bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,609.04 3.84%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,131.06 3.68%
bnb
BNB (BNB) $ 609.01 0.51%
solana
Solana (SOL) $ 145.11 7.60%
xrp
XRP (XRP) $ 0.520728 3.12%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.469732 4.01%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150297 5.79%

Kriptonun Düğümünü ‘Politika’ Çözecek

Kriptonun Dugumunu Politika Cozecek

Kripto para endüstrisi için ABD‘de yaşanan gelişmeler oldukça önemli bir yer tutuyor. ABD, 2023 yılının başından itibaren düzenleyici kurumlar aracılığıyla sektör üzerinde baskısını artırdı. ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, menkul kıymet düzenleyicisi SEC ile emtia düzenleticisi CFTC üzerinden kripto şirketlerini ablukaya aldı. Diğer tarafta Kasım 2022’de Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu ele alan Cumhuriyetçiler, kripto endüstrisi için hareketlenmeye başladı. Avrupa’daki MiCA düzenlemesinin ardından gözler ABD’den gelecek düzenleme çalışmalarına çevrilmişti ancak buradaki düğüm politikaya takılacakmış görünüyor. Uzmanlar, kriptonun ABD’de politik rekabetin bir parçası haline geldiğini söylüyor. ABD’de Başkan Biden, 2024 seçimleri için yeniden aday oldu. Cumhuriyetçiler kanadında da eski başkan Donald Trump ile Florida Valisi Ron DeSantis adaylar arasında yer alıyor.

Kriptonun Dugumunu Politika Cozecek2

Finansal Hizmetler Komitesi ile SEC Karşı Karşıya!

Demokrat ve Cumhuriyetçilerin kripto endüstrisine yönelik rekabeti Finansal Hizmetler Komitesi ve SEC üzerinde vücut buldu. Biden’ın güvendiği isimlerden Gensler’in karşısına Cumhuriyetçilerin elindeki Finansal Hizmetler Komitesi çıktı. Tartışmalar menkul kıymet-emtia gerilimi, düzenleme çalışmalarında netlik, stablecoin, CBDC, DeFi gibi pek çok alanı kapsıyor.

Temsilciler Meclisi, mayıs ayında kripto düzenlemesi için harekete geçecek. Finansal Hizmetler Komitesi Başkanı Patrick McHenry liderliğinde 3 komite bir araya gelecek. Consensus 2023’te konuşan McHenry, mayıs ayında ortak oturumlar düzenleyeceklerini belirterek, Temsilciler Meclisi’nin ilk kez dijital varlık piyasa yapısı hakkında bütüncül bir bakış açısına sahip olacağını ifade etti. McHenry, gelecek 2 ay boyunca düzenleyici netlik sağlayan bir tasarı hedeflediklerini söyledi. Komitelerden yapılan açıklamada ekosistem için net yol haritası çizilmek istendiği belirtilirken, “Tüketicileri korumak için dengeyi sağlamalıyız” ifadesi kullanılmıştı.

Son dönemlerdeki adımlarıyla kripto endüstrisinin belalısı haline gelen SEC Başkanı Gary Gensler, nisan ayının ortalarında ilk kez Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Finansal Hizmetler Komitesi’ne hesap verdi. Cumhuriyetçi Parti üyesi Patrick McHenry başkanlığında komite, Gensler’i adeta terletti. Gensler, buradaki konuşmasında daha önce yaptığı açıklamaları kabul etmedi. McHenry’nin Ethereum’un menkul kıymet mi emtia mı olduğu sorusuna Gensler yanıt vermedi. Gensler mart ayında yaptığı bir açıklamasında PoS token’larının menkul kıymet olduğunu söyledi.

Gensler’in Koltuğu Sallanıyor

Cumhuriyetçi vekiller, Gensler’in yetkilerini aştığını belirterek görevden alınması için harekete geçti. Temsilciler Meclisi Üyesi Warren Davidson, ABD kongresine Gensler’in görevden alınmasına yol açacak bir yasa tasarısı sunmuştu. Davidson, Twitter paylaşımında SEC Başkanı yerine yönetim kuruluna rapor veren icra direktörlüğü için yasa tasarı sunduğunu bildirmişti.

Cumhuriyetçiler, Gensler’in adımlarının kripto şirketleri için olumsuz olduğunu savunuyor. Biden yönetimi, kripto şirketlerini Çin ve Rusya’ya kaçırmakla suçlanıyor. Coinbase ile Circle öncülüğünde kripto şirketleri, ABD yönetiminden şikayetlerini yüksek sesle dile getirmeye başlamıştı. Kripto şirketleri, ABD’deki düzenleyici netlik olmaması nedeniyle geleceklerinin tehlikede olduğunu savunuyor. Geçen hafta SEC’e dava çan Coinbase’in CEO’su Brian Armstrong, netlik olmadığı takdirde ABD’den uzaklaşabileceklerinin sinyalini vermişti.

Cumhuriyetçiler, Stablecoin’leri Bırakmak İstemiyor

ABD‘de Demokratlar ile Cumhuriyetçilerin uzlaşamadığı konulardan birisi de stablecoin’ler. Finansal Hizmetler Komitesi, nisan ayında stablecoin’ler için bir tasarı yayınlamıştı. Bu tasarıda stablecoin şirketlerinin denetimi mali düzenleyici, Ulusal Kredi Birliği İdaresi (NCUA), Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) veya Para Birimi Denetçisi Ofisi’ne (OCC) bırakıldı. Onay almayan stablecoin şirketlerine 1 milyon dolar para cezası ve yöneticilerine 5 yıl hapis cezası verilmesi yer almıştı. Gensler ise stablecoin’ler için yetkili kurumun SEC olduğunu ifade etti. Gensler, daha önce yaptığı bir açıklamasında Biden yönetiminin bütün boşlukları doldurduğunu ifade etmişti. Kripto endüstrisini düzenlemek için yeni yasalara ihtiyaç olmadığını vurgulamıştı.

Başkan Adayları, CBDC’ye Karşı

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) dijital para birimi ile ilgili tartışmalar da gündemdeki yerini koruyor. Fed, CBDC’nin önceki adımı olarak görülen FedNow’ın temmuz ayına kadar aktif hale geleceğini açıkladı. FedNow ile finans kurumları ve işletmeler arasındaki ödemelerin hızlandırılması amaçlanıyor. Cumhuriyetçi Parti’nin altın çocuğu olarak gösterilen Florida Valisi Ron DeSantis, Fed’in politika değişikliği için Kongre’den yetki almasının ‘ideal’ olmadığını açıkladı. DeSantis, FedNow için anayasal değişikliğinin yapılması gerektiğini ifade etti. Başkan adayı, hesap vermeyen kurumların Amerikalılara CBDC dayamayacağını söyledi. Daha önce yaptığı bir açıklamada ise DeSantis, Florida’da gözetim ve kontrol riskleri nedeniyle CBDC’lerin yasaklanması için çağrı yaptı. Cumhuriyetçi Senatör Ted Cruz da CBDC karşıtı bir yasa tasarısı sunmuştu. Ted Cruz, “Çin, Bitcoin’i neden sevmiyorsa o yüzden seviyorum” ifadesini kullanmıştı. Demokrat Parti üyesi ABD senatörü Elizabeth Warren ise en azılı kripto karşıtları arasında yer alıyor. Seçim kampanyasına kripto paraları dahil eden Warren, anti-kripto ordusu kurduğunu açıklamıştı. Warren, SEC‘in kripto paralara yönelik çalışmalarını iki katına çıkarmasını istemişti.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç, Kasım 1992'de İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini İstanbul'da gördü. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında bilimsel araştırmalarda görev aldı. 2015 yılında Dünya gazetesinde haber editörü olarak mesleğe ilk adımını attı. Dünya'da farklı dönemlerde 5 yıla yakın çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala