bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 60,871.31 3.19%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,918.01 3.94%
bnb
BNB (BNB) $ 587.56 1.43%
solana
Solana (SOL) $ 146.03 4.99%
xrp
XRP (XRP) $ 0.503657 2.78%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.447173 3.79%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.144647 4.16%

Portföy Nedir? Portföy Çeşitlendirmesi Ne Sağlar?

portfoy nedir portfoy cesitlendirmesi ne saglarasd

Portföy, cüzdan anlamına gelmektedir. Finansta portföy ise yatırım yapılan finansal araçlarının toplamını ifade eder. Geleneksel portföy yaklaşımına göre portföyde yer alan tüm finansal araçların getirileri aynı yönde olmayabilir. Farklı getiri oranları, riskin dağıtılmasını sağlar. Böylelikle portföyün toplam riski, tek finansal varlığın riskinden daha az olabilir. 

Finansa yeni bir bakış açısı kazandıran Markowitz’e göre; eğer bir yatırımcı portföyünü bir çeşit yatırım aracında değerlendirir ise yumurtaların hepsini aynı sepete koymuş olur. Sepet düştüğünde ise yatırımın tümünden zarar edilir. Oysa yatırımcı farklı risk seviyelerine sahip ve farklı risk türleri içeren yatırım araçlarından tercih ederse yatırımlardan birinin zarar etmesi durumunda diğer yatırımların kar etme olasılığı ile portföyün riski yönetilmiş olunur. Çeşitlendirme yaparken birbirine benzeyen yatırım araçlarının portföye dahil edilmesinden ziyade birbirinden farklı korelasyona sahip yatırım araçlarının tercih edilmesi önemlidir. İyi çeşitlendirilmiş portföylerin performansının daha yüksek olduğu çeşitli çalışmalarca ispatlanmıştır. 

Markowitz, portföy çeşitlendirmesini anlatırken şu hususa da dikkat çekiyor. Eğer yatırımcı yumurtaları çok sayıda sepete bölüştürürse bu defa bu sepetleri takip etmekte ve yönetmekte zorluk çekeceğinden istenen sonucu alamayabilir. Örneğin bir yatırımcı 100.000 TL’sini üç çeşit yatırım aracına paylaştıracağına on çeşit yatırım aracında değerlendirirse bu yatırım araçlarının takibini yapma konusunda yeterli zaman ve bilgiyi bulamayabilir. Özetle, çeşitlendirmenin de bir dengesi olmalıdır. 

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Aysel Gündoğdu

Doç. Dr. Aysel GÜNDOĞDU, 1985 yılında doğdu. İlköğretim ve liseyi İzmir’de bitirdi. 2007 yılında Marmara Üniversitesi Sermaye Piyasası Bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Öğrenciliği esnasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda staj yaptı. 2007–2010 yılları arasında finans sektöründe analist olarak çalıştı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala