bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 67,911.20 2.55%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,265.52 2.42%
bnb
BNB (BNB) $ 579.78 1.16%
solana
Solana (SOL) $ 182.78 5.80%
xrp
XRP (XRP) $ 0.600072 0.93%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.416761 5.04%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.133912 5.66%

Mastercard’dan kripto hamlesi: İşlemler basitleşecek

mastercard

Mastercard, uzun ve karmaşık blokzincir adresleri yerine takma adlar kullanarak “ilk eşler arası (P2P) pilot işlemlerini” mümkün kılan Mastercard Crypto Credential’ı başlatıyor.  

Şirketin açıklamasına göre bu yeni sistem, borsa kullanıcıları için kripto para üzerinden yapılan işlemlerini basitleştirmeyi ve daha kullanıcı dostu bir yaklaşım sunmayı amaçlıyor.

Mastercard Crypto Credential, blokzincir ağlarını kullanan tüketiciler ve işletmeler arasındaki etkileşimleri doğrulayarak, kullanıcıların Mastercard tarafından belirlenen doğrulama standardını kullanmasını sağlıyor. Bir diğer ifadeyle, cüzdan adresleri yerine Mastercard’ın belirlediği standartlar üzerinden kripto varlık transferleri yapılacak.

13 ülkede birden faaliyete girecek

Mastercard’ın söz konusu çözümü Bit2Me, Lirium ve Mercado Bitcoin borsalarında etkinleştirilerek Latin Amerika ve Avrupa koridorları arasındaki işlemleri kolaylaştırmayı amaçlıyor. Yapılan basın açıklamasına göre Arjantin, Brezilya, Şili, Fransa, Guatemala, Meksika, Panama, Paraguay, Peru, Portekiz, İspanya, İsviçre ve Uruguay’daki kullanıcılar artık birden fazla para birimi ve blokzincir ağları üzerinden sınır ötesi ve yurt içi transferler yapabilecek.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Mastercard Latin Amerika ve Karayipler Ürün ve Mühendislik Başkan Yardımcısı Walter Pimenta, “Mastercard güvenli, basit ve güvenli ödemeleri ön plana çıkarmak için teknolojisine, standartlarına ve ortaklıklarına yatırım yapmaya devam ediyor” diye konuşuyor ve ekliyor: “Latin Amerika’da ve tüm dünyada blokzincire ve dijital varlıklara ilgi artmaya devam ederken, halka açık açık blokzincir ağlarında güvenilir ve doğrulanabilir etkileşimler sunmaya devam etmek çok önemli. Mastercard Crypto Credential’ı tam potansiyelini göstermekte diğer ortaklarımızla birlikte çalışmaktan heyecan duyuyoruz.”

Mastercard, sistemin aynı zamanda yasa dışı faaliyetleri önlemeye yönelik düzenleyici yasak gerekliliklerden, “seyahat kuralını” desteklediğini söylüyor. Söz konusu düzenleme, kripto para kuruluşlarının işlemi gerçekleştiren her iki tarafın kimlik bilgilerinin paylaşılmasını zorunlu kılıyor. Basın açıklamasında, eşler arası (P2P) gerçekleşen işlemlerin Mastercard Crypto Credential’lın birlikte NFT’ler ve diğer ödeme çözümlerini kapsadığı belirtiliyor.  

Latin Amerika ön planda

Mercado Bitcoin Sahibi Roberto Dagnoni, “Mercado Bitcoin, çığır açan Crypto Credential pilot uygulamasında Mastercard ile ortaklık yapmaktan gurur duyuyor” diyor ve ekliyor: “Gerçek dünya varlıkları ve Brezilya CBDC’si (merkez bankası dijital parası) gibi yenilikçi blokzincir çözümlerinde bir Latin Amerika lideri olarak, Mastercard’ın girişimine ve küresel finansal işlemlerin daha hızlı bir geleceğinin önünü açma potansiyeline inanıyoruz.”

Şirket, söz konusu çözümünü pilot aşamasında bir grup kullanıcıya açacağını, önümüzdeki aylarda iş birliği yapılan borsalar aracılığıyla 7 milyondan fazla kullanıcıya erişeceğini söylüyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Alp Börü

Haftalık ekonomi yayını Bloomberg Businessweek Türkiye'de dokuz yıllık teknoloji muhabirliğinin ardından Coindesk Türkiye'de editörlük görevini üstlenen Alp Börü, 2023 Ekim ayından beri Kriptomeda'nın yazı işleri müdürlüğünü sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala