bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,625.05 2.17%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,128.71 2.17%
bnb
BNB (BNB) $ 607.41 1.24%
solana
Solana (SOL) $ 145.79 5.12%
xrp
XRP (XRP) $ 0.521284 1.22%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.4699 1.95%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150113 3.40%

Resmi Olarak Yalanlanmadıkça

resmi olarak yalanlanmadikca

İngilizcede güzel bir deyiş var: “Resmi olarak yalanlanmadıkça inanmayın.” Yani devlet olmayacak diyorsa bilin ki olacaktır. Özellikle de merkez bankacılara cuk oturur bu ifade.

2008 Krizi öncesinde zamanın ABD Merkez Bankası başkanı Ben Bernanke TV’de canlı yayında defalarca konut fiyatlarının düşmeyeceğini ve bir emlak krizi olmayacağını söyledi. Sonuç: Tarihin en büyük emlak çöküşü gerçekleşti. Neredeyse tüm dünya finans sistemi yıkılıyordu. Fed deli gibi para basarak ‘dünyayı kurtardı’.

Dönemin Fed Başkanı Janet Yellen Haziran 2017’de “Bir daha ömrümüz boyunca kriz olmayacak” dedi. Bu ne özgüven, bu ne kibir ablacım diyen olmadı. Sonuç: 2020’de Mart ayında piyasalar eridi. Büyük Finansal Tufan başladı. Fed tarihin en hızlı ve büyük para basma operasyonunu yapmasa yine tüm dünya batacaktı. Ama Fec bunu yaptığı için son 40 yıldır görülmeyen enflasyon başladı. İflah olmaz Bitcoin düşmanı Yellen teyze bu başarısı karşılığında ABD Hazine Bakanı yapıldı. Eee liyakat şart…

Ve dün gece. Son Fed Başkanımız Jerome Powell sanki Rusya Ukrayna’ya hiç saldırmamış, petrol, doğal gaz, buğday vb emtia fiyatları çıldırmamış, yaptırım histerisi ile tedarik ve teminat zincirleri ağır darbeler almamış gibi “Resesyon olasılığı artmadı” dedi. Resesyon iki çeyrek dönem üst üste ekonomik küçülme anlamına geliyor. Genelde bu şekilde ekonomik küçülme varsa piyasalarda, özellikle de borsalarda ciddi oranda düşüşler yani krizler de görülüyor.

Sayın Bernanke ‘olasılık artmadı’ diyorsa siz bunu ‘olasılık ciddi oranda arttı’ diye okuyabilirsiniz. Fed dün gece aldığı kararlar ile savaşa karşı sadece 50 değil 25 baz puan faiz artışı yapmayı uygun buldu. Faiz artışları devam edecek. Üstelik Mayıs ayında bir de ‘bilanço daraltma’ planı hazır olacakmış. Evet siz anlamayın diye böyle zırvalıyorlar. Yani Fed Mayıs ayında daha önce piyasaya verdiği, borsaların yükselmesine neden olan, dolarları yakmak için bir plan hazırlamış olacak.

Bana sorarsanız dün geceki karar ve açıklamalarla yeni bir ABD dolayısıyla dünya resesyonunun önü sonuna kadar açıldı. Tahminen 2023 sonu ya da 2024’te ABD ekonomik küçülme ve muhtemelen bir borsa çöküşü tehlikesi yaşayacak. Elbette buna karşı Fed’in yapabileceği tek şey: Yeniden eskisinden de hızlı şekilde para basmak.

Ve bilin bakalım 2024 ilk yarısında ne var? Evet yeni bir Bitcoin ödül yarılanması! Yani daha önce her seferinde fiyatların roketlemesine neden olan “Halving”. Şimdiden hayırlı mübarek olsun 🙂

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Erkan Öz

Erkan Öz, Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimi almasının ardından İHA’da habercilik hayatına başladı. Daha sonra aralarında the Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, Al Jazeera ve DHA’nın da bulunduğu ulusal ve uluslararası yayın organlarında teknolojinin dünya ekonomisi üzerinde yaptığı etkileri inceleyen çalışmaları ile tanındı.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala