bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 68,317.30 1.84%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,604.95 0.78%
bnb
BNB (BNB) $ 570.55 0.58%
solana
Solana (SOL) $ 206.46 7.50%
xrp
XRP (XRP) $ 0.613564 0.26%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.686013 1.13%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.148239 0.49%

Paylaş

ABD’nin Bitmeyen ETF Korkusu

btc etf vCC6 cover

ABD Yönetimi uzun süredir spot bir borsa yatırım fonu yani ETF çıkarılmasına direniyor. Böyle bir ürün spot olarak piyasadan gerçekten Bitcoin satın alıp talebi dolayısıyla da fiyatları arttırabilir. Ayrıca ETF klasik borsada işlem göreceği için bu platformun işleyişine alışkın milyonlarca yeni yatırımcıyı ve büyük bir sermayeyi de kripto varlıklara çekebilir.

Şimdiye kadar sayısız spot ETF başvurusunu reddeden Amerikan makamları, son olarak Grayscale Fonu’nun spot bir Bitcoin ETF’ine dönüştürülmesi talebini de geri çevirdi. Oysa 2017 sonunda elinde Bitcoin olmayan yatırımcıların bile açığa Bitcoin satmalarını mümkün kılan Bitcoin türev işlemlerini jet hızıyla çıkarmışlardı. Geçtiğimiz yıl ise spot değil ama türev işlemlere dayanan, yani gerçekten Bitcoin almayan, Bitcoin ETF’i kurulmasına onay verdiler. Ve geçen hafta yine kolay bir şekilde Bitcoin fiyatının düşmesine oynayacak yine bir türev short ETF’i hiç gecikmeden kabul ettiler. İşin içinde türev ya da açığa Bitcoin satışı vs varsa ABD kurulu düzeni hemen onayı basıyor.

Amerikalılara neden spot ETF’e onay vermedikleri sorulduğunda Bitcoin fiyatının aşırı dalgalı olmasını vs bahane olarak öne sürüyorlar. Ancak piyasanın talebi her geçen gün ABD etrafında oluşan ve giderek de daralan bir çembere dönüşüyor.

İsviçre ilk spot Bitcoin yatırımı yapan ETF’ini 2019 yılında piyasaya sundu. İsviçrelilerin borsada alışık oldukları yöntem ile satın aldıkları Bitcoin miktarı bu araç sayesinde bir dönem 500 milyon dolara kadar ulaştı. Kanada ise ilk spot Bitcoin ETF’ini 2021 başında çıkardı. Bu ETF’in satın aldığı Bitcoin miktarı bir ara 1,5 milyar $’a kadar tırmandı. Diğer spot ETF’ler ile birlikte yatırım miktarı 2,5 milyar doları aştı. Avustralya ise Mayıs 2022’de piyasadan gerçekten Bitcoin alan ETF’lere onay verdi.

Son olarak tam da ABD’nin Grayscale başvurusunu reddettiği gün Avrupa Birliği ilk spot Bitcoin ETF’ini Hollanda’da devreye sokacağını açıkladı. Jacobi Asset Management tarafından Euronext Amsterdam Borsası’nda yatırımcılara Temmuz ayında sunulacak bu ETF, piyasadan gerçek Bitcoin satın alıyor. Ayrıca ETF’in satın aldığı Bitcoin’leri başka yerlere borç vermesi ya da teminat vs olarak kullanması da yasak.

ABD içinde merkez bankası etrafında kümelenmiş bir grup, itiraf edemese de Bitcoini Dolara karşı bir rakip olarak görüyor. Bu nedenle Bitcoini destekleyecek spot ETF gibi hamlelerden uzak duruyorlar. Short, türev vs Bitcoin aleyhinde bir şey görürlerse de hemen onayı basıyorlar. Ancak korkunun ecele faydası yok.

Ne yaparlarsa yapsınlar uzun vadede Amerikan Doları rezerv pozisyonunda sürekli gerileme yaşayacak. Onun bıraktığı boşluğa oturan varlıkların başında da Bitcoin gelecek. ABD çok yakında müşterileri başka borsalara kaptırmamak için mecburen spot Bitcoin ETF’ine de onay verecek. Eh, düşüş sezonunda onay verseler Bitcoin bundan daha az faydalanırdı. O zaman yükseliş sezonunda onay vermek zorunda kalsınlar da, roketleri gözyaşlarıyla seyretsinler…

btchaber bh logo

Erkan Öz

Erkan Öz, Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimi almasının ardından İHA’da habercilik hayatına başladı. Daha sonra aralarında the Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, Al Jazeera ve DHA’nın da bulunduğu ulusal ve uluslararası yayın organlarında teknolojinin dünya ekonomisi üzerinde yaptığı etkileri inceleyen çalışmaları ile tanındı. Öz, 2013 ve 2014’te 2020 Yeni Ekonomi ve Büyük Finansal Tufan isimli iki adet de kitap kaleme aldı. Erkan Öz kitaplarında dünya para sisteminin büyük bir değişime uğrayacağını ve başta Bitcoin olmak üzere kripto paraların yeni küresel para düzeninde çok önemli bir yer edineceğini vurguladı.
https://www.btchaber.com/

Yanıt verin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala