bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,637.32 1.39%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,086.80 0.02%
bnb
BNB (BNB) $ 559.10 0.98%
solana
Solana (SOL) $ 144.08 3.58%
xrp
XRP (XRP) $ 0.498568 0.63%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.471808 3.42%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.15188 0.29%

İyi Bir Yatırımcı Olmanın Altın Kuralı; Teori ve Pratiği Birleştirmek

iyi bir yatirimci olmanin altin kurali teori ve pratigi birlestirmek

Sevgili okuyucular;

Hem kuşakların dijitalleşmesi hem de pandeminin etkisi ile finansal piyasalardaki yatırımcı sayısı giderek artıyor. Bu ilgi hem bir fırsat hem de bir tehdit. Finansal piyasalarının gelişmesi yatırımcılar için uzun vadede olumlu bir durum. Buna karşın bilinçsiz yatırımcıların uğradıkları zarar ve bu zarar sonucunda yatırımı kumar olarak görmeleri olumsuz bir durum. Söz konusu tehdidi fırsata çevirmek bizim elimizde.

Şunu vurgulamak benim görevim; sadece kitap okuyarak iyi bir yatırımcı olamazsınız. Araç ehliyeti olanlar bilirler; ehliyeti almak için iki tür sınav vardır; birincisi yazılı sınav, ikincisi ise direksiyon sınavıdır. Bunları geçip ehliyeti alsanız bile pratiğiniz yoksa hemen yoğun trafiğe çıkmanız durumunda ya kaza yaparsınız ya da çok zorlanırsınız. Bu nedenle borsada pratik yapmak da çok önemli bir konudur. Teorik bilginiz ile uygulama deneyiminizi birleştirmeniz halinde borsa işlemlerinde psikolojinizi ve portföyünüzü yönetmeniz kolaylaşacaktır.

Yatırım yaparken ilk kural kendinizi tanımaktan geçer. Riskin sizde yarattığı psikolojik etkiler çok önemlidir. Para kazanmak uğruna sağlığından olan yatırımcılar tanıdım. Bu nedenle öncelikle hangi risk seviyesine katlanabileceğinizi ve yatırımdan beklentilerinizi belirlemelisiniz. Bunu sizden başka kimse bilemez. Profesyonel yardım da alsanız bu soruların cevabını sadece siz verebilirsiniz. Günlük yaşamınızı sekteye uğratacak kadar hayatınızı etkileyecek yatırımlara girmek uzun vadede zararın en büyüğüdür. Örneğin borcunuz için biriktirdiğiniz miktarı daha çok kazanmak için borsaya yatırmak, evinizi ipotek ettirerek kredi çekip borsaya yatırmak, ailenizden borç alıp borsaya yatırmak strese davetiye çıkarmaktan başka bir şey değildir. İşin ucunda kaybetmek olduğundan yatırımı yaptıktan sonra günde yirmi sefer girip çıkıp hesabınıza bakarsınız, eksi bakiye gördükçe stresiniz artar. Bunu kendinize yapmayın. Bu piyasanın duayenlerinden rahmetli Hocam Dr.Yaşar Erdinç’in de dediği gibi “Paranız sağlığınızı bozmasın!”

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Aysel Gündoğdu

Doç. Dr. Aysel GÜNDOĞDU, 1985 yılında doğdu. İlköğretim ve liseyi İzmir’de bitirdi. 2007 yılında Marmara Üniversitesi Sermaye Piyasası Bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Öğrenciliği esnasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda staj yaptı. 2007–2010 yılları arasında finans sektöründe analist olarak çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala