok yanlış görüş var. Üstelik hem Türkiye’de hem de dünyada bu yanlış görüşlere inananların sayısı doğruları bilenlerden hala kat kat daha fazla.

Şahsen yanlışları düzeltiyorum. Bu nedenle beni ‘Bitcoin Maksimalisti’ sanıyorlar. Oysa değilim. Örneğin ‘Bitcoin Balon’ diyenlere yıllardır anlatıyorum: Sadece fiyatı arttığı için bir varlığa balon denmez. Fiyatın sebepsiz yere artıyor olması gerekir. Bitcoin’e bu aşamada balon denilemez çünkü çok ciddi sağlam para talebi var. Fakat baştan beri aynı zamanda Bitcoin’in bir gün balon olacağını da söylüyorum. Oysa maksimalistler Bitcoin’in balon olmadığını ve asla olmayacağını söyler.

2020 Yılında dünya, tarihte görülmemiş derecede ağır bir ekonomik krize girdi. Bu durum savaş endişelerinin de artmasına neden oldu. Bugünkü durumu 1929 Büyük Buhranına benzetenler o müthiş krizin ardından 2. Dünya Savaşı’nın geldiğini hatırlıyor.

Bitcoin hakkında son zamanlarda en çok dile getirilen yanlışlardan biri de:

“Savaş zamanı Bitcoin işe yaramaz hale gelir” düşüncesi.

Bu görüşü savunanlara göre savaşta taraflar birbirlerinin enerji ve iletişim altyapısını hedef alır. Bu durumda elektrik üretim ve dağıtımı; telefon şebekeleri, internet ağları ve tabi bilgisayarlar tahrip edilir. Bunlar olmadığı zaman da Bitcoin çalışmaz.

Baştan aşağı yanlış bir değerlendirme. Bu tip değerlendirmeler Bitcoin’in ve blockchainin ne olduğunu bilmemekten kaynaklanıyor. Evet bir silahlı çatışma başladığında taraflar birbirlerinin her türlü altyapısını tahrip etmeye çalışacaktır. Ve bilgisayarlar da hedef olacaktır. Ancak yer yer elektrik ya da internet altyapısının tahrip olması veya bilgisayarların çoğunun dahi çalışmaz hale gelmesi Bitcoin’i kullanılamaz hale getirmez.

Çünkü Bitcoin yazılımı klasik sistemler gibi merkezi olarak değil blokchain teknolojisi sayesinde dağıtık olarak çalışır. Örneğin bugün bilgisayarınızda kullandığınız herhangi bir işletim sistemi, ki o da bir yazılımdır, sadece sizin bilgisayarınızda çalışır. Elektrik kesilirse, ya da bilgisayarınız tahrip olursa bu işletim sistemi de içindeki tüm verilerle birlikte yok olup gider.

Oysa Bitcoin yazılımı ve en önemlisi işlediği veritabanı kendisine üye olan bilgisayarların tamamında aynı anda çalışır. Bitcoin yazılımının başından beri yaptığı tüm finansal işlemler tüm üye bilgisayarlarda aynı anda tutulur. Yeni bir işlem gerçekleştiğinde yani bu veritabanında bir değişiklik yapıldığında, işte bu değişiklik de aynı anda senkronize biçimde yazılımın kurulu olduğu tüm bilgisayarlarda gerçekleşir.

Öyleyse savaş çıktığında belirli yerlerde elektrik ve internete ulaşılamadığında ya da sizin kişisel bilgisayarınız tahrip olduğunda; Bitcoin’e hiçbir şey olmaz. Çünkü başka yerlerdeki başka üye bilgisayarlarda sistem tıkır tıkır çalışmaya devam eder. Sizin bilgisayarınız tahrip olsa bile şifrelerinizi kaybetmediğiniz sürece bir kayıp yaşamasınız. Elektrik ve internetin çalıştığı başka bir yerde başka bir bilgisayara erişim sağladığınızda hemen anında Bitcoin’lerinize de ulaşırsınız.

Üstelik savaş ortamlarında bir yerden bir yere giderken parasal varlıklarınızı fiziki olarak saklamak ya da taşımak büyük sorun oluşturacaktır. Oysa Bitcoin, savaş bitene kadar ya da siz savaş bölgesinden çıkana kadar gayet güvenli bir şekilde finansal varlıklarınızı dijital dünyada koruyacaktır. Varlıklarınızı saklama ya da taşıma derdiniz olmayacaktır. Tek yapmanız gereken Bitcoin şifrelerinizi kaybetmemektir.

Bitcoin’in çalışmaz hale gelmesi için dünyada ki tüm elektrik şebekesinin ya da tüm internet altyapısının çökertilmesi bile yeterli olmaz. Çünkü bugün şebeke elektriği dışında enerji kaynakları ile çalışan bilgisayarlarda ve internet olmadan örneğin radyo dalgaları ile Bitcoin yazılımını çalıştıran çok başarılı deneyler, uygulamalar yapılıyor.

Geriye tek seçenek kalır dünyada ki tüm bilgisayarları yok etmek. Bu da Allah Korusun, 3. Dünya Savaşı bile çıksa mümkün değildir. Böyle bir felakette bile mutlaka bir yerlerde bir çok bilgisayar hala çalışıyor olacaktır.

İşte Bitcoin bu gibi özellikleriyle dikkat çektiği için bu kadar talep görüyor. Dünya üzerinde kriz ve savaş bölgeleri aynı zamanda Bitcoin’in en yoğun ve en hızlı şekilde benimsendiği yerler.

Savaşta Bitcoin’in yok olacağını düşünenler genelde altının burada çok daha avantajlı olacağını da iddia ediyor. Ben de neden birini ötekini tercih etmek zorundayım onu hiç anlamıyorum. Savaşta altın Bitcoin’den daha avantajlı demek, altın gümüşten daha avantajlı demek gibi bir şey. Siz hiç merak etmeyin insanlar kendi aralarında anlamsızca kavga etse de sınırlı parasal varlıklar birbirlerini destekliyor. araya nifak sokmaya çalışanlar boşa uğraşıyor. Altın, Gümüş ve Bitcoin birbirleri için çalışıyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Erkan Öz

Erkan Öz, Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimi almasının ardından İHA’da habercilik hayatına başladı. Daha sonra aralarında the Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, Al Jazeera ve DHA’nın da bulunduğu ulusal ve uluslararası yayın organlarında teknolojinin dünya ekonomisi üzerinde yaptığı etkileri inceleyen çalışmaları ile tanındı.
https://www.btchaber.com/

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala