Kadın Kadının Kurdudur

önce yayınlandı , Son güncelleme önce

Okuma Süresi: 5 dk

Paylaş:

Christine Lagarde, daha önce Fransa Maliye Bakanlığı ve IMF başkanlığı yaptı. Şu anda ise Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı. Bir kadın olarak bu kadar önemli görevleri üstlendiği için hem finans dünyasında hem de genel olarak dünya kamuoyunda adeta bir idol olarak gösteriliyor.

Oysa Lagarde, Maliye Bakanı olduğu dönemde Fransız devletinin, iş adamı Bernard Tapie’ye usulsüz bir şekilde 403 milyon euro (3,4 milyar TL) tazminat vermesine göz yummaktan Aralık 2016’da resmen suçlu bulundu. Ancak her ne hikmetse ceza almadı.

Yine Christine Lagarde ne Maliye Bakanı, ne IMF Başkanı ne de ECB Başkanı olduğu dönemde Merkez Bankaları’nın sınırsız para basmasına ya da negatif faizlere ve bunların oluşturabileceği tehlikelere karşı hiçbir ciddi uyarıda bulunmadı. Aksine ECB onun yönetiminde para basma hızını arttırdı. Lagarde 2020’de başlattığı operasyon ile ECB’nin bastığı para miktarını 5 trilyon dolardan 8,5 trilyon dolara yükseltti. Böylece ECB dünyada miktar olarak en çok para basan Merkez Bankası haline geldi.

İşte bu Lagarde 11 Şubat’ta çıktı, sanki üzerine vazifeymiş gibi Merkez Bankaları Bitcoin almayacak dedi! Hayırdır sayın Lagarde? Kim size dünyadaki yüzlerce Merkez Bankası adına konuşma, hatta karar alma yetkisi verdi? Bugün Amerika’daki en ünlü şirketler dahi açıkça (sınırsız paralara karşı) alternatif rezerv varlıklara yatırım yapacaklarını söylüyor ve Bitcoin alıyor. Merkez Bankaları tahvil, hisse senedi, dolar, euro ya da altın alabiliyor. Neden tıpkı Amerika’daki birçok şirket gibi Bitcoin de almasınlar?

Ve yine bundan size ne?

Bir diğer kahramanımız Janet Yellen. Yine bir kadın olarak ABD Merkez Bankası başkanlığı yaptığı için adeta yüceltilerek finans camiasına ve dünya kamuoyuna sunulan bir isim. Yellen da tıpkı Lagarde gibi sınırsız para basılması ya da negatif faizlerin olası tehlikelerini hiç kendisine dert etmedi. Sınırsız para basmanın her şeyi çözeceğine o kadar güveniyordu ki Haziran 2017’de çıktı “Ben yaşadığım sürece artık ekonomik kriz olmayacak” dedi! Ama heyhat… 2020’de Tarihin en büyük ekonomik krizi başladı.

“Janet Abla nereden bilsin bir virüs salgınının başlayacağını” diyenleri duyar gibiyim. Lütfen 2020 pandemisinden en az 25-30 kat daha fazla can kaybına neden olan 1918-20 salgınında neden kayda değer bir ekonomik kriz olmadığını ama 2020’de sistemin çökme noktasına geldiğini bir araştırın. 1918’de Sınırsız para ve kredi balonu neredeyse yok gibiydi. Oysa 2020 öncesinde ise finans sistemi sınırsız para ile tarihi balon seviyelerine şişirilmişti. Bu balonu oluşturanların başında da Yellen ve Lagarde geliyordu.

Bu şekilde çuvallayan Yellen, hiçbir başarısızlık ödülsüz kalmaz ilkesi ile Hazine Bakanı yapıldı! Yine yerli ve yabancı medya ABD’de tarihin ilk kadın hazine bakanı diye alkış tuttu. Tamam bir kadının hazine Bakanı olması elbette güzel bir şey. Ama bu insan başarılı mıydı? Daha önce neler söylemişti neler olmuştu? Hiç kimse buna bakmadı.

İşte bu Yellen daha hazine bakanı olmadan mesnetsiz iddialarla üretimi sınırlı bir para olan Bitcoin’e hücum etmeye başladı. Neymiş efendim Bitcoin’i suçlular kullanıyormuş. Yıllardır ortaya konulan tüm araştırmalar gösteriyor ki toplam Bitcoin kullanımı içerisinde suç teşkil eden faaliyetlerin oranı son derece düşük. Suçlular en çok dolar ve euro gibi paraları tercih ediyorlar. Tüm bu gerçekler ortadayken Yellen aynı iddiayı sanki Lagarde ile anlaşmış gibi 11 Şubat’ta tekrar dile getirdi.

Şimdi de bir başka kadının öyküsüne bakalım. Ekonomist Judy Shelton. Kendisi 1918 Pandemisinde dünyayı ekonomik krizden uzak tutmuş olan ve 2. Sanayi Devrimini gerçekleştiren Altın Standardı’nı savunuyor. Yani Merkez Bankaları kasalarında ne kadar altın varsa ancak o kadar para basabilmeli diyor. Klasik bankacılara sorarsanız bu bir delilik. İmkansız bir şey. Elbette bankacılar ve finansçılar böyle bir düzeni istemezler. Çünkü 2008 Krizi’nde aslında hepsi battı. Devletler istedikleri gibi hiçbir sınır olmadan para basamasaydı bu bankacıları kim nasıl kurtaracaktı? Bankacıların sınırlı rezerv para denildiği zaman tüylerinin diken diken olmasının sebebi işte budur. Sınırsız para olmasaydı bugün hepsi işsiz olurdu.

Shelton modern dijital bir altın standardının gelmesini öneriyor.

İşte bu Judy Shelton önceki yönetim tarafından ABD’de Merkez Bankası FED üyeliğine aday gösterilmişti. Seçim karmaşası devam ederken Shelton’ın üyeliği Senato önüne geldi. Yeni seçilen Biden yönetimi “Judy Shelton da bir kadındır; FED testosteron kokusundan geçilmiyor; elbette FED içerisinde kadın üye sayısı artsın” demedi. Shelton’ın üyeliği tek bir oya kalmıştı. Yine bir kadın olan Biden’ın yardımcısı Kamala Harris sırf Shelton’ın üyeliğini engellemek için çok kritik seçim işlerini bir kenara bıraktı, acil olarak Washington’a geldi ve red oyu vererek Shelton’ın FED’e üye olmasını engelledi.

Yani arkadaşlar mesele kadın haklarını koruma meselesi değildir. Vitrin mankeni olarak konumlandırılan kadın figürler üzerinden sınırsız para hakimiyeti hâlâ dünyaya dayatılmaya çalışıyor.

Allah’tan vitrin süsü olmayıp aklını kullanan dünya kadınları da var. Şimdilik çok ünlü değiller ama etkili noktalarda etkili açıklamalar yapıyorlar. ABD’nin sermaye piyasalarını denetlemekle yükümlü kurumu SEC’de üye olan Hester Pierce bunlardan bir tanesi. Pierce yine 11 Şubatta yaptığı açıklamalarda Bitcoin’i yasaklamanın teknik olarak mümkün olmadığını, Bitcoin de kanun dışı kullanımın aslında çok düşük olduğunu ifade etti. Ve en önemlisi Pierce artık piyasaların bir Bitcoin borsa yatırım ürününe (ETP) hazır olduğunu belirtti. ETP’ler Borsa yatırım fonlarını yani ETF’leri de kapsayan bir üst başlık. ETF’ler Yatırımcının hisse senedi gibi borsalarda kolayca alıp satabileceği fonlar. Ve bu fonlar dayalı oldukları ürünleri gerçekten piyasalardan satın almak zorunda. Yani bir Bitcoini ETF’i gelirse 10 milyonlarca borsa yatırımcısına Bitcoin sağlamak için piyasadan büyük miktarlarda Bitcoin satın almak zorundadır.

Şimdi vitrin mankenleri Lagarde ve Yellen düşünsün…

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

erkanoz

Yazar: Erkan Öz

Bitcoin’in hızına Ether ve ABD borsaları yetişemedi

Blokzincir analiz şirketi Glassnode’un verilerine göre Bitcoin’in son 30 gün içerisindeki opsiyon piyasası bazlı volatilitesi yaklaşık yüzde 60 olarak hesaplandı. Bu oran 2021 yılındaki ralli esnasında yüzde 100’ü geçmişti. Bitcoin’in genellikle riskli bir varlık olarak değerlendirilmesi ABD hisse senetleriyle yüksek bir korelasyon göstermesine neden oluyor. TradingView verilerine göre, son beş yılda Bitcoin ve Nasdaq Composite ...

Bağlantıyı kopyala