bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 67,911.20 2.55%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,265.52 2.42%
bnb
BNB (BNB) $ 579.78 1.16%
solana
Solana (SOL) $ 182.78 5.80%
xrp
XRP (XRP) $ 0.600072 0.93%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.416761 5.04%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.133912 5.66%

Kripto düzenlemesine CHP’den eleştiri: “Bu alanda öncülüğü seyirci kalarak kaçırdık”

CHP

Türkiye’nin kripto varlık düzenlemesinin yasalaşmasına artık çok az bir süre kaldı. TBMM’ye sunulan ve ardından Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçerek Genel Kurul’a sevk edilen yasa teklifi, içeriği ve kapsamı bakımından tartışılmaya devam ediyor.

Nitekim kripto varlıkların düzenlenmesi siyasetin de gündeminde yer alıyor. BTCHaber’e özel konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Pınar Uzun Okakın, “Türkiye bu alanda öncü olma ihtimalini uzun bir süre tamamen seyirci kalarak kaçırdı” diyor ve ekliyor: “Kripto varlıkların avantaj ve risklerine dair bulanıklığın giderilememesinin de salt seyirci kalmayı tercih eden yaklaşımın olağan bir sonucu olduğunu ifade edebiliriz.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Pınar Uzun
CHP Genel Başkan Yardımcısı Pınar Uzun Okakın

“Dışlayıcı bir düzenleme”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in kurduğu gölge kabinede Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Uzun, “Bankacılık alanındaki düzenlemeler kripto varlıklara uyarlanırken yükümlülükler tokenizasyon aleyhine artıyor ve bu bakımdan dışlayıcı görünüyor” diye konuşuyor.

“Yükümlülüklerin şahsi sorumluluk düzeyinde tutulmaması gerekir”

“Teknolojik dönüşümü anlamaya çalışmanın başlangıç aşamasında kripto varlıklarla ilgili düzenlemelerin karşısına, devleti paranın üretiminde tekel olma kimliğiyle koymaktan öteye geçememek, parayı takasla ikame etmeye benzer” ifadelerini kullanan Uzun, düzenlemenin “şahsi sorumluluk” düzeyinde tutulmasını eleştiriyor: “Dijital, sanal, konvertibl, merkezi olmayan ve kripto olarak sınıflandırdığımız paranın saklanabilme, transfer edilebilme, dış dünyaya açık olabilme, reel ekonomiyle iletişimde olabilme ve diğer tüm yönleriyle çalışılması ve yatırımcı-kamu güven ortamının tüm yükümlülüklerinin şahsi sorumluluk düzeyinde tutulmaması gerekir.”

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Alp Börü

Haftalık ekonomi yayını Bloomberg Businessweek Türkiye'de dokuz yıllık teknoloji muhabirliğinin ardından Coindesk Türkiye'de editörlük görevini üstlenen Alp Börü, 2023 Ekim ayından beri Kriptomeda'nın yazı işleri müdürlüğünü sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala