bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,009.15 3.19%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,057.33 2.03%
bnb
BNB (BNB) $ 558.11 2.76%
solana
Solana (SOL) $ 142.54 4.96%
xrp
XRP (XRP) $ 0.507885 4.37%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.477554 7.44%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.155592 6.21%

Bilanço ve Gelir Tablosu Ne Demektir?

bilanco ve gelir tablosu ne demektirasdd

İşletmenin finansal tablolarının en önemlileri olarak kabul gören bilanço ve gelir tablosunun yapısını bilmeden finansal yönetim mümkün değildir. Bu iki temel tablo da işletmenin bir tür röntgenidir. 

Bilanço

Bilanço, işletmenin kaynaklarının ve varlıklarının neler olduğunu içeren; borçluluk, likidite oranlarının hesaplanabildiği temel bir finansal tablodur. Aşağıdaki tabloda bilançonun en çok kullanılan kalemlerinin bulunduğu sadeleştirilmiş bir yapıya yer verilmiştir. 

bilanco ve gelir tablosu ne demektiras
  • Bilançoda Varlıklar: İşletmenin likit ve likit olmayan tüm varlıklarını içeren hesaptır. 
  • Dönen Varlıklar: İşletmenin likit varlıklarının bulunduğu kısımdır. Kasadaki para, bankalardaki vadeli ve vadesiz hesaplar, stoklar, alacaklar bu hesaba dahildir. 
  • Duran Varlıklar: İşletmenin likit olmayan varlıklarıdır. Genellikle işletmelerdeki bilgisayarlar, taşıtlar ve taşınmazlar bu grupta gösterilir. Şerefiye ve haklar gibi maddi olmayan duran varlıklar da bu hesapta işlenir. 
  • Bilançoda Kaynaklar: İşletmenin sahip olduğu toplam kaynakların borç ile mi sermaye ile mi sağlandığı bu hesaplar ile anlaşılır. 
  • Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar: 1 yıla kadar ödenmesi gereken mali ve ticari borçları içerir. 
  • Uzun Vadeli Yabancı Kaynaklar: 1 yıldan daha uzun dönemde ödenmesi gereken mali ve ticari borçları içerir. 
  • Öz kaynaklar: İşletme kurucularının sermayelerini, işletme karını ve yedeklerini içeren hesaptır. 

Gelir Tablosu

Gelir tablosu ise satış ve gider kalemlerinin yer aldığı, faaliyet, karlılık oranlarının hesaplanabildiği temel bir finansal tablodur. Aşağıda gelir tablosunun en çok kullanılan kalemlerinin bulunduğu sadeleştirilmiş bir yapıya yer verilmiştir. 

bilanco ve gelir tablosu ne demektirasd

Brüt satışlar, halk dilinde ciro diye kullanılan henüz içerisinden hiçbir gider ve maliyetin indirilmediği kalemdir. Satış iadeleri ve yapılan indirimlerden sonra satışların maliyetinin çıkarılması ile brüt satış karı elde edilir. İşletmenin satış yapmak için yaptığı giderler ve finansman giderleri ile verginin ödenmesinden sonra işletmenin net karına ulaşılır. 

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Aysel Gündoğdu

Doç. Dr. Aysel GÜNDOĞDU, 1985 yılında doğdu. İlköğretim ve liseyi İzmir’de bitirdi. 2007 yılında Marmara Üniversitesi Sermaye Piyasası Bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Öğrenciliği esnasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda staj yaptı. 2007–2010 yılları arasında finans sektöründe analist olarak çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala