bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,619.31 5.50%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,358.83 7.28%
bnb
BNB (BNB) $ 525.55 10.01%
solana
Solana (SOL) $ 183.30 8.83%
xrp
XRP (XRP) $ 0.594855 4.39%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.614099 10.60%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.130077 13.23%

Paylaş

İhtiyaçlar Hiyerarşisi 2.0

Ihtiyaclar Hiyerarsisi 2.0

Sürekli ekonomi yazmak yerine biraz da teknolojik gelişmelerden bahsetmek bana iyi geliyor. Geçenlerde Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi ile tarif edilen dünyayı teknolojik ve dijital ihtiyaçlar hiyerarşisine çeviren bir çalışmayı okudum.

Buna göre Maslow’un ihtiyaç piramidinin tabanı olarak belirlediği “olmazsa olmaz” fiziksel ihtiyaçlar, wifi-akıllı cihaz, pil, bilgisayar ve internet olarak tarif edilmiş. Yani bunlar olmadan dijitalleşmede diğer adımları atma imkanı pek yok.

Klasik Piramitte “güvenlik ihtiyaçları” diye tarif edilen bir üst basamakta ise konum servisleri, e-posta, dosya saklama ve arama motorları bulunuyor. Yani karşılıklı mesajlaşmaya göre daha önemli bir basamak şeklinde nitelendirilmiş.

Üçüncü basamak olan Sevgi-Aidiyet ile alakalı ise Facebook, Whatsapp ve Facetime gibi uygulamalar tarif edilmiş. Aslında bu aidiyet hissi kadar çevremizle haberleşme, çevremizden haberdar olma detayını içeren bir yaklaşım.

Dördüncü basamak ise kişisel saygınlık ile alakalı ihtiyaç olarak tariflendiği için Twitter, Instagram gibi uygulamalar öne çıkarılmış. Açıkçası resimleri rötuşlayıp başkalarından apartılan metinlerin burada kullanılması sebebiyle saygınlığın büyük bir kısmı sahtekarlık ile sağlansa da, doğru bir tarif olabilir.. Kişiler kabiliyetlerini ve kendilerine ait en güzel hatta parlatılmış özellikleri burada paylaştıkları için saygınlık adına ciddi büyüklük bir kitleye ulaşma imkanı bulabiliyorlar.

Son basamak ise kişisel gelişim ve kendini konumlandırma adımı olduğu için burada doğrudan doğruya Linkedin iliştirilmiş. Çünkü burada sosyal medyadaki maskaralıklar pek bulunmuyor desem yanlış olmaz. Burada iş başvuruları, iş değişiklikleri, makaleler, iş dünyası ile ilgili videolar, konferans ve seminer duyuruları bulunduğu için, “ciddi giyimli” bir iş insanını andırıyor.

Tüm bunlara “Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi 2.0” ismi koymuşlar. Peki benim için bu piramitin sırası geçerli mi? Açıkçası pek değil.

Ben sabah kalkar kalkmaz ilk önce internete bakıyor ve piyasalardaki durumu kontrol ediyorum. Evde wifi, bilgisayar ve akıllı cihazlar zaten kurulmuş durumda. Şarj ya da pil ile ilgili herşey güvenlikli şekilde mevcut. Yani Piramidin ilk basamağında mutabıkız. Sabah çok erken saatte e-postalarımı kontrol ediyorum ama dropbox’a hiç bakmıyorum, çünkü kendim bizzat oraya bir dosya atmıyorum, başkası atarsa belki. Arama motoruna bakmak ise ancak ve ancak çok elzem durumlarda gerekli oluyor. Dolayısıyla ikinci basamakta tam olarak mutabakat sağlayamadık. Bu arada Twitter, Instagram ve Linkedin ilk kontrol ettiğim uygulamalar. Hatta yazılarımı ve videolarımı sabah ilk iş buralardan paylaşıyorum. WhatsApp ise en sık kullandığım uygulama ve olmazsa olmaz niteliğinde.

Üçüncü basamaktaki Facebook ile ilgim pek yok, Facetime sık kullandığım bir uygulama değil. Dördüncü ve beşinci basamaklar benim için ikinci ve üçüncü basamaklarda yer alıyor desem yanlış olmaz.

Özetle, bu çalışmayı yapanlar sanıyorum “Batı tarzında ortalama vatandaş” için yapmışlar. Sanıyorum bu yarımkürenin koşuşturmaları da öncelikleri de diğer taraftan farklı.

btchaber bh logo

Emre Alkin

Prof. Dr. Emre Alkin; Saint Michel Fransız Lisesi'ni 1987 ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni de 1991'de bitirdikten sonra, 1993 yılında İstanbul Üniversitesi’nde lisansüstü eğitimini tamamladı. 1996 yılında Doktorasını yine aynı Üniversite'de tamamlayarak ve 1997'de “doçent”; 2002 yılında ise “profesör” unvanını aldı. 1999-2003 yılları arasında İMKB Başkan Danışmanlığı, 2000 yılında TİM Genel Sekreterliği, Vergi Konseyi Üyeliği görevini yürüten Prof. Dr. Emre Alkin; Çukurova Holding, Doğan Holding, Anadolu Holding ve Altınbaş Holding’de görev yaptı. Çeşitli gazetelerde ekonomi köşe yazarlığı, TV8, SKYTÜRK, A HABER, CNNTURK, TRTHABER, TV100 gibi televizyon kanallarında ekonomi yorumculuğu yapan Prof. Dr. Emre Alkin, Dünya Gazetesi’nde “Paylaşmasak Olmazdı” isimli sayfasıyla içimizdeki kahramanlara yer vermektedir. Altınbaş Üniversitesi Rektör Yardımcılığı yapmış olan Alkin, İzmir’in spor kulüplerinden Göztepe Sportif A.Ş.’de Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Futbol Federasyonu Genel Sekreterliği de yapmıştır. 2017 - 2019 yılları arasında Galatasaray Sportif A.Ş. Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmıştır . Alkin, “Uzlaşmazlık Çözümü” konusunda şirketler ve kamu arasında ulusal ve uluslararası çalışmalara katılmaktadır. Ödeme Sistemleri, Mobil Teknolojiler, Finans ve Mali Konular ile ilgili uluslararası şirketlerde görev yapmaktadır. Prof. Dr. Emre Alkin’in; “Risk Management”,“Finansal Aracılığın Evrimi”, “Bankalarda Risk Yönetimine Giriş”, Yalın Alpay’la birlikte kaleme aldığı “Dünden Bugüne Gaziantep”, “Her Şey Ekonomi Değil” , "Paylaşmasak Olmazdı”, “Fikret Mualla’nın Sanatı” ve 2017 yılının en iyi iş kitabı seçilen “Olaylarla Türkiye Ekonomisi” isimli, biri İngilizce olmak üzere sekiz kitabı bulunmaktadır. Ayrıca insan ilişkilerinin dünden bugüne evrimi üzerine yazdığı “Seve Seve Aldattım” isimli kitabı da 2017'nin çok satan kitaplar arasında yer almıştır. 2018 Eylül ayında çıkan "Mükemmeli Arayan Kadın" isimli ilk romanı ile de büyük ses getirmiştir. 2019 yılının Kasım ayında çıkmış olan "İktisattan Çıkış " kitabı oldukça beğenilmiş ve tüm geliri Mutluluğun Adresi Sosyal Yardımlaşma Derneği'ne bağışlanmıştır. Prof. Dr. Emre ALKİN, iki çocuk babası olup, Türkçe, İngilizce ve Fransızca konferanslar vermektedir.
https://emrealkin.com/tr/

Yanıt verin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala