bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 58,036.55 3.73%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,972.65 0.51%
bnb
BNB (BNB) $ 557.92 3.60%
solana
Solana (SOL) $ 133.70 5.95%
xrp
XRP (XRP) $ 0.5154 3.62%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.450023 2.41%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.129113 2.46%

Kriptonun Orta Doğu’daki yıldızı: Birleşik Arap Emirlikleri

birlesik arap emirlikleri kripto

Seyşeller merkezli kripto para borsası Bitget tarafından yapılan çalışmaya göre, Orta Doğu bölgesindeki kripto benimsenmesi giderek artıyor. Birleşik Arap Emirlikleri ise yüksek kripto benimsenmesiyle dikkatleri üzerine çekiyor. 

Basınla paylaşılan söz konusu çalışmanın ayrıntılarına göre Birleşik Arap Emirlikleri yüzde 72’lik kripto benimsenmesiyle bölgenin lider ülkesi konumunda. Raporda, yerel kullanıcılarının ilgisinin bu ölçekte artmasının temel nedeninin BTC spot ETF’lerin onaylanması ve kripto paraların toplam piyasa değerindeki sürekli artışa vurgu yapılıyor. Aynı zamanda Birleşik Arap Emirlikleri’nin kripto dostu regülasyonlarına da değinen raporda şu ifadeler dikkat çekiliyor: “BAE’nin kripto faaliyetlerinin merkezi olarak lider konumu, Orta Doğu’daki en kripto dostu politikalara sahip olduğu düşünüldüğünde çok da şaşırtıcı değil. Öte yandan diğer ülkelerin çoğu kripto para mevzuatlarını kademeli olarak iyileştiriyor ve yeni yatırımları, projeleri ve kullanıcıları kendi yetki alanlarına çekmek için sert yasaklardan daha uyumlu bir yaklaşıma geçiyor.”

Bir önceki yıla kıyasla yüzde 166’lık artış 

Bitget’in çalışmasının ayrıntılarına göre, Orta Doğu bölgesindeki yatırımcılar küresel merkezi borsalara güveniyor ve yerel borsalara talep ise asgari düzeyde. 2024’te yerelde günde 500 bin kripto trader’ının aktif olduğu belirtilen çalışmaya göre bu, bir önceki yıla kıyasla yüzde 166’lık artışa işaret ediyor. Öte yandan aynı çalışma, bölgedeki kripto benimsenme oranının 2024 yılına dek günlük 700 trader’a ulaşacağını tahmin ediyor. 

Rapor için yapılan ankete katılan kullanıcıların yüzde 29’u dijital varlıkların, daha uygun bir varlık tutma yolu sunduğuna inanıyor. Kullanıcılar arasındaki yüzde 34’ü kripto para traderı ve yüzde 22’si de günlük ödemeler için kripto para kullanıyor. 

Birleşik Arap Emirlikleri ‘dijital altın’ BTC’den yana

Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki kullanıcılar ayrıca BTC ve ETH’ye yatırım yapma konusunda en yüksek istekliliği ifade eden kesim. BTC, BAE kullanıcıları tarafından “dijital altın” olarak adlandırılıyor ve kullanıcıların yüzde 72’si bu varlığa yatırım yapıyor.

Yerel borsalar rağbet görmüyor

Araştırma, Orta Doğu ülkelerinin büyük ölçüde küresel düzeydeki merkezi borsalara bağımlı olduğunu ortaya koyuyor. Yapılan araştırmaya göre Rain ve M2 gibi yerel borsalar, trafik sıralamasında ilk 10’da bile değil. Bitget araştırma bölümü bu düşük rakamları, küresel borsalara kıyasla yerel borsalarda işlem yapılabilen varlıkların daha düşük çeşitlilik ve likiditeye sahip olmasına ve çoğu küresel rakip platformda bulunan yerel yatırma ve çekme kanallarının kullanışlılığına bağlıyor. 

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bitget Genel Müdürü Gracy Chen  “Orta Doğu pazarının potansiyeli bizi heyecanlandırıyor ve hem kullanıcı hem de pazar büyüklüğü açısından büyümenin devam edeceğini öngörüyoruz. Özellikle BAE, bölge içinde bir merkez olarak büyük önem taşıyor. Kripto para yetenekleri, fonları ve işletmeleri için ortak durak olarak ortaya çıkarken, aynı zamanda kripto alanında istikrarlı bir şekilde küresel etki kazanıyor. Bu dinamik pazarın daha da gelişmesine katkıda bulunmak ve tanıklık etmek için sabırsızlanıyoruz” diye konuşuyor. 

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Alp Börü

Haftalık ekonomi yayını Bloomberg Businessweek Türkiye'de dokuz yıllık teknoloji muhabirliğinin ardından Coindesk Türkiye'de editörlük görevini üstlenen Alp Börü, 2023 Ekim ayından beri Kriptomeda'nın yazı işleri müdürlüğünü sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala