bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 69,731.68 1.04%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,528.12 2.36%
bnb
BNB (BNB) $ 585.58 0.78%
solana
Solana (SOL) $ 183.81 3.33%
xrp
XRP (XRP) $ 0.611633 2.95%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.642948 2.75%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.196474 4.30%

Paylaş

BES mi, Yatırım Fonu mu?

bes mi yatirim fonu mu

Menkul kıymet yatırım fonları ile bireysel emeklilik yatırım fonları, yapı olarak aynı paydalarda olsa da ortalama yatırım vadeleri, yatırım amaçları ve kesintileri itibari ile farklılık gösteren sermaye piyasası aracılarıdır. En önemlisi, bu iki yatırım fonu türünün uzun vadede getirileri farklıdır. Bu durumun temel nedeni, bireysel emeklilik yatırım fonlarının menkul kıymet yatırım fonlarına göre daha uzun vadeli yatırıma elverişli olmasıdır. Düzenli ödemeler ile beslenen bireysel emeklilik sistemi, emekli olma amacına yönelik olan yatırım fonu türünü içerir. Oysa menkul kıymet yatırım fonları, daha kısa vadeli yatırım türüdür.

Bireysel emeklilik sisteminde fonların daha uzun vadeli yatırıma yönelik olmasının diğer bir nedeni ise sistemin hukuki alt yapısının katılımcıyı sistemde emekli olana kadar kalması yönünde düzenlenmiş olmasıdır. Bireysel emeklilik sistemi, paranın likiditesinden uzun süre vazgeçmeyi gerektirir. Eğer katılımcı, emekli olmadan sistemden ayrılırsa avantaj sağlayacağı vergi konusunda karlı değil zararlı çıkacaktır. Bu nedenle, bireysel emeklilik sistemi, uzun vadeli yatırımı düşünen ve emekli olma amacı ile yatırım yapan yatırımcılar için birçok avantaj sunmaktadır.

Bireysel emeklilik sisteminde uzun vadede hisse senetlerine yatırım  menkul  kıymet  yatırım fonlarına yatırımdan daha çok getiri sağlamaktadır. Bunun nedeni, düzenli ödeme  ile işleyen bireysel emeklilik sisteminde her ay ya da her dönem mevcut hisse fon fiyatından alım yapılmaktadır. Piyasanın düşüşe geçtiği ortamlarda önceki aylara göre daha düşük fiyattan alım yapılmaktadır. Ancak, dikkat edilmesi gereken nokta, düşük fiyat ile daha fazla fon payı satın alındığıdır. Fon birikimlerinde esas olan nokta ise fon paylarının sayısıdır. Fon payı sayısı  ne  kadar çok olursa fonun birim sayısı arttığında fon payı başına o kadar fazla getiri sağlanmaktadır. Bu nedenle, yatırımcının uzun vadeli yatırım yapması durumunda piyasa düşüşe geçtiğinde düşük maliyet avantajından, piyasa yükselişe geçtiğinde ise yüksek getiriden faydalanılmaktadır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Aysel Gündoğdu

Doç. Dr. Aysel GÜNDOĞDU, 1985 yılında doğdu. İlköğretim ve liseyi İzmir’de bitirdi. 2007 yılında Marmara Üniversitesi Sermaye Piyasası Bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Öğrenciliği esnasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda staj yaptı. 2007–2010 yılları arasında finans sektöründe analist olarak çalıştı. 2010 yılında Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Sermaye Piyasası ve Borsa Bölümünde yüksek lisans eğitimini tamamlayan Gündoğdu, ardından aynı Enstitüden Bankacılık Anabilim Dalında doktor unvanını aldı. 2018 yılında finans alanında doçentliğini alan Gündoğdu, halen bir üniversitede öğretim üyesi olarak çalışmalarına devam ediyor. Gündoğdu’nun bankacılık ve finans alanında yayımlanmış 17 kitabı, 100’ü aşkın uluslararası ve ulusal makale ve bildirisi mevcuttur. Aynı zamanda Banka ve Sermaye Piyasası Araştırmaları Dergisi’nin editörü olan Gündoğdu’nun çalışma alanı finans, yatırım ve davranışsal ekonomidir. Finansal teknoloji ve finansal hizmetler alanındaki şirketlere danışmanlık hizmeti veren Gündoğdu, kurumsal şirketlere eğitim, seminer ve danışmanlık hizmeti de sunmaktadır.
http://www.finansoloji.com





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala