Portföy, cüzdan anlamına gelmektedir. Finansta portföy ise yatırım yapılan finansal araçlarının toplamını ifade eder. Geleneksel portföy yaklaşımına göre portföyde yer alan tüm finansal araçların getirileri aynı yönde olmayabilir. Farklı getiri oranları, riskin dağıtılmasını sağlar. Böylelikle portföyün toplam riski, tek finansal varlığın riskinden daha az olabilir.
Finansa yeni bir bakış açısı kazandıran Markowitz’e göre; eğer bir yatırımcı portföyünü bir çeşit yatırım aracında değerlendirir ise yumurtaların hepsini aynı sepete koymuş olur. Sepet düştüğünde ise yatırımın tümünden zarar edilir. Oysa yatırımcı farklı risk seviyelerine sahip ve farklı risk türleri içeren yatırım araçlarından tercih ederse yatırımlardan birinin zarar etmesi durumunda diğer yatırımların kar etme olasılığı ile portföyün riski yönetilmiş olunur. Çeşitlendirme yaparken birbirine benzeyen yatırım araçlarının portföye dahil edilmesinden ziyade birbirinden farklı korelasyona sahip yatırım araçlarının tercih edilmesi önemlidir. İyi çeşitlendirilmiş portföylerin performansının daha yüksek olduğu çeşitli çalışmalarca ispatlanmıştır.
Markowitz, portföy çeşitlendirmesini anlatırken şu hususa da dikkat çekiyor. Eğer yatırımcı yumurtaları çok sayıda sepete bölüştürürse bu defa bu sepetleri takip etmekte ve yönetmekte zorluk çekeceğinden istenen sonucu alamayabilir. Örneğin bir yatırımcı 100.000 TL’sini üç çeşit yatırım aracına paylaştıracağına on çeşit yatırım aracında değerlendirirse bu yatırım araçlarının takibini yapma konusunda yeterli zaman ve bilgiyi bulamayabilir. Özetle, çeşitlendirmenin de bir dengesi olmalıdır.