bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,647.05 1.96%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,140.06 1.48%
bnb
BNB (BNB) $ 609.41 1.69%
solana
Solana (SOL) $ 146.16 4.62%
xrp
XRP (XRP) $ 0.52255 0.97%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.47046 1.83%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150344 2.56%

Vitalik Buterin’in Yatırım Yaptığı Kripto Para Projeleri

vitalik buterin yatirimlari

Bu yazımda kripto para sektörünün en önde gelen isimlerinden Vitalik Buterin’in kripto para yatırımlarına yakından bakacağız.

Vitalik Buterin, piyasa değerine göre en popüler ikinci kripto para birimi Ethereum’un kurucusu ve fikir babasıdır. Kripto para ve blockchain teknolojilerine yönelik yenilikçi fikirleri ve liderliği nedeniyle sektör üzerinde büyük bir etkiye sahip.

Ethereum gibi devrim yaratan bir proje geliştiren Vitalik Buterin’den sıradan projelere yatırım yapmasını beklemiyorum. Zira Vitalik Buterin’in ana hedefi yatırım yapıp kâr elde etmekten ziyade Ethereum ekosisteminde yıkıcı teknolojilerin geliştirilmesine destek olmak. Bu nedenle Vitalik’in yatırım yaptığı projelerde de bu vizyonla hareket ettiği gerçeğini göz önünde bulundurarak gelecekte patlama yaşaması olası kripto para projelerine yakından bakacağız.

Vitalik Buterin’in 2017-2023 yılları arasında 6 farklı projeye yatırım yaptığı göze çarpıyor. Bu projeler şu şekilde:

1- TenX (PAY)

TenX, kripto paraların günlük hayatta kullanımını kolaylaştıracak ürünler geliştiren bir şirket. Özellikle güvenlik özelliğiyle göze çarpan TenX, fonların sahipliğini kullanıcılarına veriyor. Ödeme platformunu ve cüzdanı kurduktan sonra, günlük hayattaki ürün ve hizmetlerle etkileşime geçmeye başlayabilirsiniz. TenX bu hizmetler için Comit Network’ü kullanıyor.

TenX, sıfır maliyetli ödeme işlemleri gerçekleştirilmesine olanak sağlamak amacıyla Commit Network üzerinde geliştirilmiştir. Comit Network, kriptografik olarak güvenliği en üst düzeyde tutarken farklı blockchain’lerde anlık işlemlere olanak sağlıyor.

TenX, 23 Nisan 2017’de aralarında Vitalik Buterin‘in de yer aldığı yatırımcılardan 1 milyon dolar topladı.

Proje, blockchain hizmetleri kategorisinde faaliyet gösteriyor.

2- Nuco

Nuco, 2016 yılında Kanada’da kurulan kurumsal ölçekte blockchain altyapıları geliştiren bir girişim. Nuco blockchain teknolojisini kullanarak farklı sektörlerin yapısını, sürecini ve iş modellerini yeniden kurgulamayı hedefliyor. Nuco, kurumsal yazılımın geleceğini güçlendirmek için hazır altyapı sistemleri geliştiriyor.

Nuco, 10 Ekim 2017’de aralarında Vitalik Buterin‘in de yer aldığı yatırımcılardan 21.589.000 dolar topladı.

Nuco, blockchain altyapıları kategorisinde faaliyet gösteriyor.

3- StarkNet (STRK)

Şu anda Ethereum ağındaki en popüler katman-2 ölçeklendirme çözümlerinden biri olan StarkNet, en güvenli ve en ölçeklenebilir kriptografik kanıt sistemi olan STARK’ı kullanarak Ethereum’un birleştirilebilirliğinden ve güvenliğinden ödün vermeden herhangi bir dApp’in işlemler için ölçeklenebilirliği arttırıyor. StarkNet Sözleşmeleri ve StarkNet İşletim Sistemi Cairo dilinde yazılmıştır

StarkNet’in 10 Mayıs 2018’de duyurduğu ve Vitalik Buterin‘in de katıldığı tohum yatırım turunda 6 milyon dolar toplandı. Bununla birlikte StarkNet’in 7 farklı yatırım turunda 282,5 milyon doları aşkın fon topladığı göze çarpıyor. Bu anlamda da StarkNet son dönemin en gözde projelerinden biri. StarkNet, son olarak 25 Mayıs 2022’deki Seri D yatırım turunda 8 milyar dolar değerlemeyle 100 milyon dolar toplamıştı.

StarkNet, blockchain altyapıları kategorisinde faaliyet gösteriyor.

4- Aztec

Aztec, Ethereum blockchain’n ölçeklenebilirliğini arttırmak için geliştirilen bir zkRollup’tır. Aztec’in rollup teknolojisi, önde gelen sıfır bilgi ölçeklendirme projeleri tarafından kullanılan PLONK kanıt mekanizması ile güvence altına alınmıştır.

Aztec bugüne kadar 4 farklı yatırım turu gerçekleştirdi. Bu yatırım turlarından bir tanesine Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin de katıldı. Aztec yatırım turlarında toplamda 119,1 milyon dolar topladı.

Aztec, blockchain altyapıları kategorisinde faaliyet gösteriyor.

5- Nomic Foundation

Nomic Foundation, henüz başlangıç aşamasındaki girişimlerin merkezsiz ürünler geliştirmesine yardımcı oluyor. Şirket ayrıca geliştirme ve denetim süreçlerinde de girişimlere destek oluyor. Geliştiricilerin dünyayı merkezsizleştirmesine destek olma misyonuyla hareket ediyor.

Nomic Foundation, 8 Şubat 2022’de Vitalik Buterin’in de katıldığı finansman turunda 15 milyon dolar topladı. Yatırım turuna Ethereum Foundation, Conbase Ventures, Consensys, a16z, Polygon Fund, Chainlink gibi sektörün önde gelen şirketleri de katıldı.

Nomic Foundation, blockchain hizmetleri kategorisinde faaliyet gösteriyor.

6- Kakarot zkEVM

Kakarot, Cairo diliyle geliştirilmiş bir zkEVM ölçeklendirme çözümüdür. Kakarot zkEVM ile birlikte kullanıcılar Ethereum ekossitemiyla uyumluluğu korurken ağın ölçeklenebilirliğini arttırıyor. Dolayısıyla Kakarot zkEVM, Ethereum akıllı sözleşmelerini StarkNet üzerinde çalıştırılması için kullanılabiliyor.

Kakarot, 2 Şubat 2023’te Vitalik Buterin’in de katıldığı bir erken tohum yatırım turuna çıktı. Erken tohum yatırım turuna StarkWare de katıldı.

Eğer bu içerik ilginizi çektiyse;

başlıklı yazılarımıza da göz atabilirsiniz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala