bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,000.15 4.00%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,136.42 3.53%
bnb
BNB (BNB) $ 608.24 0.09%
solana
Solana (SOL) $ 146.21 7.47%
xrp
XRP (XRP) $ 0.523228 4.83%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.472443 6.36%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150214 6.90%

Kripto Paralar ve Güvenlik

deutsche bank bitcoin guvenilemeyecek kadar dalgali degere sahip

Kripto paraların yükselişi güvenlik endişelerini de beraberinde getirdi. Peki, bu endişelere karşı siber güvenlik şirketleri ne tür önlemler geliştiriyor? Yazımızda bu firmaların kripto para ekonomisine yönelik güvenlik çözümlerini değerlendiriyoruz.

Bitcoin’in yükselişi herkese finansal piyasada güvenilir ve şeffaf bir ödeme aracı olma potansiyeline sahip yeni bir kripto para birimi dünyası gösterdi. Bununla birlikte, dünyanın her yerinde, bu endüstriyi korumak ve ilerlemesine yardımcı olmak için güvenlik yöntemleri üzerinde çalışan farklı kripto para yaratıcıları ve çözüm sağlayıcıları da ortaya çıktı.

Kripto para birimlerini güvenli tutmak için, son kullanıcılara yönelik mobil ve fiziksel donanım şeklinde kripto cüzdanlarından finansal kurumlar için sunucu tabanlı kripto depolarına kadar farklı çözümler piyasaya sürüldü. Kripto depolama çözümleri tamamen yazılım tabanlı veya Güvenilir Yürütme Ortamı (GYO- Trusted Execution Environment) dayalı birleşik donanım / yazılım geliştirme tarzında olabilir. Bu tür bir çözümü ayrı bir donanım modülü olarak uygulamak da mümkün. Finansal kurumlar için sunucu tabanlı kripto para depoları söz konusu olduğunda, Donanım Güvenlik Modülleri (Hardware Security Modules-HSM) içeren daha da karmaşık çözümler de bulunuyor. Kripto paralarda güvenlik alanı nispeten yeni ve güçlü bir mevzuat henüz mevcut değil. Ancak, ödeme kurumları ve bankalar, iyi tanınan bir güvenlik laboratuvarından gelişmiş bir güvenlik koruması, iyi gizlilik ve resmî değerlendirme kanıtına ihtiyaç duyuyor .

ESET: Finansal İşlem Yapanların Güncel Güvenlik Yazılımı Kullanması Gerekiyor

Peki, yukarıdaki tablo karşısında siber güvenlik şirketleri nasıl güvenlik önlemleri anlıyor? Firmaların kripto paralar için geliştirdiği çözümler varsa neler? ESET Türkiye Ürün ve Pazarlama Müdürü Can Erginkurban, tamamen dijital yoldan yürüyen kripto para işlemlerinde, dijital güvenlik daha da önem kazandığını söylüyor ve şirket olarak bu alandaki çözümlerinden ilkinin Bankacılık ve Ödeme Sistemleri Koruması olduğunu belirtiyor. “ESET, daha 2015 yılında, tüm dünyada artan online finansal işlemler nedeniyle ek bir koruma katmanı olarak yazılımlarında bu modülü devre aldı.  Kripto para piyasasının hızla büyümesi üzerine 2018 yılında bu modüle  kripto para cüzdanları da eklendi” diyen Erginkurban, bu modül sayesinde kullanıcıların internet tabanlı kripto para cüzdanlarını ziyaret ettiklerinde ESET’in, sayfayı algıladığını ve finansal işlemlerin güvenli ortamda yapıldığını doğruladığını vurguluyor. Erginkurban ayrıca coinminer ( bilgisayar kullanıcısının bilgisi olmadan kripto para birimi madenciliği gerçekleştiren) türü yazılımlarda da ESET’in tehdit istihbarat sisteminin Potansiyel Olarak İstenmeyen Uygulamalar (PUA-Potantially Unwanted Application) olarak tanımlayarak çalıştırmadığını dile getiriyor. Son olarak Erginkurban blgisayarı ya da mobil cihazı üzerinden herhangi bir finansal işlem yapan herkesin mutlaka bir güncel ve proaktif bir internet güvenliği yazılımı kullanması gerektiğine dikkat çekiyor.

Kaspersky: Şifre Yönetimi Yazılımları Kullanın

Kaspersky Küresel Araştırma ve Analiz Ekibi Kıdemli Güvenlik Araştırmacısı Amin Hasbini
Kaspersky Küresel Araştırma ve Analiz Ekibi Kıdemli Güvenlik Araştırmacısı Amin Hasbini

Kaspersky Küresel Araştırma ve Analiz Ekibi Kıdemli Güvenlik Araştırmacısı Amin Hasbini ise kripto ekonomisi için güvenlik çözümleri bulunduğunu söylüyor. Kaspersky Enterprise Blockchain Security’nin bir blockchain altyapısı üzerinde çalışan uygulamaların değerlendirilmesini ve akıllı sözleşme kodunun denetlenmesini de içeren çözümler sunduğunu aktaran Hasbini, “Uygulama, blockchain girişimleri iç inovasyondan aktif bir iş sürecine ilerlerken, işletmelerin akıllı sözleşme iş mantığındaki güvenlik sorunlarını ve tutarsızlıkları ortaya çıkarmasına ve onarmasına olanak tanıyor” diyor. Hasbini bunun dışında blockchain endüstrisinde ve kripto ekonomisinde çalışan işletmeler için tasarlanmış servis paketlerine de sahip olduklarını belirtiyor ve token teklifi (ICO/STO) projeleri ve kripto para borsalarının, şimdi Akıllı Sözleşme Kodu İncelemesi, Uygulama ve Web Sitesi Güvenliği Değerlendirmesi, Güvenlik Farkındalığı eğitimleri, kimlik hırsızlığına karşı koruma ve Vaka Müdahalesi gibi özel hizmetlerden de yararlanabildiklerini sözlerine ekliyor. Son olarak, asbini kullanıcılara kripto para alıp satarken şu noktalara dikkat etmelerini öneriyor: Web cüzdanı adresin mutlaka kontrol edin ve kullanıcıyı online bankalara veya bir web cüzdana yönlendiren linklere tıklamayın. Gönderim yapmadan önce alıcının adresini (en azından ilk ve son semboller), gönderilen miktarı ve komisyon miktarını iki kere kontrol etmeyi unutmayın. Kaspersky Password Manager gibi cüzdanınızın özel parolasını şifrelenmiş dijital kasalarda saklayan güvenlik çözümlerinden yararlanın. Kaybetmeye hazır olduğunuzdan fazla miktarlarda yatırım yapmayın.

 

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Kerem Fındık

Teknoloji alanında 10 yıldan fazla deneyime sahip bir gazetecidir. Okuma, araştırma ve yazmayı sevmekle beraber yeni teknolojiler, girişim ve girişimcilerle ilgili hikâyeler ilgisini çeker. Dijital ekonomiye yoğunlaşmanın yanı sıra cihazlar da ilgi alanına giriyor. İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunu olan Kerem Fındık, sinema ve tiyatroyla ilgileniyor.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala