bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 62,183.66 1.22%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,007.10 0.11%
bnb
BNB (BNB) $ 544.17 0.69%
solana
Solana (SOL) $ 139.02 3.61%
xrp
XRP (XRP) $ 0.488548 1.54%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.444287 1.52%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.147857 0.24%

Bitcoin’in Şifresi

Bitcoin’in Şifresi

Tuhaf bir şekilde bu yıl Bitcoin hakkında daha önce pek konuşulmayan bir endişe sık sık gündeme gelmeye başladı. Birçok kişiden duydum. Diyorlar ki: “Bitcoin iyi hoş ama şifremi unutursam her şeyi kaybediyormuşum, bankada şifremi unutsam bir şekilde geri döndürüyorlar, öyleyse bu Bitcoin’e güvenilmez”

Özellikle ‘Private key’ ‘Özel Anahtar’ yani fon transferi yapmanızı sağlayan şifre, Bitcoin’de çok önemlidir. Bir şekilde özel anahtarınıza erişimi kaybederseniz, evet gerçekten Bitcoin’lerinize de sonsuza kadar elveda dersiniz.

Böyle ‘hüzünlü’ hikayeler kripto para camiasında da meşhurdur. Örneğin Büyük Britanya’da Galler’in Newport kentinde yaşayan mühendis James Howells, 2013’te bozuk olan bir hard diski çöpe atacağına, içinde 7.500 Bitcoin olan sağlam bir hard disk’i çöpe attı. Böylece özel şifrelerini ve Bitcoin’lerine erişimi de kaybetti. 2013’te bile en kötü 525 bin dolar değeri olan Bitcoinler bugün 345 milyon dolara alıcı buluyor!

Bu durum merkezi finansal sistemine göre bir dezavantaj mı? Kamuoyunda genel olarak bu soruya verilen cevap, evet kesinlikle bir dezavantaj. Şahsen ben de çok dağınık biriyimdir. Şifrelerimi her an kaybedebilirim. Benim gibiler için elbette büyük sıkıntı olabilir.

Ancak bir ürünün meydana getirdiği bazı yan etkiler ya da getirdiği bazı zorlukları değerlendirirken, ürünün toplamda getirdiği faydayı da göz önünde bulundurmak gerekir.

Bitcoin’de şifrelerinizi kaybederseniz fonlarınızı da kaybedersiniz. Ancak gerekli güvenlik önlemlerini alırsanız, normalden daha dikkatli olursanız, normal saklama yöntemlerinin dışında da şifre bilgilerinizi çeşitli yedekler alarak saklarsanız problem çıkma olasılığını minimuma indirebilirsiniz.

Sonuçta Bitcoin ürününde merkezi finans sisteminde asla elde edemeyeceğiniz bir hizmet bir işlev elde ediyorsunuz. Bitcoin orta ve uzun vadede sizin çalışarak edindiğiniz değerleri koruyor. Ayrıca verimli bir tarla gibi, adeta erken dönemde bir teknoloji şirketine yatırım yapmış gibi tasarruf ettiğiniz ekonomik değeri inanılmaz oranlarda da büyütüyor.

Mayıs 2010’da ilk defa Bitcoin fiziki pazarda bir işlem için kullanıldı. 25 dolar değerinde 2 pizza için 10 bin Bitcoin ödeme yapıldı. Yani bir Bitcoin fiyatı 0,0025 dolardı. Oysa bugün Bitcoin 46.000 dolar civarında işlem görüyor. Yani 3-4 defa %60 ila 90 düşüş yaşamış olmasına rağmen bugün dolar karşısında değerini tam 18,4 milyon kat arttırmış durumda!

Bu kadar kuvvetli, tarihte görülmemiş bir değer saklama hizmeti aldığınızda bazı handikapları fazla önemsememek şahsen bana mantıklı geliyor. Bitcoin aynı zamanda yavaş, sokakta alışveriş yapabileceğiniz bir teknoloji de değil. Bunu dert etmediğim gibi şifre konusunu da kara kara düşünmüyorum. Buna göre tedbirlerimi almak en doğrusu gibi geliyor.

Klasik merkezi finans sistemi evet şifremi kaybedersem bana tekrar şifre sağlayabiliyor. Ancak benim asıl ihtiyacım olan çalışarak elde ettiğim ekonomik değeri korumak. Oysa klasik sistem bana sadece değerimi korumak konusunda bile yardımcı olamıyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Erkan Öz

Erkan Öz, Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimi almasının ardından İHA’da habercilik hayatına başladı. Daha sonra aralarında the Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, Al Jazeera ve DHA’nın da bulunduğu ulusal ve uluslararası yayın organlarında teknolojinin dünya ekonomisi üzerinde yaptığı etkileri inceleyen çalışmaları ile tanındı.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala