Reuters haber ajansı ismini açıklamayan kaynaklara dayanarak 11 Şubat’ta bir haber yayınladı. Habere göre Amerika’nın en büyük bankası JP Morgan, kendi blokchain birimi Quorum’u önde gelen Ethereum geliştirme stüdyosu ConsenSys ile birleştirmeyi düşünüyordu.
Bu haber akıllara hemen JP Morgan gümüşe dayalı bir stablecoin (değeri sabit kriptopara) çıkarmaya mı hazırlanıyor sorusunu ‘tekrar’ getirdi.
JP Morgan özellikle gümüş piyasalarını türev araçlar kullanarak manipüle etme konusunda hakkında en çok dava açılan kurumların başında yer alıyor. Ancak aynı JP Morgan 2011 yılına kadar neredeyse hiç gerçek, fiziki gümüş tutmazken, bu yıldan sonra bir özel kuruluşun tarihte biriktirdiği en büyük gerçek gümüş rezervini oluşturdu. Bugün JP Morgan’ın fiziki gümüş rezervi 153 milyon onstan fazla.
Ödemelerle ilgili bilgi alışverişinde bulunmasını sağlıyor
JP Morgan’ın Ethereum üzerine kurulu özel (dışa kapalı) blockchain platformu Quorum, bankanın Bankalararası Bilgi Ağı (IIN) isimli yapılanmasına bağlı çalışıyor. 2017 yılında kurulan INN, 320 üye bankanın Quorum’da uluslararası ödemelerle ilgili bilgi alışverişinde bulunmasını sağlıyor.
JPMorgan’ın stablecoin (sabit akçe) olarak tasarladığı kripto para birimi JPM Coin de Quorum üzerinde çalışıyor. Takas amaçlı oluşturulan JPM Coin kurumsal hesaplar arasında anında ödeme aktarımı gerçekleştirebiliyor.
Acaba JP Morgan, geniş gümüş rezervlerini JPM Coin’e bağlar mı? Görünüşte JPM Coin şimdilik kapalı devre şirket içi bir araç olarak karşımıza çıkıyor. Bu hali ile kalacaksa gümüşe bağlanmasına hiç gerek yok. Bugünkü yapısı ile JPM Coin sadece ödemeleri hızlandırmak ve kayıt tutmak işlerine yarayacak olan bir sabit jeton görünümünde.
Küresel para düzeni her 30 – 40 yılda bir değişiyor
JPM Coin’in ileride yapısı ve hedefleri farklılaşabilir. Küresel para düzeni her 30-40 yılda bir değişiyor. Bugün içinde bulunduğumuz sınırsız üretilen petro dolar sistemi 49 yaşında. JP Morgan, küresel para düzeni yakında tekrar değiştiğinde bu yeni düzende daha aktif bir rol almak isteyebilir.
Ancak böyle bir durumda bile şahsen JP Morgan’ın kendi parasını gümüş gibi sınırlı bir varlığa bağlamayı (en azından ilk etapta) tercih edeceğini düşünmüyorum. Modern para düzeninde tıpkı merkez bankaları gibi ticari bankalar da adeta sınırsız para üretebiliyor. Bu sistemde ticari bankaları sınırlayan faktörler merkez bankasında tutmaları gereken zorunlu karşılıklar ya da yasal bazı limitlerden ibaret.
Ne JP Morgan ne de başka bir ticari banka mecbur olmadıkça bu ayrıcalıklarından vazgeçmek istemeyecektir. JP Morgan muhtemelen devasa gerçek gümüş rezervlerini bir sonraki krizde ayakta kalabilmek için kullanacak. Hatta belki de gümüş ile kendini koruyarak güçlü bazı rakiplerini elimine etmiş olacak.
Dünya yeni bir para sistemine geçtiğinde üretimi sınırlı varlıklar çok çok büyük ağırlık kazanırsa işte ancak o zaman JP Morgan, mecburen gümüşe dayalı bir kriptopara oluşturma seçeneğini gündemine alabilir. O zamana kadar JP Morgan’dan gümüşe dayalı sabit bir kriptopara çıkarmasını beklemiyorum.