bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,757.08 3.97%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,118.71 4.68%
bnb
BNB (BNB) $ 606.30 0.64%
solana
Solana (SOL) $ 144.31 9.23%
xrp
XRP (XRP) $ 0.517533 4.65%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.468229 5.86%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.149737 7.38%

RWA furyası buraya kayabilir: Dikkat çeken 5 DePIN coin’i

DePIN coinleri

Boğa iştahıyla hareketlilik kazanan kripto para piyasasında, RWA’ların sansasyonel ilerleyişi sonrasında gözler DePIN alanına çevrilebilir. DePIN teknolojisinin ne olduğu ve bu alanın öne çıkmasıyla hangi kripto para birimlerinin dikkat çekeceğini sizler için ele aldık.

Kripto para piyasasında boğa iştahı zirve yapmış durumda. Kripto yatırımcıları, gündem olan herhangi bir alanda büyük işlem hacimleri oluşturuyor. Bunun son örneği ise RWA (Gerçek Dünya Varlıkları) alanıdır. BlackRock’ın 100 milyon dolarlık RWA fonu, birçok RWA coin’ini yükselişe geçirdi. RWA alanındaki furya ve işlem hacmi, bir başka teknolojik yenilik olan DePIN alanına kayabilir.

DePIN (Decentralized Private IoT Network), geleneksel yaşamda yer alan ağları, yapıları, ürünleri ve çeşitli internet unsurlarını blokzincir ile birleştirir. DePIN, geleceğin en önemli teknolojilerinden birisi olarak görülür.

Peki olası bir DePIN furyasında hangi kripto paralar öne çıkabilir?

DePIN projeleri

1- DePIN için öncü: IoTeX (IOTEX)

IoTeX, blokzincir teknolojisini kullanarak Internet of Things (IoT) cihazlarını güvenli ve ölçeklenebilir bir şekilde birbirine bağlamayı amaçlayan bir projedir. IoTeX, gelişmiş bir blokzincir altyapısı üzerine inşa edilmiştir ve özel olarak tasarlanmış Roll-DPoS konsensüs mekanizmasını kullanır. Geleneksel cihazları blokzincir ile buluşturması nedeniyle öne çıkan DePIN projeleri arasındadır.

IoTeX DePIN

IOTEX, 2017 yılından beri kripto piyasasında olması sebebiyle tecrübe ve teknik konularında uzmanlık kazanmıştır. Bu nedenle olası bir DePIN furyasında ipleri eline alabilir.

CoinGecko’dan elde edilen verilere göre, IOTEX’in piyasa değeri 737 milyon dolar seviyesindedir. IOTEX, günlük ortalama 40 ila 50 milyon dolar arasında işlem hacmi elde eder.

CoinGecko verilerine göre, içerik yazım saati itibarıyla IOTEX fiyatı 0,07815 dolar seviyesindedir.


2- DePIN ve yapay zeka: Render (RNDR)

Popüler kripto projesi Render (RNDR), blokzincir teknolojisini kullanarak, dünya çapında dağıtılmış bir GPU ağı oluşturmayı amaçlıyor. Render, özellikle 3D sanatçılarına, içerik oluşturucularına ve görsel efekt stüdyolarına hizmet sunar. Yapay zeka desteği sayesinde, DePIN alanında güçlü bir algoritma oluşturur ve kullanıcıların ilgisini cezbeder.

Render RNDR

RNDR, özellikle yapay zeka alanında yürüttüğü çalışmalar ve GPU alanında sunduğu yenilikler ile kısa sürede popülerlik kazandı. Olası bir DePIN furyasında, yapay zeka desteğinin de etkisiyle zirvede yer alabilir.

CoinGecko’dan elde edilen verilere göre, RNDR’nin piyasa değeri 4,36 milyar dolar seviyesindedir. RNDR, günlük ortalama 300 ila 400 milyon dolar arasında işlem hacmi elde eder.

CoinGecko verilerine göre, içerik yazım saati itibarıyla RNDR fiyatı 11,40 dolar seviyesindedir.


3- DePIN için altyapı: The Graph (GRT)

The Graph (GRT), Ethereum ve diğer blokzincirlerde depolanan verilere kolay ve verimli bir şekilde erişim sağlamayı amaçlayan bir indeksleme protokolüdür. Kullanıcıların, akıllı sözleşmelerde depolanan verileri sorgulayabilmeleri için gerekli altyapıyı sunar.

The Graph, doğrudan DePIN (Decentralized Private IoT Network – Merkeziyetsiz Özel IoT Ağı) alanında bir çözüm sunmuyor olabilir. Ancak proje, merkeziyetsiz uygulamalar ve veri yönetimi konusunda önemli bir altyapı sağlayarak, IoT ve diğer teknolojiler için dolaylı yollarla katkıda bulunmaktadır.

The Graph GRT

GRT, sunduğu blokzincir altyapısı ve veri işleme kapasitesi nedeniyle ön plana çıkan projeler arasında yer alıyor. Her ne kadar doğrudan DePIN projesi olmasa da olası bir DePIN furyasında altyapı desteği sunabilir. Bu da GRT’yi ön sıralara taşıyabilir.

CoinGecko’dan elde edilen verilere göre, GRT’nin piyasa değeri 3,86 milyar dolar seviyesindedir. GRT, günlük ortalama 140 ila 200 milyon dolar arasında işlem hacmi elde eder.

CoinGecko verilerine göre, içerik yazım saati itibarıyla GRT fiyatı 0,4095 dolar seviyesindedir.


4- Potansiyelli DePIN: Akash Network (AKT)

Popüler kripto projesi Akash Network (AKT), Cosmos SDK ile geliştirilen ve merkeziyetsiz yapıya sahip olan açık bir bulut bilgi platformudur. Blokzincir teknolojisini kullanan Akash Network, geleneksel bulut hizmetlerine alternatif bir çözüm sunar. Projeyi öne çıkaran detaylardan birisi de kullanıcıların boşta duran bilgi işlem kaynaklarını kiralama imkanı sunmasıdır.

DePIN alanında Akash Network, IoT cihazları ve uygulamaları için güvenli ve ölçeklenebilir bilgi işlem altyapısı sunar. Bu nedenle kısa sürede popülerlik elde etmiştir.

Akash Network AKT

Cosmos SDK ile geliştirilmiş olması nedeniyle yenilikçi bir blokzincir yapısına sahip olan Akash Network, kullanıcı ihtiyaçlarını karşılamaktadır. DePIN alanının en büyük detayı kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamak olduğu için bu alanda öne çıkabilir. AKT token, olası bir furyada değer kazanabilir.

CoinGecko’dan elde edilen verilere göre, AKT’nin piyasa değeri 1,33 milyar dolar seviyesindedir. AKT, günlük ortalama 10 ila 20 milyon dolar arasında işlem hacmi elde eder.

CoinGecko verilerine göre, içerik yazım saati itibarıyla AKT fiyatı 5,75 dolar seviyesindedir.


5- Gelişen DePIN: AirTor Protocol (ATOR)

Son zamanlarda adından çokça söz ettiren AirTor Protocol (ATOR), merkeziyetsiz internete geçiş operatörlerinin kapsamını artıran ve çevrimiçi kullanıcılara daha fazla güvenilirlik sunan bir DePIN projesidir. Tor ağının gizlilik ve güvenlik odaklı yapısını koruyan ve geliştiren AirTor Protocol, çeşitli kullanım alanlarına sahiptir.

AirTor Protocol

DePIN alanının en büyük özelliği merkeziyetsiz ağlardır. Bu ağlar, geleneksel yapıların blokzincire evrilişinde operatör görevi üstlenir. AirTor Protocol, operatörleri ödüllendirmeyi ve güçlendirmeyi amaçlar. Uçtan uca gizlilik sunması nedeniyle büyük bir ihtiyacı karşılar. ATOR, sunduğu hizmetler ve DePIN alanında yürüttüğü geliştirme çalışmalarıyla öne çıkabilir.

CoinGecko’dan elde edilen verilere göre, ATOR’un piyasa değeri 200 milyon dolar seviyesindedir. ATOR, günlük ortalama 3 ila 5 milyon dolar arasında işlem hacmi elde eder.

CoinGecko verilerine göre, içerik yazım saati itibarıyla ATOR fiyatı 2,75 dolar seviyesindedir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Özgür Umut Demirci

24 Aralık 1997 tarihinde Artvin'de dünyaya geldi. Özgür, bir süre Bursa'da yaşadı. Bursa'da TSO Gürsu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nden mezun olduktan sonra Antalya Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik bölümünde Lisans eğitimini tamamladı. 2020 yılından beri sektörün içinde yer alıyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala