Stop-Limit Nedir? Hangi Durumlarda Nasıl Kullanılır?

Güncelleme Zamanı: 9 Mayıs 2022

Okuma süresi: 6 dk

Kripto para piyasası son derece hareketli olması ile bilinir ve fiyatlardaki dalgalanmalar da hareketliliğin göstergesi olarak gösterilir. Bu durumda zararlarınızı sınırlandırmak son derece zor bir süreç olabilir. Biz de sizlere tetikleme fiyatı nedir, limit emri nedir, stop emri nedir, stop limit alış ve stop limit satış nedir sorularını cevaplayacağız.

Tetikleme Fiyatı Nedir?

Tetikleme fiyatı, bir yatırımcının alış veya satış emri girdiği zaman seçtikleri alış veya satış fiyatlarına eriştiği zaman emri getirilmesi istenen fiyattır. Piyasalarda tetikleme fiyatı üzerinden verilen alım veya satım emirleri, emir defterine ilk olarak yazılır ve herhangi bir emirle eşleşmeden kuyrukta bekler. Eğer verdiğiniz fiyat emrine erişim olursa, defterde bekleyen emirler o seviyede anında gerçekleşmiş olur.

kripto paralar

Tetikleme fiyatları, alış emri verildiği zaman verdiğiniz alış emrinin altında olması veya ona eşit olması durumunda gerçekleşir. Satış fiyatlarında, herhangi bir coin’deki fiyatın altına veya o seviyede emir vermeniz durumunda gerçekleşir. Yani alış veya satışta verdiğiniz emir seviyesine ne kadar yakın olduğunun önemi vardır. Emirler gerçekleşmediği zaman da, verdiğiniz emirler borsadaki kuyrukta daima bekler. Kripto para borsalarındaki emirler ile borsalardaki emirler arasındaki tek fark, kripto para borsaları daima aktif olarak çalıştığı için her gün emirleri girmeniz gerekmez. Ama normal borsalarda emirler günün sonunda iptal olur ve sonraki gün yeniden girmeniz gerekir. 

Stop Emri Nedir?

Stop limit olarak da geçen stop emri, alış satış gerçekleştireceğiniz işlem çiftlerinde, tetikleme fiyatı ve kullanılacak miktarları belirlediğiniz bir stop emir türüdür. Sizin seçtiğiniz alım veya satım tetikleme seviyesine ulaştığı zaman, işleminiz verdiğiniz emir seviyesindeki en iyi fiyat üzerinden gerçekleşir. 

Alış İçin Stop-Limit Kullanımı Nasıldır?

Stop-limit satın alma emirleri, yatırımcıların kabul edilebilir maksimum hisse başına fiyatı belirledikten sonra ödedikleri fiyatı kontrol etmelerine yardımcı olabilir. Fiyat, stop fiyatına yükselirse bu durum bir satın alma emrini tetikleyecektir.

Alış için stop limit seviyesi belirlemek için iki farklı fiyat bilgisinin sağlanması gerekiyor. Bunlardan alma stop-limit emri iki fiyat içerir: Satın alım emrini tetikleyen stop fiyatı ve hisse başına ödeyeceğiniz maksimum fiyatı gösteren limit fiyatı.

Bir stop-limit satın alma emri vererek, piyasa yapıcıya, işlem fiyatı sizin stop fiyatınıza ulaşırsa veya onu geçerse satın alması emrini veriyorsunuz, ancak yalnızca hisse başına belirli bir miktar veya daha azını ödeyebiliyorsanız.

Stop Piyasa Alış Nedir?

Stop emir nedir sorusunu cevabından sonra, stop piyasa alışını sizlere cevaplayalım. Stop piyasa alışı, herhangi bir kripto para için alış emri verirken alacağınız coin’in, emrinizin tetikleneceği seviyenin ve o seviyeden kaç birim almak istediğinizi gireceğiniz bir emir türüdür. Stop piyasa alış emirlerinde sadece en iyi satış fiyatı altındaki emirleri giremezsiniz. Onun dışında istediğiniz her seviyeden emirleri girebilirsiniz.

kripto para borsalarinin islem hacmi haziran ayinda 56 dusus gosterdi

Bunu örneklendirecek olursak, siz eğer Ethereum (ETH) fiyatı 10.000 TL iken 10.000 TL ve altında emir verdiğiniz takdirde emriniz yansımaz. Onun yerine, vereceğiniz emrin 10.000 TL’nin üstünde olması gerekir. Eğer verdiğiniz emir 12.000 TL ise, emriniz 12.000 TL’ye geldiği zaman tetiklenir. Onun dışında emrinizin gerçekleşmesini beklemeniz gerekir. 

Stop Piyasa Satış Nedir?

Stop piyasa satış emri, bir yatırımcının kripto para satacağı zaman ne kadar kripto para ve hangi fiyata satacağını girdiği emir türüdür. Bu emir türünü girmek için, en iyi alış fiyatı üzerinden fiyat girilemez. Ondan daha yüksek seviyelere girmeniz gerekir. Bu konuda örnek verecek olursanız, Ethereum’un şu anki fiyatı 10.000 TL. Eğer siz 10.000 TL iken 10.000 TL ve üzeri emir verdiğiniz zaman emriniz yansımaz. Ama Ethereum’un en iyi alış fiyatı 10.000 TL ve belirlediğiniz tetikleme fiyatı 40.000 TL olduğu zaman emir girişi verçekleşir ve hesabınıza Ethereum transferi yapılır. 

Stop Limit Emri Nedir?

Stop limit emri, alış şatış gerçekleştirmek istediğiniz işlem çiftinde, belli bir miktar kripto para alımı veya satımı gerçekleştirmek istediğiniz kripto para miktarını belirlemek için kullanılır ve 3 farklı türü vardır.

  • Limit Fiyatı ile Stop Alış Tetikleme Fiyatının Altında
  • Limit Fiyatı ile Stop Alış Tetikleme Fiyatının Üstünde
  • Limit Fiyatı ile Stop Satış Tetikleme Fiyatının Altında
  1. Stop limit kullanılarak gerçekleştirilen alış işlemlerinde en iyi satış fiyatının olduğu bölgede belirlenemez.

2. Stop limit kullanılarak gerçekleştirilen satış işlemlerinde en iyi alış fiyatının olduğu bölgede belirlenemez.

Stop Limit Satış Emri Örneği

Anlık Binance Coin (BNB) fiyatı 1.000 TL ve hesabınızda 5 BNB var. Analizleriniz size BNB’nin fiyatının 400 TL’nin altına düşerse daha da düşeceğine karar verdiniz. Siz de bu aşamada kendinizi korumak için stop limit kullanarak satış emri verebilirsiniz. Böylece kendi paranızı korumuş olursunuz. Stop limit emri girdiğiniz zaman, vermiş olduğunuz satış emri belli bir seviyeye düştüğü zaman tüm kripto paralarınız satılmış olur. Stop limit üzerinden gerçekleştirilen satışlar, yatırımcıların kendi ana paralarını korumaları için etkili bir yöntemdir. 

Verilen Emrin Altında Gerçekleşen Stop Limit Satış Emri

Satmak istediğiniz kripto paranın fiyatını girdikten sonra, ana paranızı korumak için verdiğiniz stop satış emrinde, kararlaştırdığınız fiyata ulaştığı anda satış işleminiz gerçekleşir. 

binance destekli kripto para borsasi tokocrypto halka acilmayi planliyor

Örnek verecek olursak, diyelim ki 100 TL değerinde 15 adet Chainlink (LINK) var. Ana paranızı korumak için LINK fiyatı 95 TL’ye düştüğü zaman stop emrinin çalıştırılması için emir koydunuz. Bu fiyat seviyesinden gerçekleşmesi için alıcılarla satıcıların birlikte olmaları gerekir ve LINK’in ilk olarak 95 TL’ye düşmesi gerekir. Fiyattaki düşüş gerçekleştiği zaman da verdiğiniz emir, deftere yazılır. 

Bu kısımda önemli olan, emirlerin gerçekleşme konusunda herhangi bir garanti yoktur.

Vermiş Olduğunuz Fiyatın Üstünde Gerçekleştirilen Stop Satış Emri

Bu tür emirde, stop satış, verdiğiniz fiyatın üstünde olması gerekir ve gerçekleşme koşulu, verdiğiniz fiyata erişme durumunda geçerlidir. Bu alanda örnek verecek olursak, diyelim ki Binance Coin’in fiyatı 1.000 TL ve verdiğiniz emir de 1.050 TL. Verdiğiniz stop satış emri, verdiğiniz fiyatla aynı seviyeye veya üstüne çıktığı zaman gerçekleşir.

Kripto Paralarda Stop-Limit Ne İşe Yarar?

Kripto para piyasasındaki varlıklar 7 gün 24 saat boyunca aktif olarak işlem görür ve kripto para birimleri oldukça volatildir. Bu noktada stop-limit emirleri kripto para yatırımcıları ve kullanıcıları için hayati bir öneme sahiptir.

Kripto paralarda stop limit uygulaması, birçok yatırımcının hareketli piyasalarda ana paralarını korumaları için etkin bir yöntemdir. Eğer birçok yatırımcı aldıkları kripto paraların değerinin düşeceğine inanırlarsa, stop emir koyarak ana paralarını rahatlıkla koruyup diğer işlemlere kayabilirler.