bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 61,197.40 1.77%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,366.09 2.14%
bnb
BNB (BNB) $ 548.64 2.09%
solana
Solana (SOL) $ 139.77 3.70%
xrp
XRP (XRP) $ 0.520048 0.60%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.350519 4.33%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.107397 4.61%

Binance Bağış Bilmecesi: PR mı, Gerçek mi?

binance charity bilmecesi pr mi gercek mi

Kahramanmaraş merkezli yıkıcı iki depremin ardından kripto para borsaları, art arda bağış ve yardım duyurusu yaptı. Dünyanın en büyük kripto para borsaları denilince başı çeken Binance, düzenlediği kampanyasıyla dikkat çekti. Borsa, hem 100 dolarlık BNB airdrop’u duyurdu hem de Binance Charity, bir bağış kampanyası başlattı. Ancak, kısa süre içinde bu kampanyaya ilişkin bazı kafa karışıklıkları oluştu. 

Karışıklıkların sebebine geçmeden önce şirketin başlattığı kampanyalara göz atalım. 

Yaşanan felaketten sonra ilk tweeti atan isimlerden biri Binance CEO’su Changpeng Zhao oldu. Çok kısa süre içinde Binance, deprem bölgesindeki kullanıcılara 100 dolarlık airdrop başlatacağını açıkladı. Kullanıcıların kimlik tespitinde, depremin önemli ölçüde etkili olduğu 10 ilde 6 Şubat’tan önce tamamlanan Adres Kanıtı (POA) esas alınacaktı. Borsa, POA sisteminin aksaklıklar yaratabileceğini ama adres tespiti için en uygun yöntem olduğunu ifade etmişti. Ayrıca Binance, toplam bağışın yaklaşık 5 milyon doları (94 milyon TL) bulabileceğini söyledi. 

Teoride ve büyük miktara bakıldığında bu, önemli bir destekti. Ancak, airdrop’u almak için kullanıcıların KYC süreçlerini tamamlamış olması gerekliliği hem de 100 dolarlık bir destek, şirketin eleştiri oklarının hedefi olmasına da neden oldu. Zor durumdaki depremzedelerden KYC’sini tamamlamamış olanlar ve deprem bölgesindeki internet erişimi sorunu nedeniyle tamamlayamayacak olanlar ne yazık ki bu desteği alamadı. 

Öte yandan airdrop için duyuruların 7 Şubat 17:33’te yapılıp, dağıtımın 23:59’da sona ermesi de eleştirilere neden oldu. Anlık olarak dağıtımı göremeyen depremzede kullanıcılar, 100 dolarlık airdrop’tan faydalanamadı.

Binance’in yanında şirketin yardım kolu Binance Charity de bir bağış kampanyası başlattı. Dünyanın farklı yerlerinde, zor durumda olan insanlar için kampanyalar düzenleyen kuruluş bu kez, ilk etapta Türkiye için hızla bir kampanya başlattı ve 5 milyon dolarlık bağış toplamaya başladığını duyurdu. Kullanıcılardan gelen bağışları toplayan Binance Charity, sonrasında bu 5 milyon doları, deprem bölgesine bağışlayacaktı. Ancak, toplam bağış miktarı 3 milyon dolara geldikten sonra bağış ekranında bir değişiklik oldu. Türkiye’deki depreme yardım için açılan bağış kampanyasının kapsamı genişletildi ve içine Suriye’nin de eklendiği “Emergency Earthquake Appeal” başlığına dönüştü. Bu dönüşümle birlikte 5 milyon dolarlık hedef, 999 bin 927 dolara indi. Yazının yazımı itibariyle toplanan bağış miktarı 55 bin 243 dolar yani 2.53 BTC. 

Hem KYC sürecini tamamlayamayan depremzedelerin 100 dolarlık airdrop’u alamaması hem de 5 milyon dolarlık bağış hedefinin 3 milyon dolarda kalıp, kampanyanın değiştirilmesi ve miktarın düşürülmesi soru işaretlerini beraberinde getirdi.

Bu karışıklıklar Türkiye kripto para ekosisteminde şirketin eleştiri almasına neden oldu. Yaşanan bu değişikliğin sebebini biz de Binance Türkiye’ye sorduk ancak kendilerinden ne yazık ki net bir yanıt henüz alamadık. 

Yapılan dağıtımların BSC ağında yapılması beklenirdi ancak onun yerine uygulamadan takip edilemeyecek şekilde dağıtım yapıldığı düşünülebilir. 

Binance Charity’nin cüzdan hareketlerine baktığımızda “0xd7facd7a4beb30b0f876f4cd3954d6b2b192622b04a13c73a6ffaf079c09be5b” adresinden 7 Şubat günü Binance Charity’nin cüzdanına 3 milyon dolar transfer edildiğini görüyoruz. 

İlgili transferin linki: https://bscscan.com/tx/0xd7facd7a4beb30b0f876f4cd3954d6b2b192622b04a13c73a6ffaf079c09be5b 

Binance Charity’nin cüzdan adresi: https://bscscan.com/tx/0xf9b248da1ab53f7c01f2cfba0c01a0e34c5a64190f75b76146dd24c2c794386f 

7 Şubat’ın ilerleyen saatlerinde ise Binance Charity’nin cüzdanından yukarıdaki adrese 3 milyon dolar geri gönderiliyor. Transferin gerçekleştiği cüzdandaki paranın güncel miktarı ise 2.87 milyon dolar.

image

Daha dikkat çekici nokta ise en baştaki anonim cüzdana, 3 milyon doların Binance borsa cüzdanından gönderilmiş olması.

Yolculuk ise şöyle gerçekleşiyor:

1- Binance borsasından, anonim bir cüzdana yaklaşık 3 milyon dolar aktarılıyor

1

2- Bu miktar anonim cüzdandan, Charity cüzdanına transfer ediliyor,

2

3- 3 milyon dolar Charity cüzdanından anonim cüzdana geri aktarılıyor,

3

4- 3 milyon doları tutan anonim cüzdan, 162 bin doları başka anonim cüzdana yolluyor,

4

5- 162 bin dolar anonim cüzdandan başka anonim cüzdana aktarılıyor,

5

6- Anonim cüzdan, 162 bin doları borsaya gönderiyor (1.’de her şeyin başlangıcındaki borsa cüzdanına)

6

Binance Charity’nin mevcut cüzdanlarındaki miktarlar ise aşağıdaki gibi:

binance charity bilmecesi pr mi gercek mi 2
binance charity bilmecesi pr mi gercek mi 3
binance charity bilmecesi pr mi gercek mi 4

Kripto para ekosistemi şeffaflık üzerine kurulu ve her adım kolayca takip edilebiliyor. Ekosistemdeki diğer borsalar buna dikkat ederek adım atarken Binance’in kapalı sistemle devam etmesi oldukça dikkat çekici.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Hazal Orta

Hazal, 1990 yılında, ailenin tek çocuğu olarak, İstanbul’un Fatih ilçesinde doğdu. Hayatının ilk 18 yılını İstanbul’da geçirdikten sonra üniversitede Turizm ve Otel İşletmeciliği okumak için Isparta’nın yolunu tuttu. Eğitim hayatı boyunca yalnızca stajlarda turizm sektörüyle ilgilendi. Üniversite eğitiminin ilk yıllarında Work&Travel programıyla Amerika Birleşik Devletleri’nde üç aylık bir turizm deneyimi elde etti ve bu kariyerini, burada noktaladı. Eğitimi boyunca hiçbir gün bile turizmde bir kariyer hedeflemediği için okul biter bitmez kendine yeni bir çıkış aradı. Yazmaya ve yazılı basını takip etmeye olan ilgisiyle birlikte de kendini bilgisayar başında haber yazmaya çalışırken buldu. Editörlük kariyerine 2012 yılında, otomobil haberleri yazmaya çabalayarak başlayan Hazal, kariyerinin ilk yıllarında hem haberciliğin hem de dijital yayıncılığın dinamiklerini öğrenmeye başladı. SEO kelimesiyle tanışması da bu yıllara dayanıyor. Yaklaşık 6 yıl boyunca yerli ve yabancı basını yakından takip ederek en doğru bilgiyi, hızlı ve sade bir şekilde okurlarla buluşturmanın ne kadar önemli olduğunu öğrendi. 6 yıllık bu otomotiv haberleri geçmişinin ardından ise soluğu teknoloji basınında aldı. Teknoloji basınındaki kariyerine Yazı İşleri Müdürü olarak başlayan Hazal, içerik üretiminin yanında yönetimi konusunda da önemli deneyimler elde etti. Bu süreçte hem teknoloji hem de otomotiv basınındaki bazı dergilerde de Yazı İşleri Müdürü ve Editör olarak görev alarak, basılı yayınlara dair de tecrübeler edindi. Farklı ekiplerle ve farklı sektörlerde çalışmanın çok yönlülüğe önemli katkılar sağladığını düşünen Hazal, yeni dönemde ise uzun suredir heyecan duyduğu blockchain teknolojisine daha fazla ilgi göstermeye başladı ve kariyerine de, teknolojiyle olan dirsek temasını kesmeden, bu doğrultuda devam etmeye karar verdi. Teknolojinin kanatları altındaki blockchain, NFT ve kripto para terimlerine aşina olan Hazal’ın yolu da böylelikle Kriptomeda ile kesişmiş oldu. BTCHaber.com'da Yönetici Editör görevini üstlenen Hazal, yazmaya bu çatı altında devam ediyor. Boş zamanlarında farklı alanlarda okumalar yapan Hazal, iyi yazmanın çok okumaktan geçtiğine inanıyor. Bilgisayar başından kalktığında ise soluğu dijital içerik platformlarında alıyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala