bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 67,579.11 3.91%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,257.77 4.02%
bnb
BNB (BNB) $ 579.18 2.02%
solana
Solana (SOL) $ 181.47 7.49%
xrp
XRP (XRP) $ 0.598329 1.25%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.415649 7.50%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.132946 8.62%

İhtiyaçlar Hiyerarşisi 2.0

Ihtiyaclar Hiyerarsisi 2.0

Sürekli ekonomi yazmak yerine biraz da teknolojik gelişmelerden bahsetmek bana iyi geliyor. Geçenlerde Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi ile tarif edilen dünyayı teknolojik ve dijital ihtiyaçlar hiyerarşisine çeviren bir çalışmayı okudum.

Buna göre Maslow’un ihtiyaç piramidinin tabanı olarak belirlediği “olmazsa olmaz” fiziksel ihtiyaçlar, wifi-akıllı cihaz, pil, bilgisayar ve internet olarak tarif edilmiş. Yani bunlar olmadan dijitalleşmede diğer adımları atma imkanı pek yok.

Klasik Piramitte “güvenlik ihtiyaçları” diye tarif edilen bir üst basamakta ise konum servisleri, e-posta, dosya saklama ve arama motorları bulunuyor. Yani karşılıklı mesajlaşmaya göre daha önemli bir basamak şeklinde nitelendirilmiş.

Üçüncü basamak olan Sevgi-Aidiyet ile alakalı ise Facebook, Whatsapp ve Facetime gibi uygulamalar tarif edilmiş. Aslında bu aidiyet hissi kadar çevremizle haberleşme, çevremizden haberdar olma detayını içeren bir yaklaşım.

Dördüncü basamak ise kişisel saygınlık ile alakalı ihtiyaç olarak tariflendiği için Twitter, Instagram gibi uygulamalar öne çıkarılmış. Açıkçası resimleri rötuşlayıp başkalarından apartılan metinlerin burada kullanılması sebebiyle saygınlığın büyük bir kısmı sahtekarlık ile sağlansa da, doğru bir tarif olabilir.. Kişiler kabiliyetlerini ve kendilerine ait en güzel hatta parlatılmış özellikleri burada paylaştıkları için saygınlık adına ciddi büyüklük bir kitleye ulaşma imkanı bulabiliyorlar.

Son basamak ise kişisel gelişim ve kendini konumlandırma adımı olduğu için burada doğrudan doğruya Linkedin iliştirilmiş. Çünkü burada sosyal medyadaki maskaralıklar pek bulunmuyor desem yanlış olmaz. Burada iş başvuruları, iş değişiklikleri, makaleler, iş dünyası ile ilgili videolar, konferans ve seminer duyuruları bulunduğu için, “ciddi giyimli” bir iş insanını andırıyor.

Tüm bunlara “Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi 2.0” ismi koymuşlar. Peki benim için bu piramitin sırası geçerli mi? Açıkçası pek değil.

Ben sabah kalkar kalkmaz ilk önce internete bakıyor ve piyasalardaki durumu kontrol ediyorum. Evde wifi, bilgisayar ve akıllı cihazlar zaten kurulmuş durumda. Şarj ya da pil ile ilgili herşey güvenlikli şekilde mevcut. Yani Piramidin ilk basamağında mutabıkız. Sabah çok erken saatte e-postalarımı kontrol ediyorum ama dropbox’a hiç bakmıyorum, çünkü kendim bizzat oraya bir dosya atmıyorum, başkası atarsa belki. Arama motoruna bakmak ise ancak ve ancak çok elzem durumlarda gerekli oluyor. Dolayısıyla ikinci basamakta tam olarak mutabakat sağlayamadık. Bu arada Twitter, Instagram ve Linkedin ilk kontrol ettiğim uygulamalar. Hatta yazılarımı ve videolarımı sabah ilk iş buralardan paylaşıyorum. WhatsApp ise en sık kullandığım uygulama ve olmazsa olmaz niteliğinde.

Üçüncü basamaktaki Facebook ile ilgim pek yok, Facetime sık kullandığım bir uygulama değil. Dördüncü ve beşinci basamaklar benim için ikinci ve üçüncü basamaklarda yer alıyor desem yanlış olmaz.

Özetle, bu çalışmayı yapanlar sanıyorum “Batı tarzında ortalama vatandaş” için yapmışlar. Sanıyorum bu yarımkürenin koşuşturmaları da öncelikleri de diğer taraftan farklı.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Emre Alkin

Prof. Dr. Emre Alkin; Saint Michel Fransız Lisesi'ni 1987 ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni de 1991'de bitirdikten sonra, 1993 yılında İstanbul Üniversitesi’nde lisansüstü eğitimini tamamladı. 1996 yılında Doktorasını yine aynı Üniversite'de tamamlayarak ve 1997'de “doçent”; 2002 yılında ise “profesör” unvanını aldı.
https://emrealkin.com/tr/

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala