Monero (XMR) Coin Nedir, Nasıl Alınır?

önce yayınlandı , Son güncelleme önce

Okuma Süresi: 5 dk

Paylaş:

Gizlilik ilk olarak Bitcoin (BTC) ile başlasa da, Bitcoin ağında işlemlerin takip edilebilmesi ve bazı durumlarda otoritelerce tespiti, Bitcoin’in gizlilik özelliklerinin sorgulanmasına yol açtı. Bunun sonucu olarak bazı yazılımcıların gizliliğin nasıl sağlanacağını araştırmalarına sebep oldu ve çalışmaların yoğunlaşması için önemli rol oynadı. Bunun sonucu olarak bazı yazılımcılar çözümler geliştirdi ve zamanla Monero (XMR) ortaya çıktı. Özellikle kripto varlık piyasasında oynadığı rolü hesaba katarsak, sizlere Monero hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatacağız.

Monero Nedir?

Monero, gizlilik odaklı ve açık kaynak kodlu olan kripto varlık birimidir. Blockchain ağları genel olarak açık katılımlı olup bilgilerin depolanması için kullanılır ve işlemler herkes tarafından incelenir.

Ama bu durum Monero ağında geçerli değildir ve kullanıcılar Monero ağında işlem detayları da dahil olmak üzere her şeyi kapatabilirler. Bu da gizliliğin en üst düzeyde olmasını sağlar.

Anonimliğin yanında madenciliğin de eşitlikçi bir anlayışla ilerleyen Monero, insanların eşit olduğuna ve herkesin eşit fırsatlara sahip olmalarına inanır. Bu da yazılımcıların kendilerine bir şey almadıklarını ama yine de katkılarının desteklendiğini söyleyebiliriz.

Monero Kimler Tarafından Bulundu?

19BUDENSrLiXUtafnUbVMig

Monero ilk olarak 2013 yılında CryptoNote teknik dokümanı ile başlar ve yazarı Nicolas van Saberhagen, Gregory Maxwell ve Andrew Polestra tarafından topluluğa sunulur. Ama bu deneme başarısız olur ve yeniden başlanılması gerekir. van Saberhagen ikinci denemesi olan Bytecoin’i çıkarır ama projede toplam arz manipüle edildiği için proje çöker. Bytecoin yine de Monero için kod tabamı oluşturur ama hard fork oluşturulması gerekir ve günümüzde Monero olarak bilinen kripto varlık ortaya çıkar.

Monero’nun Rakiplerinden Farklılıkları Nelerdir?

f952cf66 89b4 4eef bc2e 93afdb3cefbf

Monero’nun rakipleri Zcash (ZEC) ve Beam (BEAM) medya ilgisi ve risk sermayedarlarının desteklerini arkalarına alsalar da, bu durum Monero’da geçerli değildi. İlk olarak bilinmeyen bir topluluk olarak başlayan Monero, çalışmaları ile zamanla önemli bir topluluk haline geldi. Genelde yüksek seviyede gizlilik üzerine çalışan Monero, bu konuda rakiplerine belli bir oranda fark attı ve regülasyonlardan ve izlenmeden rahatlıkla kurtulmasını sağladı. Ama yine de sadece gizlilik üzerinde farklılaşmayan Monero, ayrıca kendi yazılımını altı ayda bir yenileyerek geliştirmelerin daha az sorunlu bir şekilde gerçekleşmesini sağlar. Bu sayede Monero ağındaki sorunların çözümü daha kolay olur ve bu da diğer kripto varlıklardan farklılaşmasını sağlar.

Monero Gizliliği Nasıl Sağlar?

Screen Shot 2015 08 26 at 11.31.55 937x440 1

Monero, kendi ağında gizliliğin sağlanması için belli başlı fonksiyonlar kullanır:

Ring İmzalar

Ring imzalar, işlem gerçekleştiren kişilerin kendi imzalarından ziyade başkalarının imzalarını da kullanarak işlemlerin takip edilmesini zorlaştırmak için kullanılır. Bu sayede işlemler başka kişiler yapmış gibi gözükerek takip edilmesini zorlaştırır. Zaman içinde bu konsepti geliştiren Monero, kullanıcıların kendi numaralarını da sürece katmalarına olanak sağladı ve şu ana kadar 11 imza ile işlemler takip edilemez hale gelir.

Gizli Adresler

Gizli adresler işlem gerçekleştikten sonra kullanıcıların tek kullanımlık hesapların yaratılmasına olanak tanır. Kullanıcılar kendilerine ait anahtarları kullanarak işlemlerini rahatlıkla takip edebilirler ve kendilerinin takip edilmesini engellerler.

Ring CT

2017 yılında gizlilik üzerine çalışma olan Ring CT, kullanıcıların kendi işlem detaylarını saklamaları için kullanılan bir özelliktir. Bu protokolde işlemlere ait birçok farklı girdi ve çıktı içererek anonimliği sağlar ve çift harcama sorununun önüne geçer.

Monero Nasıl Çalışır?

Gizlilik özelliklerinin yanında, Monero’nun çalışma prensibi diğer kripto varlıklarla benzerdir ve iş ispatı (PoW) algoritmasını kullanır. İş ispatı üzerinden çalışan Monero, her iki dakikada bir blok çıkarır. Monero madenciliği de eşitlikçi anlayışla çalıştığı için de özel ekipmanların kullanılması gerekmez ve sadece bilgisayarın kullanılması yeterlidir. Onun dışında Monero’nun arzında herhangi bir sınır olmaz ve yıllık enflasyon oranı %1’dir.

XMR Fiyatı

XMR Fiyatı Kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 XMR 5.434,68 TL TL TL‘den işlem görüyor. XMR fiyatı son 24 saat içerisinde -0.85%değişim gösterdi. XMR’in  son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 92,539,336 dolar, toplam piyasa değeri ise $ 2,889,644,179 seviyesinde.

XMR Nasıl Satın Alınır?

XMR almak için Binance, Coinbase ve FTX gibi merkezi borsalardan ilk olarak hesap açmanız ardından kimliğiniz doğruladıktan sonra kredi kartı veya EFT/Havale yöntemlerinden faydalanabilirsiniz. 

Kredi Kartıyla Monero (XMR) Satın Alma

  1. Kripto al bölümüne gidin ve ödeme yöntemi olarak kredi kartı seçin.
  2. Ödeme yönteminizi seçtikten sonra para birimini seçin.
  3. Ardından ne kadar XMR alacağınıza karar verin ve işlem detaylarını onaylayın.
  4. Sonrasında sizden istenen tüm detayları doldurun ve işlemi onaylayın.
  5. İşlemi onayladıktan sonra kredi kartı sizi bankanın ödeme kanalına yönlendirecektir. Bu bölümde bankadan gelen şifreyi doğru yazdıktan sonra eğer işleminiz onaylanırsa XMR alım işleminiz gerçekleşmiştir.

EFT/Havale İşlemleri ile XMR Satın Alma

EFT/Havale işlemleri aracılığıyla XMR satın almak için, ilk olarak borsaların para aktarma sekmesine gitmeniz gerekir. Ardından banka hesabını tanıttıktan sonra borsa hesabınıza fon aktarmanız gerekir. Fonlarınızı aktarma tamamlandıktan sonra banka ve borsa sizi bilgilendirir. Fonlarınızı yatırdıktan sonra ise borsalardan alım gerçekleştirebilirsiniz.

Monero Hakkında Sık Sorulan Sorular

Monero hakkında daha fazla bilgiye nereden erişebilirim?

Monero hakkında daha fazla bilgiye, borsaların sunduğu blog ve araştırma hizmetlerinden ve Monero’nun resmi sitesindeki kaynaklardan erişebilirsiniz.

Monero topluluklarıyla nasıl etkileşime girebilirim?

Monero topluluklarıyla etkileşime girmek için Monero’nun resmi sitesine girip sahip olduğu resmi topluluklara rahatlıkla giriş yapabilirsiniz.

Monero’nun kripto varlığı dışında insiyatifi var mıdır?

Monero, Open Alias, araştırma laboratuvarı ve topluluk üzerinden gerçekleştirilen kitlesel fonlama platformuna sahiptir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Yazar: Ata Tekeli

Bitcoin rallisini işaret etti: “Piyasaya para girecek”

2025 yılında küresel para arzının artacağını öngören analist, Bitcoin için çarpıcı bir tahminde bulundu. ABD’nin 2025 planlamasında parasal gevşeme modeli yer alıyor. Ekonomistler, ABD’nin önümüzdeki yıl likidite enjeksiyonlarının devam edeceğini ve söz konusu paranın riskli varlıklara kayacağını öngörüyor. Real Vision’ın baş kripto analisti Jamie Coutts, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 2025 yılında küresel para arzını 107 ...

Bağlantıyı kopyala