bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 68,242.28 3.68%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,275.53 2.97%
bnb
BNB (BNB) $ 582.39 1.92%
solana
Solana (SOL) $ 182.99 6.42%
xrp
XRP (XRP) $ 0.6058 0.72%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.417782 6.32%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.134702 7.53%

ÖZEL RÖPORTAJ: “Türkiye’yi blokzincirde dünya lideri yapmak istiyoruz”

Kripto varlık yasa tasarısının ilk imzacısı AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer İleri, BTCHaber TV’ye özel konuştu. 16 Mayıs’ta TBMM’ye sunulan yasa teklifi, 30 Mayıs Perşembe günü Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçerek, Genel Kurul’a sevk edildi. TBMM koridorlarında BTCHaber TV’den Emirhan Erdoğan’ın sorularını yanıtlayan İleri, yasa teklifiyle Türkiye’nin bu alanda öncü olacağını söyledi.

“AK Parti olarak blokzincir teknolojisine oldukça ilgiyle yaklaşıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle hayata geçirdiğimiz Forum Metaverse ve Blokzincir İstanbul etkinliğini hatırlayacaktır izleyicilerimiz. Hakikaten bu anlamda önemli çalışmalara imza attık” diye konuşan İleri, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu süreçte AK Parti iktidarının kaleme aldığı Orta Vadeli Plan, 12’nci Kalkınma Planı ve Seçim Beyannamesi’nde blokzincir teknolojilerine ayrı bir önem verdik. Kripto varlıklar da blokzincir teknolojileriyle ilintili bir alan. Bizler de bu alan üzerinde bir düzenleme getirmek noktasında uzunca bir süredir çalışmalarımıza devam ediyoruz.”

“İyi çalışılmış ve alanında öncü bir kanun teklifi”

Kripto varlık yasa tasarısının çalışmalarında kapsayıcı bir tavır sergilediklerini ifade eden İleri, “Sektör paydaşlarını, fikir beyan etmek isteyen temsilcilerin hepsinin düşüncelerini dinledik. Hakikaten de ortaya oldukça iyi çalışılmış ve alanında öncü diyebileceğimiz bir kanun teklifi ortaya çıktı” diye konuştu.

“Çalışmalarımızı sektör memnuniyetle karşıladı”

İleri, düzenlemede temel olarak kripto varlık sağlayıcılara bir düzenleme öngörüldüğünü söylerken, bir diğer yandan “vatandaşlarımızı korumak ve sektörün önünü açmayı hedefledik” diye konuştu: “Özellikle blokzincir teknolojilerinin önünü açmayı, kısıtlayıcı olmamasına da dikkat ettik. Çok iyi bir denge yakaladığımız kanaatindeyim. Kamudan aldığımız geri bildirim de gerçekten bu istikamette. Genel olarak sektör memnuniyetle karşıladı çalışmalarımızı. Bu platformların kuruluş aşamasında tabi olacak çeşitli şartlar ve asgari yükümlülükler, bu kripto varlıkların alım satım işlemleri sürecinde takip edilmesi gerekilen çeşitli esaslar, bu esaslara uyulmadığı takdirde ortaya çıkabilecek tedbir veya yaptırımlar kaleme alınmış durumda.”

Yasa tasarısı Meclis’e sunulduktan hemen sonra sosyal medyada yaşanan tartışmalara vurgu yapan İleri, “Sosyal medyada çeşitli tartışmaların yaşandığını gördük. Hızlıca bazı netleştirmeler yaptık. Bazı bilgiler paylaştık. Bunlar daha çok TÜBİTAK’ın süreçteki rolü ya da yurt dışı platformlara erişim noktasına yoğunlaşmıştı. Burada zaten sağlıklı ve net bilgileri halihazırda paylaşmış durumdayız” diye konuştu.

Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelere vurgu yapan İleri, “Kanun teklifi bugün son derece olumlu bir havada görüşüldü. Gerek iktidar gerek de muhalefet milletvekilleri kendi düşüncelerini, önerilerini, çekincelerini ve eleştirilerini paylaştılar. Sağlıklı bir toplantıydı” dedi ve ekledi: “Komisyon’dan kabul alarak teklif şu anda Genel Kurul’a sevk edildi. Önümüzdeki haftalarda inşallah Genel Kurul’da değerlendirilecek. Ben Genel Kurul’da da bir problem olmadan bunun geçeceği kanaatindeyim. Ama tabii ki Yüce Meclis’in takdiri olacak günün sonunda. Birkaç haftadan sonra bu süreci tekrar değerlendiriyor olacağız hep beraber.”

“Blokzinciri takip değil, liderlik koltuğuna oturmak istiyoruz”

“Cumhurbaşkanımızın liderliğinde her türlü yenilikçi alan ve teknolojilere son derece ilgiliyiz. Bu alanları sadece takip etmek değil, liderlik koltuğuna oturmak istiyoruz. Millet ve ülke olarak bunu yapmamız gerekiyor. Çünkü bu ülkenin dünyaya kazandıracağı çok güzel, ilginç ve adil teknolojiler olacak. Biz buna gönülden inanıyoruz” diye konuşan İleri, sözlerini şöyle sürdürdü:” Blokzincir teknolojileri de bu anlamda önemli bir fırsat sunuyor: Burada önemli bir ekonomik, iş modeli ve ticaret anlayışı dönüşümünden bahsediyoruz. Aslında önemli bir internet teknolojisi dönüşümünden bahsediyoruz. Web3 teknolojisi dönüşüm olarak gündeme gelen bir konudur. Bizim yaklaşımımız hakikaten son derece detaylı ve spesifik bir şekilde bu alanda güçlenmemiz yönünde. Kamuda kurulmuş araştırma laboratuvarlarımız var, TÜBİTAK’ın verdiği teşvik programlarında bu alanı önceliklendirmesi söz konusu. Benzer şekilde üniversitelerimizde açılan bu alandaki dersler var. Bu istikamette yürümeye devam edeceğiz.”

“Bu kanun teklifinde ‘güzel bir mühendislik’ var”

Bu kanun teklifiyle kripto varlıkların yasal tanımının yapıldığını ve bu adımın da son derece dikkatli ve iyi çalışarak atıldığını ifade eden İleri, “Kesinlikle önümüzü kapatmayacak, tam tersi önümüzü açacak. Ama aynı zamanda vatandaşımızı koruyacak şekilde yaptık. Bu kanun teklifinde ‘güzel bir mühendislik’ var. Dolayısıyla ilerleyen süreçlerde blokzincir teknolojileri bazında Türkiye’nin bu alanda yürüyüşü, bu alanda söz sahibi olması, kendine özgü teknolojiler üretme arayışı devam edecek. Bu alanda iddialı bir hale geleceğiz” diye konuştu.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Emirhan Erdoğan

Emirhan Erdoğan, Ocak 1991’de Iğdır’da doğdu. İlkokuldan üniversiteye kadar eğitim hayatını Ankara’da geçirdi. Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünde lisans eğitimini alırken, Radyo Bilkent’te haber spikerliği yaparak kendisine paralel bir meslek ortamı yarattı. 2014’te mezun olduğunda önündeki iki yoldan yayıncılığı seçti ve 2016’da çalışma hayatı için İstanbul’a taşındı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala