bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 59,597.97 3.98%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,003.10 2.79%
bnb
BNB (BNB) $ 564.86 3.05%
solana
Solana (SOL) $ 140.24 8.24%
xrp
XRP (XRP) $ 0.521033 1.86%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.458041 3.15%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.133963 6.87%

APY ve APR’nin Farkları Nedir?

maxresdefault 1

Merkezi olmayan finans (DeFi) ürünlerine bakarken kulağa benzer görünen bu iki terimi, yani APY ve APR’yi muhtemelen görmüşsünüzdür.

APY veya yıllık getiri oranı, üç aylık, aylık, haftalık veya günlük bileşik faizi içerirken; APR veya yıllık yüzde oranı ise içermez. Bu basit ayrım, belirli bir süre boyunca getiri hesaplamalarında önemli bir fark yaratabilir. Bu nedenle, bu iki ölçümün nasıl hesaplandığını ve dijital fonlarınızdan kazanabileceğiniz getiriler için bunun ne anlama geldiğini anlamak önemlidir.

APR ve APY

APR ve APY, kişisel finans için temel oranlardır. Nispeten daha basit terim olan yıllık yüzde oranı (APR) ile başlayalım. APR, bir yıl boyunca bir borç verenin parasından kazandığı ve bir borç alanın da bir yıl boyunca onu kullanmak için ödediği faiz oranıdır.

Örneğin, %20 faiz oranı olan bir banka mevduat hesabına 10.000 dolar yatırırsanız, bir yıl sonra 2.000 dolar faiz alırsınız. Faiziniz, anapara tutarı (10.000 dolar) ile APR’nin (%20) çarpılmasıyla hesaplanır. Yani, bir yıl sonra toplam 12.000 dolarınız olur. İki yıl sonra, sermayeniz 14.000 dolar olacaktır. Üç yıl sonra 16.000 dolarınız olacak ve bu böyle devam edecektir.

Yıllık getiri oranına (APY) girmeden önce, bileşik faizin ne olduğunu anlamamız gerek. Basitçe açıklamak gerekirse, önceki faiz üzerinden faiz kazanmak demektir. Yukarıdaki örnekte, finans kurumu hesabınıza aylık olarak faiz ödüyorsa, bakiyeniz yılın on iki ayında da farklı görünecektir.

12. ayın sonunda 12.000 dolar almak yerine, her ay bir miktar faiz alırsınız. Bu faiz, mevduatınızın anapara tutarına eklenir ve faiz kazandığınız tutar aylar geçtikçe artar. Her ay, faiz getiren daha fazla paranız olur. Bu kelebek etkisine “bileşme” denir.

Diyelim ki faizi aylık olarak ödeyecek ve %20 yıllık faiz oranı olan bir banka hesabına 10.000 dolar yatırdınız. Karmaşık matematiğe girmeden söyleyelim, bir yılın sonunda 12.429 dolarınız olacak. Bu sayede, yalnızca bileşik faizin etkisiyle 429 dolar daha fazla kazanacağınız anlamına gelir. Peki, APR oranı yine %20 olsaydı ama faiz günlük olarak bileşseydi elinize ne kadar para geçerdi? Bu durumda, 12.452 dolarınız olurdu. 

Bileşmenin gücü, süre arttıkça daha da etkileyici bir hale gelir. Üç yıl sonra, günlük bileşik faiz oranıyla aynı %20’lik APR ürünüyle 19.309 dolara sahip olursunuz. Bu, bileşik içermeyen aynı %20 APR ürününe kıyasla 3.309 dolar daha fazla faiz demektir.

AMIL 1102 APY vs APR web

Basitçe, seçeneklerinize bileşik faizi dahil ederek, çok daha fazla gelir kazanırsınız. Faizin bileşme sıklığına göre değiştiğine de dikkat etmelisiniz. Bileşik daha sık olduğunda daha fazla kazanırsınız. Günlük bileşme, size aylık bileşmeden daha fazla gelir kazandıracaktır.

Bir finansal ürün bileşik faiz sunduğunda, ne kadar kazanabileceğinizi nasıl hesaplarsınız? İşte burada yıllık getiri oranı (APY) devreye giriyor. Bileşme sıklığına bağlı olarak APR’yi APY’ye dönüştürmek için bir formül kullanabilirsiniz. Aylık bileşik faizle %20’lik bir APR, APY’de %21,94’e eşittir. Günlük bileşikleştirmeyle, %22,13 APY’ye eşit olur. Bu APY rakamları, bileşik faiz dahil edildikten sonra kazandığınız yıllık faiz getirilerini temsil eder.

Özetle, APR (yıllık yüzde oranı) daha basit ve daha statik bir ölçüdür. Her zaman sabit bir yıllık oran olarak belirtilir. Ancak APY (yıllık getiri oranı), faiz üzerinden kazanılan faizi, yani bileşik faizi temsil eder. Bileşme sıklığına göre değişir.

Kapanış

APR ve APY başlangıçta kafa karıştırıcı görünebilir, ancak yıllık getiri oranının (APY) bileşik faiz içeren daha karmaşık bir metrik olduğunu hatırlayarak birbirinden ayırmak kolaydır. Faiz üzerinden faiz kazanmanın etkisi nedeniyle, faiz yılda bir defadan daha sık bileştiğinde APY her zaman daha yüksek bir sayı olacaktır. Sonuç olarak, kazanacağınız faizi hesaplarken her zaman hangi orana baktığınızı kontrol etmeniz gerekir.

Sorumluluk Reddi ve Risk Uyarısı: Bu içerik, size herhangi bir beyan veya garanti verilmeksizin yalnızca genel bilgi sunma ve eğitim amacıyla “olduğu gibi” sunulmaktadır. Bu içerik finansal bir tavsiye olarak yorumlanmamalıdır ve belirli bir hizmet veya ürünün satın alınmasını önerme amacı taşımamaktadır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sinancan Öztürk

Sinancan Öztürk, 19 Nisan 2001 tarihinde İstanbul’da doğdu. Küçüklüğünde her kitabı ayrı bir evren olarak gören Sinancan, bir gün kendi evrenlerini yaratmaya karar verdi ve zihninde dolup taşan karakterleri sayfalara dökmeye başladı. Çizgi romanlara fazlasıyla sevgi gösterdi ve geceleri kozmoloji belgeselleri izlemekten büyük keyif duydu.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala